четвъртък, 19 януари 2017 г.

Отдръпнете ума

   
Pratyahara е абстрахиране или отдръпване на сетивата. От тук започва истинският духовен живот, а външният свят се изключва. Yama, niyama, asana, pranayama - всички подготвят последователя за практиката на pratyahara. Умът става спокоен чрез практиката на brahmacarya (въздържане от секс) и aparigraha (липса на лакомия). Asana и pranayama изцеждат rajas (неспокойствието). Pranayama контролира излизащите навън тенденции на ума. Сега умът може лесно да бъде безпристрастен. 
   Pratyahara дава вътрешна духовна сила и огромено спокойствие на ума. Тя развива волевата сила и премахва всички видове разсейвания. Неустойчивата асана (поза), твърде многото говорене, твърде многото смесване, твърде многото работа, твърде многото храна, твърде многото ходене, твърде многото светска активност (vyavahara) и вренето на носа в работите на другите, всичко това произввежда голямо разсейване на ума и застава на пътя на практиката на pratyahara. 
   Когато се смесвате с хора, отново и отново фиксирайте ума върху вашата laksya (точка на концентрация). Оставете фон на мисълта – saguna (някаква форма) или абстрактната ведантична картина. Това служи като мощна крепост която да ви предпази от яростната атака на светските мисли.
   Поддържайте устойчива поза, бъдете постоянни в практиката на pranayama, култивирайте vairagya (безстрастие), vicara (мъдрост) и viveka (различаване). Винаги разглеждайте дефектите на сетивния живот. Развийте ведрина, доволство, търпение. Бъдете настойчиви, упорити и винаги бдителни. Молете се на Бог. Пейте. Правете джапа (повтаряне на името на Бог). Спечелете божествената милост. Спазвайте mouna (тишина), умереност в диета и усамотение. Практикувайте въздържане от секс. Отстоявайте решенията. Живейте в уединение. Бъдете смели. Бъдете чисти. Бъдете мъдри. Търсете satsanga (компания на свети хора). Изоставете лошата компания. Само тогава ще имате успех в pratyahara. 
  Концентрацията е директния метод за постигане на успех в pratyahara. Седнете в тиха стая и отдръпнете сетивата. Поддържайте един духовен фон от мисли и умът ще почива в него, когато се освободи от работа. Джапа е другият метод. Раздвоете ума. Фиксирайте една част на Бог и оставете друга част да работи. Гледането без виждане е също друга помощ. Чувствайте, че този свят е проява на Бог. Разберете, че продължителното щастие може са бъде притежавано само вътре в atman. 
  Трудно е да се каже къде pratyahara завършва и къде концентрацията започва. Концентрация за двадесет секунди прави една медитация, а двадесет такива медитации правят едно Samadhi (свръхсъзнателно състояние). Но това е само за начинаещите. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар