понеделник, 19 декември 2016 г.

Реката води океана за ръка...


 
The Master speaks...
 
Има една суфи легенда, че 33 птици търсели царя на птиците. Търсели, търсели и не успели да я намерят. Един ден един глас им казал:

- Вие сте тази птица, която търсите. Вие заедно я правите тази птица. Вие търсите царя на птиците, а вие сте тази птица. На магаре яздиш, а магаре търсиш.

Много хора тръгнали да търсят Истината, но само някои Я намерили. Ако тръгнеш да търсиш Истината, ти се отдалечаваш от себе си. В момента, в който почнеш да Я търсиш с ума, ти отиваш по-далече от Истината. Истината не може да се открие по този начин. Егото се увеличава и се отдалечаваш от Истината. Истината не може да бъде открита с философия. За това суфите не отричат философията, но не я и поддържат. Нямат отношение към това, да отричат или да поддържат философията. Просто нямат отношение към нея.

Имат си тези мистични книги, в които се говори за пътя по един закодиран начин. Тези книги са кодове. И ако ти можеш да четеш този код, ти си стигнал до този мекам. Суфите заключват тайните в кодове. За да не могат неподходящи хора да си пъхат носа, където не им е мястото. Така си пазят мистичната територия. Само за онези, които са готови вътрешно. Защото онзи, който не е готов да изживее вътрешно, той няма да я разбере тази книга. Такава книга била на един голям суфи.

Когато били в Балкх, Руми и баща му отишли да посетят този суфи. Когато суфито погледнал Руми и бащата възкликнал:

- Ех каква работа, реката води океана за ръка.

Бащата бил реката, а Руми океанът. Тогава Руми бил на десет години. Но той го познал. Подарил му една книга. Тази книга била уникална.

 Едно време нямало печатници да се печатат хиляди бройки. Да се горят, да се хвърлят. Тоя я пише, па другия я преписва, било свещена работа да имаш такава книга. Така този шейх подарил на Руми най-възвишената тайна на мистериите.

Когато Шамс дошъл при Руми, му казал:

- Абе, за какво са ти всички тези книги, ти нямаш нужда да четеш вече такива работи.

- Да, аз не съм привързан към книгите и не ги чета. – отвърнал Руми.

- Не ги четеш, а? Не си привързан?

И Шамс започнал да ги хвърля в шадравана. Когато дошъл до тази книга на този шейх....

„Книга с тайни и мистерии”

 Може на много нива да го четеш този текст. Шамс хванал и хвърлил и тази книга във водата.

Руми видял извикал:

– Не!

- Ааа, видя ли? Привързан си.

После извадил книгата от водата и тя била суха. Всички книги не били докоснати от водата, всички били сухи.

Шамс само искал да покаже на Руми, че е привързан. От време на време Шамс поставял такива изпитания на Руми.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар