събота, 21 януари 2017 г.

Разкъсайте облаците. Отвъд облаците има греещо слънце!




Въпрос: Грешките и греховете в живота ми са безчислени и моето невежество е безкрайно. Не знам санскрит. Любезно Ви моля да ми кажете, мога ли да водя духовен живот.

ОТГОВОР : Невежеството е една умствена Kalpana, въображение. Вие сте въплъщение на мъдрост. Когато воалът падне, Вие ще изгреете в собствената си Svarupa. Позволете на васаните (фините желания) и егоизма да отминат. Разкъсайте облаците. Отвъд облаците има греещо слънце. Отвъд ума, съществува себеизлъчващият Atman. Пречистете се. Разрушите лошите врити. Работете упорито по духовния път. Вие сте приели този живот единствено за тази цел. За себереализацията и духовния път, санскрита въобще не е необходим. Трябва само да разберете теорията и духовната същност. Всички книги на санскрит могат да се намерят на английски и на други езици. Не се тревожете толкова за това. Санскритът може да ви помогне малко. Това е всичко. Ако намерите време, може да научите азбуката, така че да можете да четете някои стотри, шлоки от Гита и Упанишадите. 


Въпрос: Трябва ли да бъда считано за Himsa (навреждане), когато режем плодове и зеленчуци? 
ОТГОВОР: Рязането на зеленчуци не е Himsa. В растенията и дърветата няма истинско съзнание, въпреки че у тях има живот. В растенията има живот, у животните усещане, менталност при човешките същества и духовност в мъдреците. При дърветата и растенията няма Visesha Ahankara (специален вид егоизъм) и отражение на Chaitanya (чисто съзнание). Така те не изпитват болка. Дървото не ще ви каже, „Аз чувствам болка”. При растенията умът не е развит. Той е напълно рудиментарен. Той е Jada и безчувствен. Животът на земята би бил невъзможен, ако приемем рязането на зеленчуци също като Himsa. Това е само манипулиране на темата. Това е празната философия на онези, които се интересуват от празни дискусии и аргументиране. Не си пилейте времето с дреболии. Бъдете практичен човек. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар