неделя, 15 януари 2017 г.

Ошо: Никой не е тук, за да изпълнява очакванията на някой друг


Енергията ви е съвършена. Има само един проблем – не слушате собствения си глас, а трябва да го правите. Не се обърквайте от други неща – следвайте собствените си чувства.
Ако се чувствате щастлив, бъдете щастлив; не мислете за нищо друго. Ако се чувствате тъжен, бъдете тъжен; не мислете за другите, за техните очаквания.
Вашата енергия тече по идеалния начин, но вие твърде много се съобразявате с другите, така че понякога се потискате, понякога сте псевдо-вие, неавтентични.
Гледате в очите на другите и после се опитвате да изпълните тяхната представа за вас. Това е проблемът.
Никой не е тук, за да изпълнява нечии други очаквания. И човекът, който се опитва да изпълни очакванията на някой друг винаги ще бъде нещастен, защото няма да бъде верен на себе си.
Той няма да уважава себе си, а да показваш неуважение към себе си е да показваш неуважение към Бог. И наказанието е нещастие. Уважавай себе си. Това не означава да бъдеш груб с другите, просто означава да бъдеш мек към себе си. Бъди нежен към себе си.
Вие имате извънредна нужда да развиете чувство на нежност към себе си. Вие сте твърде деликатен към другите, но много строги към себе си. Това е нещо, на което всички сме научени, да бъдем строги съм себе си и внимателни с другите, което е абсолютна глупост.
Ако не сте мек със себе си, мекотата към другите е просто шоу, представление, лицемерие. И няма да направи щастливи нито вас, нито другите, защото те ще разберат играта, особено тези, които са ви най-близки, тези които ви обичат винаги ще могат да прозрат играта.
Вие ще бъдете фалшив и тях няма да ги удовлетворява вашият фалш, защото фалшът никога не е могъл да удовлетвори никого. За да бъде наистина нежен и грижовен към другите, човек трябва първо да бъде нежен и грижовен към себе си. Ето къде не се справяте. Отпуснете се.
Бъдете любезен с другите, ако понякога трябва да действате против техните очаквания; извинете се, но не се преструвайте. Това е един от проблемите, които винаги се появяват в отношенията: вие постоянно се съобразявате с другия, другият постоянно се съобразява с вас и вие и двамата ставате фалшиви, неавтентични.
Как може любовта да израсте, ако и двамата не сте себе си, ако не сте искрени? Любовта расте в честност – тя е уханието на искреността. Човек трябва да бъде напълно искрен, само тогава любовта може да разцъфне. За това, по света има твърде много любовници и никаква любов, защото основното изискване никога не е било изпълнено.
Така че, от този момент, това е нещото, върху което да работите: бъдете напълно искрени. И се дръжте мило към себе си. Може да ви създаде малко проблеми в началото, но само в началото.
Скоро хората ще започнат да разбират – те ще могат да видят вашата истина… И ако вие се уважавате, другите започват да ви уважават и започват да уважават пространството около вас. Но ако вие не го уважавате, как някой друг ще го уважава?
Една стара поговорка гласи: "Ако аз не съм за себе си, кой ще бъде?" Тогава никой няма да бъде и вие ще бъдете изоставен в нещо като предверието на ада.
Поддържайте себе си и само така ще можете да подкрепяте и другите, защото тогава ще имате какво да споделите, да дадете. Енергията ви си е много добре – няма нищо грешно в нея, просто умът ви не спира да й се меси. Спрете да й се месите.

Из "Не гледай преди да скочиш" – Ошо


Няма коментари:

Публикуване на коментар