четвъртък, 19 януари 2017 г.

Практиката на концентрация




Фиксирайте ума върху някой обект, в тялото или навън. Дръжте го там устойчиво за известно време. Това е концентрация. Практикувайте я ежедневно.

Етичното съвършенство е нещо от първостепенно значение. Можете да се концентрирате вътрешно върху който и да е от седемте центъра на духовна енергия. Един човек който е изпълнен със страст и фантастични желания, трудно може да се концентрира дори и за секунда. Умът му скача наоколо подобно на маймуна.

Седнете в лотос позата. Взирайте се устойчиво във върха на носа. Практикувайте това за една минута в началото, постепенно увеличете времето до половин час. Това прави ума устойчив и развива сила на концентрация. Поддържайте това състояние дори когато ходите.

Или пък, седнете в лотос поза, фиксирайте ума в междувеждието. Правете това с лекота за половин минута. Постепенно увеличете до половин час и повече. Това премахва подмятането на ума и развива концентрация. Изберете някой от тези методи.

Ако желаете да увеличите вашата сила на концентрация, вие трябва да намалите вашите светски дейности. Вие ще трябва да спазвате обет на мълчание за два часа или повече всеки ден. Когато умът бяга от обект на обект, връщайте го отново и отново обратно. Когато концентрацията стане дълбока и интензивна, сетивата не могат да оперират. Този който практикува концентрация за три часа на ден ще има огромна психическа мощ и волева сила.

Ще трябва да направите погледа си устойчив върху върха на носа (nasikagra drsti) и да държите ума фиксиран само върху вътрешната същност. В глава пета, стих 25 от Багавад Гита, Бог Кришна казва: Имайки ум обитаващ вътрешната същност, не му давайте да мисли за нищо друго”. Друго вглеждане е взирането в междувеждието. Не си напрягайте очите, практикувайте нежно.

Когато правите концентрация върху върха на носа, ще изпитате различни видове аромати. Когато се концентрирате върху ajna cakra (центъра в междувеждието), ще изпитате divya jyoti (божествена светлина). Това ще ви даде окуражаване. То ще ви издигне на духовния път и убеди в съществуването на трансцедентални неща. Не спирайте сега вашата sadhana (практика).


Няма коментари:

Публикуване на коментар