петък, 13 януари 2017 г.

Петата долина


Ужасяващата долина.
В петата долина ти влизаш в смъртта. В четвъртата ти навлезе в съня, в мрака; в петата ти влизаш в смъртта. Или ако харесвате да използвате съвременна терминология: в четвъртата ти влизаш в личното несъзнателно; в петата влизаш в колективното несъзнателно. Голям страх се появява, защото губиш своята индивидуалност.
В четвъртата губеше светлината, деня, но теб те имаше. В петата ти губиш себе си – не усещаш че те има, ти си разпръснат, топиш се. Твоето чувство, че: “Аз съм център” започва да става неясно, облачно.
С влизането в смъртта, в колективното несъзнателно, голям страх се появява, голямо терзание е почувствано - най-голямото страдание, което някога ще почувстваш - тъй като там идва въпроса: да бъда или да не бъда? Ти изчезваш; цялото ти същество ще копнее да бъде. Ще ти се иска да се върнеш в четвъртата. Там бе мрачно, но поне бе хубаво – ти беше там.
Сега, мракът е станал по-наситен. Не само това, но и ти изчезваш в него. Скоро дори и следа няма да има от теб.
Жан-Пол Сартр е казал: “Адът е другите хора”. Това не е вярно. Адът си ТИ, адът е егото! Ако усещаш другите хора като ад, усещаш ги като ад също поради егото - понеже те ти го нараняват непрекъснато. Те продължават да натискат бутоните ти. Понеже имаш тази рана на егото, всеки изглежда че те наранява. Това е просто твоята идея, че: “Аз съм специален” и когато някой не го разпознае, това ти причинява болка. Когато нямаш никаква идея за това, че си специален – това, което дзен хората наричат “да станеш обикновен” - ако станеш обикновен, тогава тази долина може да бъде прекосена. Ако станеш никой, тогава тази долина лесно може да бъде премината.
И така негативната страна е да прилепнеш към аза, а позитивната страна е да се отпуснеш в не-аза, в нищото – да си готов да умреш, охотно, с радост, доброволно.



Из "Слой след слой"


Няма коментари:

Публикуване на коментар