неделя, 8 януари 2017 г.

Каква е разликата между Безсмъртност и Вечност?


Въпрос: Каква е разликата между Безсмъртност и Вечност?

Шри Чинмой: Безсмъртността е свързана с живота, животът във формата на съзнание, животът във формата на реалност и животът във формата на обект, субект и субстанция. Безсмъртност означава Безсмъртност на съзнанието, не безсмъртност на физичестоко тяло. Човек може да напусне тялото по своята сладка воля. Но ако нещо трябва да съществува на физически план за неопределено време, то става най-голямото мъчение. Аз ви казвам, дори най-материалистичния човек на земята, дори обичащ удоволствията човек, ще бъде отвратен, ако трябва да живее повече от сто години. Всяко небожествено желание ще бъде изпълнено, но дори той ще бъде отвратен, защото не работи с просветляващото Съзнание.
Когато работиш с просветляващото съзнание, ти не отдаваш никакво значение на сетивата. Ти чувстваш, че не се нуждаеш от удовлетворение на сетивата, или нещо, което принадлежи на земята, защото по това време виждаш, че самата земя е не е вечна. Единственото нещо, което е вечно е нероденото и безсмъртно Божествено.
Сега, когато мислим за Вечността, по това време знаем, че всичко, което е сътворено, дали на физически план, витален план, ментален план или трансцедентален план може да бъде вечно. Може да е имало своето начало вчера, но то може да продължава, да продължава милиони, билиони и трилиони години.
Безсмъртнстта е свързана с живота и животът идва от Тишината. Ние можем да броим Вечността, но не можем да отброяваме Безсмъртността. Независимо, Вечността идва първа, защото самата тишина е била живот. Така животът идва пръв, и само тогава можем да започнем да отброяваме. Първо някой се ражда, след това той е една секунда по-стар, после е на един ден, на една година, и така нататък.
Така във вечността има чувство за измерване, докато във Безсмъртността няма. Ти не можеш да измериш Безсмъртността, докато можеш да се опиташ да смяташ Вечността със своето въображение. Чувството за измерване идва във Вечността. То е Божествено, интуитивно психично измерване. Тогава ако използваш третото си око, незабавно ще знаеш кога е започнало и как е продължило. Безсмъртността не е нещо, което вече е там.

Нека да вземем вечността, като дърво, което расте, расте и расте. Вечността расте, а Безсмъртността остава същата. Безсмъртността е вече там; просто използвай своето виждане. Но Вечността винаги върви нагоре. Схващането за Вечността върви нагоре, докато Безсмъртността е навсякъде наоколо. 

Из "Чудеса, еманации, сънища"
Шри Чинмой

Няма коментари:

Публикуване на коментар