петък, 20 януари 2017 г.

По пътя към Истината следвай приближените раби на Всевишния




„О, ти човеко! След като не си пророк, не получаваш знание от отвъдното и никой не те следва, знай мястото си; не прекалявай! По пътя към Истината следвай приближените раби на Всевишния, за да се спасиш един ден от кладенеца на душата и да се превърнеш във владетел на мъдростта като Пророка Юсуф.
Щом не можа да стопиш душата нефс във волята на Истинния и да се превърнеш в Неговото слово, поне се вслушай! Дори когато искаш да кажеш нещо, кажи го сякаш задаваш въпрос, за да се превърнат думите ти в повод да научиш нещо!
Говори с Владетеля на владетелите като беден човек, който не притежава нищо, като нуждаещ се!
Твоето високомерие и омраза са породени от страстите на душата нефс и най-вече от прекомерната обич към богатството и земните желания, които изпитваше и Карун. Навикът вкоренява трайно тези прекомерни желания в сърцето.
Когато лошият нрав се укрепи чрез навика, започваш да се ядосваш и намразваш онези, които искат да те спасят от него. Дори идолопоклонниците, които са привикнали към идолопоклонничеството и са го превърнали в свой нрав, се събират край идолите и стават врагове на онези, които се опитват да ги откажат от това…“

Мевляна

Няма коментари:

Публикуване на коментар