неделя, 8 януари 2017 г.

Смирение


Какво искаш?
Искам смирение.
Медитирай на спящата трева.
Медитирай на зелена ливада.
Медитирай на разцъфнало дърво.
Медитирай на очите на светец.

ПЛОДОРОДНА ЗЕМЯ

Няма разлика между истинско смирение и Божествена самоувереност. Какво е истинско смирение? Истинското смирение е постоянното осъзнаване за това, коя е най-висшата и коя е най-нисшата част.
Когато един човек е смирен, това не означава, че той е слаб, че е просяк. Смирението и унижението са две съвсем различни неща. Много често на Запад ние взимаме смирението за унижение. Защо трябва да позволяваме на някого да ни тормози, да ни унизява?
Смирението е нещо, което спонтанно расте в нашия всекидневен живот, защото то е най-сладката, най-нежната, най-меката и същевременно най-плодородната земя в нас.
Погледнете Майката Земя. Може ли да има някой или нещо толкова смирено колкото Майката Земя? Тя ни държи, получава всякакви въздействия от нас, води ни. Тя е цялата любов, състрадание и в същото време сила. Когато погледнем Майката Земя, първото нещо, което ни идва на ум, е смирение.

Семето на смирението е изключително плодоносно.
То не ражда растения на власт и сила,
но ражда цветя на сладост, милост,
скромност и светлина.

СВЕТЛИНАТА НА ДУШАТА

Чрез външни средства, чрез външно поведение, чрез любезност човек никога не може да стане смирен. Смирението идва директно от светлината на душата. Когато светлината на душата е изразена от физическото същество по начина на душата, по силата на абсолютното единство с всички човешки същества, това е Божествено смирение. Нищо не може да влезе в един човек толкова тихо и в същото време толкова убедително като смирението.
Когато ние наистина имаме да предложим нещо, и когато искаме да го предложим с посветено качество, тогава смирението автоматично излиза на преден план. Ние имаме Благословия от Бог, ето защо имаме някои добри качества. Когато някой няма нищо, което да предложи, ние казваме: „Естествено той трябва да е смирен.” Но това не е така. Ако той няма обикновени добри качества, как може да има най-доброто, най-ценното качество сред всички Божествени качества, каквото е смирението?

Когато имаш истинско смирение,
то е знак, че имаш нещо
да предложиш на човечеството.


НАЙ-ЕСЕНЦИАЛНОТО КАЧЕСТВО

Докато постигаме нещо, трябва да помним да бъдем смирени, за да бъдем от най-голяма полза на човечеството. Но първо трябва да знаем, че ако искаме да станем смирени, то със сигурност е, защото искаме да станем щастливи. А в себе-даването ние ставаме наистина щастливи. Истинското смирение е разширяването на нашето съзнание и нашето служене. Нека винаги се опитваме да развием тези добри качества в нас и тогава смирението със сигурност ще дойде.
Първо трябва да се опитаме да отгледаме повече Божествени качества. От едно добро качество ние получаваме още две или три добри качества. Трябва да дадем повече значение на Божествените качества, отколкото на небожествените качества. Постепенно Божествените качества ще победят небожествените качества в нас, такива като арогантност и инат. И колкото повече Божествени качества развиваме отвътре, толкова по-скоро ще имаме най-доброто, абсолютно най-есенциалното качество, каквото е смирението.

Ако ти живееш
в долината - смирение на твоето сърце,
лесно ще можеш да изкачиш
дървото - напредък на твоя живот.


ИСТИНСКА СИЛА

Колкото по-смирен е някой, толкова по-голяма е неговата сила. От вътрешна гледна точка, истинското смирение и истинската сила вървят заедно. Когато човек има истинско смирение, той може да има силата на душата. От духовна гледна точка това, което наричаме „смирение” на Небето, наричаме „сила” на земята. Ако силата на душата иска да се прояви сред човечеството, тя прави това чрез смирението, защото хората ще приемат нещо, дадено с най-голямо смирение.

Истинското смирение
е сила - слон,
която обича да стъпва леко.


НАШАТА ИСТИНСКА РЕАЛНОСТ

Ако успехът е това, което искаме, тогава трябва във всеки момент да излъчваме дъха на смирението. Първото и най-главното качество в стремящия живот е смирението. Смирението е чувството на най-сладко единство. Ако сме смирени, тогава другият човек веднага ще отвори вратата на сърцето си, така че ние да можем да влезем в неговото сърце и той да може да влезе в нашето. Ако сме смирени, целият свят ще отвори сърцето си за нас.
Смирението не е знак за малодушие. Смирението не значи фалшива скромност. Смирението е истинска Божественост. Вътрешното същество е това, което ни поддържа, подкрепя, води, моделира и оформя, но то прави така с цялото смирение. Вътрешното същество ни вижда през очите на постоянно смирение. Чрез смирението ние можем да се гмурнем най-дълбоко и да се покатерим най-високо. В смирението е единството, а в единството е нашата истинска реалност.
Смирението
е разширяването на твоята истинска реалност
по сладък, просветляващ и изпълващ начин.
Смирението
не е безпомощното предаване
на нещо или някой друг.
Смирението
не е уплашено дете.
Смирението
е истинска възприемчивост в нас.
Ако получаваме с посветено смирение,
незабавно нашият съд - възприемчивост се увеличава.
Смирението
е тайната на тайните
за себе - разширяване,
за вдъхновение на света
и
за трансформация на света.

Из "Съкровищата на щастието"
Шри Чинмой

Няма коментари:

Публикуване на коментар