неделя, 5 март 2017 г.

Всеки човек има една част в него, която е тъмната страна


The Master speaks...
Мохамед казал, че всеки човек има свой личен шейтан. Не един за всички, а всеки за си има отделен шейтан, отговорен само за него.
Една вечер Мохамед излизал от къщи. Най-младата жена - Айшето го погледнала съмнително и го питала:
- Мъжо, къде отиваш?
Излиза късно вечерта, съмнителен е. Той и рекъл:
- Айше, гледам, че твоят шейтан те кара да питаш?
- Добре мъжо, ти имаш ли свой шейтан?
- Да, и аз имах, но го направих добър мюсюлманин. Кланя се пет пъти дневно…

***
Всеки човек има една част в него, която е тъмната страна. Онази, която криеш от всички други. Онази, която не искаш никой да знае за нея. Тази част от човека, е неговият шейтан. Тъмната страна. Тази част от човека не е приета от обществото. Не е приета от нас самите. Потискаме я, правим се, че я няма. За да бъдеш добър в обществото, приет като добър човек, я потискаш. Криеш тази част в мазето под ключ. Правиш се, че я няма. Обаче насън или когато не очакваш изобщо, ще ти излезе като образ, мисъл, нещо, което те тормози, не ти дава покой.
Защо човек няма покой? Заради тъмната част. От тъмното го ръчка. От неосъзнатото. От тъмното прави мръсни номера, тероризъм. Това е тъмната страна на човека. Почти всеки човек има такава част. И за това ние кажем едно, но си мислим нещо друго. Не знаем, че има и друго, което вика „не” в същия момент. Мислим нещо, но има друго в нас, което вика „не, не, не това”. Има нещо, което се противопоставя на всичко, което правим. През цялото време ни внася страх, съмнения.
Правим нещо, то ни вика:„не недей да правиш това”. Всеки има това в себе си. Иначе ще бъдем, цялостни хора, а ние не сме цялостни, защото имаме тази тъмна страна и така сме разделени. Не можем нищо да решим заради тази част. Точно решиш нещо и след пет минути вече мислиш нещо друго. В човека живеят много такива същества. Няколко такива части. Не е само едно. 
Кану

Няма коментари:

Публикуване на коментар