сряда, 12 април 2017 г.

Бадемов кейк без глутен и без мляко


Рецепта за бадемов кейк без глутен и без мляко, подходящ за пролетните празници (и молитви), представителен е и е много вкусен:

1,1/2 чаша сурови бадеми
4 големи яйца
1/2 чаша мед
1ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол

Фурната се нагрява на 350F ~ 180C
Кръгла форма с диаметър 22 см се намаслява добре, като на дъното се поставя предварително един лист пергамент за печене.
Бадемите се смилат и полученото грубо брашно се препича леко във фурната, само да порозовее, не повече. Изстива малко.
Жълтъците се отделят от белтъците. Прибавят се с миксер към бадемовото брашно, после ванилата, солта, содата и меда.
Белтъците се разбиват на сняг и с една силиконова шпатула (или обикновена лъжица разбира се!) се прибавят на ръка внимателно към бадемовата смес.
Изсипва се във формата и се пече около 25-30 мин., като центъра го боцваш с една клечка, преди да извадиш за да провериш дали е изпечено всичко равномерно.
Оставяш го за 10 мин. да изстине във формата, а после с един нож минаваш по стените, за да го отделиш, ако има нужда. Обръщаш в красива чиния и воала!

Можеш да украсиш отгоре с филирани бадеми, като преди да ги поръсиш намазваш сладкиша с 2-3 лъжици мед. Поднасяш добре охладен, парченца плодове отстрани му придават свежест.


Можеш да го замразиш във фризера, само го нарежи на порции предварително, за да ти е лесно като го изваждаш. Това е! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар