вторник, 17 януари 2017 г.

Тратака


Тратака е устойчиво взиране. Напишете символа Ом с черна боя на стената. Концентрирайте се върху него с отворени очи, докато сълзи започнат да напират в очите. Тогава затворете очи; визуализирайте картината на Ом. После отворете очи и отново се взирайте докато се появят сълзи. Постепенно увеличавайте периода. Има последователи които могат да се взират за час. Тратака е една от sad kriya (едно от шестте упражнения) в hatha yoga. Тратака прави устойчив скитащия ум и премахва viksepa (подмятането на ума). Вместо вглеждане в Ом, можете да се вглеждате в голяма черна точка на стената. Стената ще ви се представи в златен цвят по време на тратака. 
Можете да правите тратака на която и да е картина на Бог, например Рама, Шива или Салиграма. Можете също и да седите и на стол. Фиксирайте картина на стената пред очите ви. Тратака е А-Б-В на концентрацията. Тя е първото упражнение за последователите на йога по концентрация. 
Тратака с отворени очи е следвана от визуализация. Визуализацията е извикана от чистата умствена картина на нещо. 
 Практикувайте тратака за една минута първия ден. След това постепенно увеличете периода всяка седмица. Правете я нежно с лекота и комфорт, с продължителност колкото можете. Повтаряйте мантрата си по време на тратака. При някои хора, които имат слаби капиляри, очите може да се зачервят. Не е нужно да се тревожат излишно. Зачервяването на очите ще премине бързо. 
Практикувайте тратака за шест месеца, след което можете да вземете напреднали уроци по концентрация и медитация. Бъдете постоянни и систематични в своята sadhana (практика). Ако има прекъсване, наваксайте този недостиг или загуба на следващия ден. Тратака премахва 
много очни заболявания и накрая води до siddhi (психични сили). 
Поставете картина на Бог Исус пред вас. Седнете в любимата си медитативна поза. Концентрирайте се нежно с отворени очи върху картината, докато сълзите закапят по бузите. Въртете ума върху кръста, гърдите, дългата коса, красивата брада, кръглите очи и различните части на тялото, фината духовна аура излъчваща се от главата му, и т.н. Мислете за божествените атрибути, различните фази на неговия интересен живот и “’чудесата” който той е извършил, различните сили които е притежавал. После затворете очи и се опитайте да визуализирате картината. Повтаряйте същия процес отново и отново. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар