понеделник, 19 декември 2016 г.

Счупете всичко, не спирайте!

The Master speaks...

Мевляна се въртял 36 часа. 36 часа не е спрял. Влязъл в транс и като чул ритъма на чукчетата на златарите, как правят бижута от техния ритъм влязъл в екстаз и почнал да се върти. Златарят бил негов приятел и когато видял как Мевляна се върти пред неговият златарски магазин, казал на калфите:

- Продължете, удряйте с чукчетата!

- Ама ние ще ги счупим?! Възкликнали те...

- Счупете всичко, не спирайте.

И когато излязъл навън, имало около Мевляна някои хора, които седели с него. Златарят им казал:

- Влизайте, взимайте всичко, което намерите в магазина. Аз не съм вече златар, аз съм влюбен.

И отишъл та се завъртял с Мевляна. Златарят Заркуб, въртял се и той. И като почнал да се върти, Мевляна в един момент го погледнал и през него минал ток и той… такава влюбеност.... Почнал да се върти, и двамата се въртели... и златарят паднал след 10 часа, а Мевляна продължил да се върти 36 часа. След 36 часа паднал и Мевляна.

Някакъв си там – то имало народ - не знаят какво да правят, гледат някакъв се върти, шоу, някой се намерил да му каже:

 – Ееее, падна все пак накрая.

Мевляна му казал:

- Да, обаче този, който падна не бях аз.


                                                              ***
Ти не си този, който може да се върти 36 часа. Някой ако се върти 36 часа, то е вече друго нещо. Някой друг се върти. За това мевлевиите, като се въртят, те казват - не се въртят те, все едно духът се върти, някой ги върти, те не са тези, които се въртят. Ти като его не можеш да се въртиш толкова, ще се въртиш, ще се въртиш ... ще спреш. Но когато е духът, може много. И тогава не се въртиш ти, Бог те върти. Божествената енергия, самият Всевишен, Той те върти и ти не си в тялото даже. За това някои плачат като се върнат от там след вътренето. Изпитват такъв екстаз, такова щастие въртейки се, че те не искат да се върнат повече. За това, ако влезете наистина в една духовна практика, то става неспирно. И всяко говорене и всяко разсейване  ви спуска, ви отвлича. Само да кажете една дума, на някой да кажете нещо, да отвърнете и готово. Само една думичка и вече не сте в съзнанието. Отишло е съзнанието.

Кану

Няма коментари:

Публикуване на коментар