вторник, 28 март 2017 г.

Трансформацията на егото е много по-труден процес


Ти трябва постепенно да се развиваш. Трансформацията не става през нощта. Трябва време да медитираш, да се отвори сърцето, имаш такива моменти, па се затваря, но почваш да се осъзнаваш. Почваш да ставаш по-съзнателен как стоят нешата. Сам ги откриваш в себе си, ги изживяваш тези неща. Не книги, не религия. Просто гледаш реално в себе си и да видиш дали имаш любов, дали обичаш хората, дали искаш да им служиш, дали искаш да им помагаш, дали иде от любовта или за да ти обръщат внимание, дали правиш това заради някоя егоистична причина. Да видиш всички тези мотиви, какви са ти. Дали са ти чисти мотивите, поради които правиш тези неща, които правиш. Сам пред себе си, не пред другите. Другите са достатъчно объркани. Ти сам себе си трябва да се видиш, няма кой пред другите. Ама то е постепенно, няма шанс това да стане изведнъж. Самата трансформация, това е изкуство на преобразба, това е учим се – един зикр, па друг зикр, после мъчиш се, па слушаш, па нещо ти говорят, па нещо енергия, па ще се разплачеш, па нещо ще стане и полека, полека върви тази преобразба, ти не я осъзнаваш всъщност.
Не можеш да видиш процеса как се случва. Защото процесите всъщност не ги осъзнаваме. Не ги виждаме как се случват. Не виждаш процеса на преобразба. Той е бавен. Нещо се случва, ама от време на време само виждаш нещо, но не виждаш целия процес, не виждаш цялата картинка до края как изглежда. 
Цялата промяна става много по-добре ако не храниш някакви неща в себе си, някакви застояли идеи. Например в отношенията между хората не храниш идея за някого, че е такъв - онакъв. Няма идея за никого какъв е. Може в един момент да е така, ама след това няма нищо. Ако носиш тази идея за него, ти се блокираш. Носиш човека и ти става все по-тежко и по-тежко. Не ти е той виновен. Ти си виновен, защото си глупав. Не ти е виновен човекът за това. Как работи нашият ум? Когато се вържем за нещо и ако ни обсеби тази негативна мисъл, негативно чувство, към някой човек... Гуру казваше: „Ако мислиш за някой човек и те обсебва в негативен смисъл, той ти става Гуру. Ако мислиш с лошо чувство за някго, той ти става Гуру и почва да те доминира. Побеждава те по негативен начин тази обсесия. Това е много важно, затова да не се развиват такива отношения между хората. Никакви такива: „Тя такава, тая онакава.” Всеки човек има различни животински прераждания. И от животинските прераждания си носи част от характера. Егото носи нещо от животното, което е бил - от животните, които бил. От всички животни – амалгама. Сбирка от животни. Бил слон, бил мечка, бил нещо и сега комбинация от мечка, от бивол - егото. Различни животни сме били. Тази сбирка от всички тези животни оформят егото. Затова абсурдно, някой човек ти харесва, някой не ти харесва – ти си също животно. 
Въпрос: Как става това един да е имал прераждане на слон, друг на сърна, от карма ли е, от какво зависи?
Отговор:  Това е абсурден въпрос, защото това не е важно. Важно е, че сега си човек. Щом си човек, значи си минала животинските прераждания. Всички животински прераждания, които си имала, тази комбинация от тях влияе сега. Ако си била мечка, имаш нещо от мечка, ако си бил бивол имаш нещо биволско, имаш нещо тъпо, биволско. Всеки има различно. Гледай хората и виж. Гуру казваше всички животински прераждания. Даже зеленчуковите прераждания, плодовете... За една ученичка беше казал, че била патладжан, па била морков...
Всъщност има животински качества и тези животински качества влизат в човешките прераждания. Като влязат животинските прераждания в човешките, те влияят и на човешките прераждания, по някакъв начин. И се изгражда цялата тази конструкция от газово състояние до човек. Еволюцията, преражданията. И като дойдеш в това прераждане тук, сега, където си роден, както изглеждаш, ти носиш всички качества от животинските прераждания, от човешките прераждания също. Това е кармата от миналото. Миналото не е лошо, но то е нещо, от което трябва да учим. Тогава не е лошо. Ако имаме животински прераждания, такива онакива, трябва да ги осъзнаем и когато почнем да ги осъзнаваме и да стремим, добрите качества от тези животни ги притежаваме.

Например силен си като мечка, но не си глупав като мечка. Имаш сила на бивол, но не си толкова тъп. Положителни качества на животните. Защото животните не са само тъпи и само зли. Те имат и добри качества. Така че тези качества като животно може да бъдат и добри да ти помогнат по някой начин. Когато почнеш да стремиш, да преобразят егото, да трансформират самото его. Не само егото да изчезне, а егото да бъде преобразено, трансформирано, за да можеш в его да проявяваш Божественото. За да може Самадхито да почне да сияе през егото. Егото да не бъде препятствие. Егото трябва да се преобрази, да се трансформира. Ако се преобрази егото, то става прозирно, за да може Божественото да се манифестира през това същество. Да почне да свети през този човек. Но егото трябва да се преобрази. Това е бавен процес. Бавен е процесът на преобразба на егото. Просветлението не е проблем. Трансформацията на егото е много по-труден процес. Може да се случи кеншо, ама ако егото не е преобразено, не можеш нищо да манифестираш от това кеншо, което си изживял. Не можеш да го проявиш. 
Кану

Няма коментари:

Публикуване на коментар