събота, 21 януари 2017 г.

Давам ви лекция, практика как да работите със самите себе си


The Master speaks...

В тялото ядете, живеете, мислите, в него се радвате, изпитвате удоволствия, болки, мъки, но в тялото. Всичко усещате в тялото. Тялото е най-неосъзнатата част от нас. Онази част, за която нямаме никакво съзнание. Ние дишаме, но никой не осъзнава дишането – а дишаме през цялото време. Ако почнем да правим Випасана ще разберем, че нямаме никакво съзнание за дишането. Ако почнете да медитирате, ще видите колко нямате никакво съзнание за дишането. За това тази практика е прекрасна. Да се осъзнава дишането е много ценно, защото е едно от най-неосъзнатите процеси в тялото, които ни държат в живота. И ако можем да го следим, да осъзнаваме цялото движение – как вдишваме, как пътува въздухът, до къде стига, как се връща, как издишваме, това е черна Африка в нашето тяло. Реката на дишането изчезва някъде под земята и после да друго място се появява пак... Ако следите дишането, ще видите как има части от тялото в съзнанието, където дишането изчезва и се появява на друго място. Вдишваме с носа и хващаме, че дори в корема осъзнаваме дишането, а тази част остава черна Африка, не сме съзнателни. Нашето тяло е една мистерия за нас самите. То служи, работи, но ние нямаме съзнание за него. Много малко – как храносмиламе, как дишаме, кръвта какво прави, изобщо нямаме съзнание за това.
Ние нямаме никакво съзнание за вътрешната част на тялото. Тя е автоматична, действа от самосебе си. Храносмилане, кръвообръщение... Тялото работи, храната се смила, дишаме, всичко функционира. Само ако нещо спре да функционира, ако нещо не сме добре,  взимаме хапчета, с някоя химия се опитваме да се подобрим, обаче нямаме никакво съзнание за вътрешната част от тялото.  Ако почнем да осъзнаваме тялото, значи влизаме навътре в себе си. Когато кажем навътре, какво значи навътре? Влизаме в стомаха червата? Или в някоя фантазия навътре? Някой сън? Да почнете да си сънувате нещо.Това вече не е навътре, това е прожекция на ума. За да има по-реално осъзнаване за навътре – най-важно нещо е, осъзнаваме как дишаме. Как вдишваме, как издишваме.
Наблюдаваме дъха по цялата дължина. Опитайте да наблюдавате дъха. По цялата му дължина. Как влиза във вас и как излиза от вас. Не го променяйте, нищо не правете, само наблюдавайте – как влиза, как излиза. И когато влезете в това наблюдение на дъха, ще почувствате вашата вътрешност, ще почувствате как почвате да осъзнавате тези части от вашата вътрешност, за които нямате съзнание. Дъхът и звукът ще ви направят съзнателни за това. Дъхът в един момент почва да действа на подсъзнанието. И тогава почваш да осъзнаваш някои части на подсъзнанието, някои подтиснати неща, които са записани там искат да излязат и да се проявят. Това е някоя емоция.
Тялото не е само материално. Говорим за енергийното тяло. Енергийното тяло е най-близко до материалното. Енергийното, астралното тяло има записки на емоции и преживявания  от предишните прераждания. Когато почнем да правим такива практики, ние почваме да осъзнаваме онези фини тела – сега говоря не само за физическото тяло, а за онези тела, за които нямаме съзнание. Хората нямат действително съзнание за тези неща. Говори се за тях, спекулира се с тях, обаче действително във вашия живот, вие не си знаете тези тела. Говоря за вас, не за някои просветнати, осъзнати хора, говорим за такива неосъзнати хора като вас, които не си осъзнават телата. Дори физическото тяло не си осъзнават, а за енергийното, астралното, менталното, причинното тяло изобщо не става дума. Изобщо не се осъзнава.Това е една карта за тези тела, за да станем по-съзнателни за това, че ние не сме само физическо тяло. Търсиш „кой съм аз” и ти дават карта. Имаш физическо тяло, енергийно тяло, астрално, ментално, имаш причинно тяло, имаш космическо и нирванично тяло. До седем тела. И казваш:
- Я какво е готино, колко много тела, не знаех, че имам толкова много тела.
Ти не си съзнателен за физическото си тяло. Ти си най-много в ума, мислите и желанията – умът, мислите и желанията, това са менталното и астралното тяло. Това където е най-често живеем хората. Менталното тяло - ума – най-голям дял от хората живеят в ума. Нямат съзнание за физическото тяло. Нямат съзнание за енергийното тяло... Енергийното тяло се свързва с индивидуалното подсъзнание. Всеки има индивидуално подсъзнание. Всички неща, които се случват от както се родиш се записват в енергийното тяло. Енергийното тяло носи всички тези записки, от както съзнанието става будно да се осъзнаваш и си започнал да помниш. Може да си спомниш кога си бил малък, кога си пил мляко, кога си бил на училище или още от преди да си бил на училище...
Тези всички спомени са част от това енергийно тяло. Енергийното тяло е тяло на тези индивидуални спомени – подсъзнание. Ние сме изживели много неща, непрекъснато приемаме информация, среща с хора, гледаме картини, атмосфери, всичко поглъщаме у себе си. Това се трупа. Отпечатъците, които се записват се наричат самскари. Всичко е записано в енергийното тяло. Целият живот е записан в енергийното тяло – има нещо като вътрешна камера, която записва целия живот. Сега нищо не си спомняте, но когато умрете може да се сетите. Почти всички хора, които са имали клинична смърт и са се върнали от мъртвите, всички казват, че са си видели целия живот. От както са се родили и какво се случва с тях, най-важни случки, които са се случили. Кога са били наранявани, кога са наранили някого. На някои се дава да изживеят изживяването, което имал човека, когото са наранили. Когато се отварят тези файлове, то е като черната кутия, както ако има катастрофа на самолет, намират черната кутия и гледат какво е станало.
Всички тези записки са в тук, в енергийното тяло. Затова то е доста натоварено с емоции, случки, картинки, информации. Всичко е като информация във файл. Файлът е много пълен с такива неща. Има много място, защото то не е нищо материално. То са фини неща, невидими картинки и заемат малко пространство. Това са такива записки – всички записки се компресират по някои органи, телесни органи. Енергийното тяло е най-близко до физическото тяло и много от тези записки са свързани с органите на физическото тяло. Много негативни неща се компресират и се складират в телесните органи и органът заболява. Получава се болест, защото много тежки информации отиват в него и той не може да ги коригира. Разболява се самият орган. Така се появява психосоматично заболяване. Пак се питаш „кой си ти”, но сега осъзнаваш самия строеж. Не е само тяло - гледаш, че има нещо по-фино, после още по-фино и още по-фино... Докато стигнеш до седмото тяло, има много неща, които остават неосъзнати. 
Давам ви лекция, практика как да работите със самите себе си. Как да донесете съзнание на това място, на което няма съзнание. Ако няма съзнание на едно място, не сте осъзнати. Значи това място има дупка в съзнанието. Когато сме много неосъзнати, имаме много дупки в енергийното тяло, физическото тяло, във всички възможни тела. Нямаме никакво съзнание за телата – по-фино съзнание е нужно, да развием някоя сензитивност, за да можем да станем съзнателни за себе си. Ако не сме сензитивни, ако сме груби, сурови, то е полуживотно......

Пепси Баба

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар