понеделник, 9 януари 2017 г.

Благогарност II


НЕПРЕКЪСНАТА РАДОСТ

Има специален начин да предложим благодарност на Бог. Той е чрез радостта, постоянната радост. Истинското щастие е нещо вътре в нас, което постоянно ни кара да чувстваме, че разширяваме нашето съзнание и от все сърце прегръщаме целия свят.
Във вътрешното щастие, което идва от себе-даването и стремежа, благодарността се шири. Когато имаме вътрешно щастие, няма нужда да търсим благодарност тук и там. В нашата посветена радост, в нашата душевна радост ние със сигурност ще отрием непрекъснато увеличаваща се благодарност към Най-Висшето вътре в нас.

Благодарността е чисто щастие.
Щастието е сигурно съвършенство.


Упражнение
-----------

УВЕЛИЧИ ДО СЛОН

За да предложиш благодарност, опитай се да почувстваш, че твоята благодарност е по-мъничка от най-малкото, като мравка. После се опитай да увеличиш тази благодарност до огромен слон. Опитай се да я разшириш. Когато твоята благодарност стане много голяма, широка и силна, вътре в този мощен слон опитай се да имаш всичките божествени качества: простота, искреност, чистота, смирение и така нататък. Почувствай, че имаш всички тези качества в твоето сърце-благодарност.

Ако смирението е могъщо,
то чистотата е всемогъща.
Ако предаването е силно,
то благодарността е всесилна.


ТВОЙ ЖИЗНЕН ДЪХ

Можеш да усетиш необходимостта от благодарност, ако почувстваш, че благодарността е твой жизнен дъх. Почувствай, че ако твоето сърце -благодарност угасне, тогава ти си мъртъв. Всеки път, когато предлагаш благодарност за една мимолетна секунда, усети, че тя е жизнен дъх. На земята няма нищо по-важно или значимо от благодарността.

Нека моето сърце - флейта
свири мелодията
на моя дъх - благодарност.


ЙОТА НА БЛАГОДАРНОСТ

Благодарността е най-ценното нещо, което може да има едно човешко същество. Ако някой има милион долара, а някой друг има само една йота благодарност, в Очите на Всевишния този, който има една йота благодарност към Бог, е далеч по-висш. Благодарността е най-чистото нещо, което можем да имаме. Тя е безсмъртна в нас. Нищо не е по-важно в Божиите Очи от благодарността.

По - сладко от най - сладкото,
по - велико от най - великото
е човешкото сърце - благодарност.


Упражнение
--------------
ТЕЧАЩА РЕКА

Когато благодарността на твоето сърце излезе на преден план, когато целият станеш благодарност, тази благодарност е като поток, поток на съзнание. Когато твоето съзнание тече, почувствай, че това течение -благодарност е като река, която напоява корените на дървото и самото дърво. Чрез благодарността твоето съзнание-река винаги ще тече и ще напоява съзнанието-дърво вътре в теб.
Можем да запазим нашата благодарност, дори когато сме крайно уморени, дори ако сме пред разпадане. Просто поеми много дълбоко дъх и си представи една течаща река. Една река е пред теб, и реката тече бързо, много бързо, с по-сладка от най-сладката усмивка към своето предназначение: безкрайният океан.
Докато вдишваш, тихо промълви думата „благодарност”. Докато издишваш, почувствай, че твоята благодарност извира от най-съкровените кътчета на твоето сърце като течаща река, отнасяйки твоята благодарност към нейното предназначение. Тя е като Ганга, навлизайки в обширния океан. Почувствай, че Ганга тече към своето предназначение – обширният океан – и в същото време носи твоят дъх-благодарност към източника – Хималаите.

Истинската благодарност не може никога
да дойде от ума.
Тя трябва да тече от сърцето
към ума, витала и тялото,
докато всичко, което имаме и което сме,
стане море от благодарност.


ИЗРАСНИ В БЛАГОДАРНОСТ

Ние действително не показваме благодарност; ние ставаме благодарност. Ето аз имам пръст и мога да го покажа. Не, не става така. В момента, когато искаме да покажем благодарността, ние отнемаме сладостта, истинското богатство, истинската тайна или истинската сила, самата причина за съществуване на благодарността.
Така че благодарността не я показваме; дори не я изразяваме. Благодарността е нещо, в което ние израстваме, което ние ставаме. Ние просто трябва да станем самата благодарност.
Ако имаш истинска благодарност, тя ще се изрази автоматично. Тя ще бъде видима в твоите очи, около твоето същество, в твоята аура. Тя е като уханието на цвете. В повечето случаи, ако има красиво цвете, ароматът естествено ще бъде там. Цветето и неговият аромат не могат да бъдат разделени.
Благодарността е най-сладкото нещо в живота на един търсач – в целия човешки живот. Ако има благодарност в твоето сърце, то в твоите очи ще има огромна сладост.

Моето сърце - благодарност
улавя
Усмивките - Сладост на Бог. 

НАЙ-СИЛНО ОРЪЖИЕ

Благодарността е най-силно оръжие в твоя живот. Няма нещо небожествено, което да не можеш да надминеш по силата на благодарността в твоя живот. Няма нещо Божествено в твоя живот, което да не можеш да увеличиш в безгранична степен със силата на твоята благодарност. Има само едно качество, от което се нуждаеш, за да увеличиш своята Божественост: благодарността.
Трябва да знаеш, че твоята най-силна способност е благодарността. Благодарността не е просто дума; тя не е просто концепт. Благодарността е жива реалност. Тя е жизненият дъх на твоето реално съществуване на земята. Няма нищо, което Бог няма да направи за теб, ако ти наистина пазиш дъх-благодарност в твоето стремящо сърце.

Посей семена - благодарност
в твоето сърце - градина.
Твоят живот ще бъде красив
и плодотворен
с ярки дела.


МОЛИТВЕНИ СЪЛЗИ

Благодарността лекува всичко, ако в благодарността има молитвени сълзи. Ако ти просто кажеш: „Аз съм ти благодарен”, тази благодарност не е дълбока. Тя е като просто да кажеш: „Благодаря.” Но ако благодарността идва от самите дълбини на нашето същество, защото Бог е направил за нас толкова много безусловно, тогава в тази благодарност има леещи се сълзи.

Сладки, по-сладки, най-сладки
и чисти, по-чисти, най-чисти
са
сълзите – благодарност на сърцето.


НАПЪЛНО РАЗЦЪФНАЛИ ЦВЕТЯ

Да почувстваш благодарност означава да станеш цвете във всяка част от твоето същество – тяло, витал, ум и сърце. Всяка част от твоето същество, ще съществува като отделно, напълно разцъфнало цвете, на което всички венчелистчета са напълно разтворени. Има хиляди нерви в твоето физическо тяло. Но всички те ще изчезнат, ако ти почувстваш, че съществуваш само като най-красиво цвете, готово да бъде положено пред Стъпалата на Всевишния. Това е благодарност.

Благодарността е вътрешно цвете,
което никога не може да умре,
веднъж щом разцъфне
в твоето сърце - градина.

Из "Съкровищата на щастието"
Шри Чинмой

Няма коментари:

Публикуване на коментар