петък, 17 март 2017 г.

Духовен пенсионер е човек, който търси Истината в кавички


Георги Гурджиев, един суфи, един необикновен суфи, доста нетрадиционен, когато правил първата лекция, в Москва, започнал да говори за тайните на Вселената. В това време се разчуло, че Георги Гурджиев е просветлен и знае тайните на Вселената и ще ги открие на хората. Обявил, че този и този ден, в толкова и толкова часа има лекция на Георги Гурджиев.
Повече от 300 човека дошли на лекцията. Чакали, чакали, обаче Георги Гурджиев не дошъл. Обадил се по телефона, че няма да може да дойде - казал, че ще направи лекция след една седмица в същата зала.
На следващата седмица дошли около 150 човека. Вече доста разколебани. Отново го чакали, чакали, той пак се обадил по телефона, че няма да може да дойде. Казал, че ще направи лекцията следващата седмица. По същото време. И на следващата дата дошли около петдесет човека.
 Гурджиев се обадил по телефона, че не може да дойде и през тази седмица и записал лекция за следващата седмица за същата зала. На следващата среща, на лекция дошли само петима човека. Тогава дошъл Георги Гурджиев. Като видял тези петимата човека, казал:
- Добре е, че сте дошли, вие сте тези, на които трябва да предам тайната на Вселената.

                                               ***
Георги Гурджиев имал метод на работа, като суфи, който имал специален телефон за хората, които са искрени търсачи. А които идват без някаква цел, те са пенсионери някакви. Не, че са лоши хора, но вместо да идат в парка да играят шах, те идват на концерт на духовна музика. Но никой не се опитва да медитира, нямат стремеж. Идват на лекции, ама тези хора няма да почнат да практикуват. Защото идват просто от любопитство. За да им мине времето по разни лекции и концерти.
Не, че имам нещо против тях, нека да идват, всички пенсионери са добре дошли, и без това нямат високи пенсии и ако не идват на лекции много тежко ще им стане. Обаче проблемът е, че не могат да се решат, нямат вътрешен огън да практикуват.
А Георги Гурджиев бил човек, който, за да търси Истината поемал всякакви рискове. Рискувал живота си, за да намери човек, който знае Истината. Влизал във всякакви ситуации, срещал се с всякакви хора със суфи с най-различни хора, търсейки Истината. Целият негов живот бил една жажда за Истината. Жажда за просветление, копнеж, огън, с интензитет.
Георги Гурджиев просто е идеалният търсач. И естествено е, че се е просветнал. Имал толкова силен вътрешен стремеж, готов бил да жертва всичко, да направи всичко, за да дойде до мястото, където ще открие Истината. Такива търсачи не са много – да бъдем наясно. Хората може да не са пенсионери, сега не искам да мислите, че специално пенсионерите съм ги набелязал. Може да не са пенсионери, може да са на 20-25 години, ама са пенсионери. Духовни пенсионери.
Духовен пенсионер е човек, който търси Истината в кавички. Аз го наричам духовен пенсионер, или духовен турист. Духовен турист е човек, който отива в Индия, в един ашрам, после в друг ашрам, после снима тоя, па снима оня, после на трето място, после си купува дрешки, си се къпе, и после показва снимките. Аз съм тука с тоя, там съм с оня така, аз съм на плажа, това е моят задник. Задници има нявсякъде, това е универсално. Дали в Индия, дали в Африка, дали в Индонезия, какво значение има? Духовните пенсионери са духовни пенсионери навсякъде, завързани са за туризма. 
Кану

Няма коментари:

Публикуване на коментар