понеделник, 9 януари 2017 г.

Благодарност


Какво искаш?
Искам благодарност.
Медитирай на твоето плачещо сърце.
Медитирай на твоите душевни очи.

Само едно качество може да разреши всички твои проблеми – проблемите на всеки – и това качество е благодарността. Постоянно предлагай твоето сърце на благодарност. Всеки ден изброявай листенцата на твоето сърце - благодарност и отваряй още едно листче. Ако искаш да наименуваш листчетата, те са простота, искреност, чистота, смирение и така нататък. Благодарността въплъщава всички Божествени качества. Това е единственото качество, което ще помогне на всеки да реши своите проблеми и да тича най-бързо.
Ако имаш сърце-благодарност, ще можеш да получиш най-много. Сърцето-благодарност е това, което може да получи отгоре мир, светлина и блаженство в безгранично количество и също да ги прояви тук на земята.

Сърце - благодарност
ще открие на земята
роза, доставена от Небето.


БЕЗГРАНИЧНА ЛЮБОВ

Благодарността е градивната сила, майката и бащата на любовта. Истинската любов съществува в благодарността. Любовта се разширява само когато има благодарност. Ограничената любов не предлага благодарност. Ограничената любов е незабавно обвързана с нещо – с постоянни желания или постоянни изисквания. Но когато любовта е неограничена, постоянна любов, тогава благодарността излиза на преден план. Тази любов става цялата благодарност.

Ако любовта е истинска,
любовта, която се разширява,
тогава източникът й е благодарност.


СЛАДОСТТА НА ЕДНА УСМИВКА

Благодарността идва от сладост. Едно дете може да не каже „благодаря” на майка си, но сладостта на цялото му същество се изразява чрез неговите очи под формата на усмивка. То не знае думата „благодарност”, но когато майката види неговата сладка усмивка, тя знае, че детето е пълно с благодарност. Така че колкото повече можем да създадем сладост в нашите сърца и в нашето същество, толкова по-лесно става да предложим благодарност.


Упражнение
-------------
СЛАДОСТТА НОСИ БЛАГОДАРНОСТ

Един начин да почувстваш сладост е да погледнеш някое много красиво, ароматно цвете. Щом погледнем цветето и усетим неговото ухание, съзнателно или несъзнателно ставаме едно с неговата красота и ухание. Тогава неговата сладост влиза в нас или нашата собствена сладост излиза на преден план; понякога двете се случват едновременно. Когато сладостта дойде напред в нашата природа, става много лесно да предложим благодарност.

Ти искаш да знаеш
как да изразиш своята благодарност?
Това е съвсем лесно.
Просто се усмихни с твоята душевна усмивка.
Твоята душевна усмивка въплъщава благодарността
в нейното най - чисто ухание.


ДА СТАНЕМ ПО-ДОБРИ ХОРА

Най-важното и най-значимото добро качество в нашия човешки живот е благодарността. За съжаление, това добро качество ние някак не успяваме да го изразим нито в нашите мисли, нито в нашите действия. Още от началото на нашия живот ние някак сме се научили да не го изразяваме. Така че имаме най-малкото количество от точно това нещо, от което най-много се нуждаем, за да станем по-добри хора.
Нещата, които най-много заслужават нашата благодарност, ние ги взимаме просто за даденост. Без въздух не можем да живеем повече от минута или две. Всеки ден ние вдишваме и издишваме, но чувствали ли сме се някога благодарни за въздуха? Ако не пием вода, не можем да оцелеем. Даже нашето тяло се състои до голяма степен от вода. Но дали  даваме някаква ценност на водата?
Всяка сутрин, когато отворим очи, виждаме как слънцето благославящо ни предлага светлина и енергия за живот, от която толкова  се нуждаем. Но ние благодарни ли сме на слънцето?

Само моето сърце - благодарност
е от значение.


РАЗШИРЯВАНЕ НА СЪРЦЕТО

Опитай се да почувстваш, че благодарността живее в твоето сърце. После се запитай - колко често се описваш напълно с твоето сърце. Незабавният отговор ще бъде: „Една минута на ден.” През останалото време ти се описваш с ума или тялото, или витала. Но ако можеш да чувстваш, че ти си сърцето, не само за една мимолетна секунда или мимолетна минута, но двадесет и четири часа на ден, ако можеш да усещаш присъствието на твоето сърце като твое собствено съществуване, тогава ти лесно ще имаш благодарност, защото благодарността живее в сърцето.


Упражнение
------------
ДА УВЕЛИЧИШ СВОЯТА БЛАГОДАРНОСТ

Ако имаш капацитета да почувстваш, че ти си сърцето, опитай се да почувстваш, че твоето сърце непрекъснато става голямо, по-голямо, най-голямо. То е като баща, чиято заплата постоянно се увеличава. Преди е получавал петдесет долара, сега получава сто долара, а скоро ще получава двеста долара. По същия начин, капацитетът на твоето сърце постоянно нараства.
Детето на сърцето е благодарността. Щом бащата забогатее, детето също автоматично става по-богато, понеже знае, че собствеността на бащата принадлежи също и на него. Ако неговият баща стане мултимилионер, тогава с време богатството на баща му отива при него. Така когато сърцето се разширява през цялото време, когато неговият капацитет постоянно се увеличава, благодарността също нараства и увеличава своя капацитет.

Благодарността на моето сърце
е
пълнотата на моя живот.

Из "Съкровищата на щастието"
Шри Чинмой


Няма коментари:

Публикуване на коментар