понеделник, 5 декември 2016 г.

Недей да мислиш за маймуни

The Master speaks...

Някой си бил при някой Гуру. Служел му, но не било от любов, просто имал желание да има мощи, сили, сидхи и за това служел на Гуруто. Гуруто го гледал - доста време му служи, ама виждал, че не е на чисто този човек. Един ден го пита:
- Ти не ми служиш ей така, ти искаш нещо от мен нали?
- Да, служа ти, за да получа сидхи, мощи. Да мога да материализирам, да правя чудеса, искам да ми дадеш някоя тайна как да правя това. Имам желания, искам да ги удовлетворя. Ако имам сидхи ще мога да манипулирам с хората, да им внушавам някои неща, да правя разни магарии, да им влияя да ми изпълняват желанията.
Черна магия.
Учителят му казал:
- Добре ще ти дам една мантра. Ще идеш, ще се изкъпеш, ще седнеш в стаята и ще трябва да я повториш само седем пъти. И така ще получиш сидхите.
- Супер! Много добре!
 Много доволен.
- Обаче - казал учителят - само едно нещо да те предупредя. Докато казваш мантрата, недей да мислиш за маймуна. Не мисли за никакви маймуни.
 
- Ами аз не мисля за маймуни, какъв проблем има в това.
- Добре, щом не мислиш за маймуни, няма проблем.
 Прибрал се той в къщи и от както влязъл, почнал да мисли само за маймуни. Къщата пълна с маймуни, все едно го чакат. В банята се къпе, само маймуни мисли, отваря очи – гледа ги пред себе си... Изкъпал, се почнал да мантрува, не може да каже мантрата. Маймуните го гледат, го теглят. Не му дават спокойствие. Не може. Накрая отишъл при Гуруто и му казал:
- Слушай, връщам ти мантрата, направи нещо да се освободя от тези маймуни, не мога да спя от тях. Непрекъснато само маймуни. Това е нетърпимо.
                                                ***
Алчните хора нямат благодарност. Който е алчен, не прави нещо от любов към Гуру, а от алчност за своя изгода. Човек ако дойде при Гуру с желание за лична изгода, той не е зрял, той не може да дойде при Гуру. Защото Гуру му е нещо, което може да го изпозлва. За своя цел на егото.

Гуру не е нещо, което можем да използлваме, за да си храним егото и да удовлетворяваме желанията. Това е много погрешно отншение към Гуру. Гуру е някой, който може да ти помогне наистина да изживееш кой си ти, ама ако ти искаш да го използаваш за свои егоистични желания, той не може да ти помага. Ти няма да се промениш. Не можеш да се промениш, ще останеш същият.

Гуру не може да ти помогне ако само те благославя. Ти искаш да скочиш да се отрепеш – добре, добре отрепи се, хубаво е. Има момент хората правят пуджа, обожават Гуру, Ширди Саи, Ширди Баба, обаче имат желание да ги пази, да им пази живота, винаги има задни желания. Никой не е посветен само заради Гуру, а заради себе си. Това е основен проблем и когато на посветения не му вървят нещата в живота, посветен е на Гуру, а не му вървят нещата както иска; даже на зле отиват, почва да губи вяра в Гуру. Защото той вярва в Гуру само докато Гуру му удовлетворява желанията. Ако не му ги изпълнява - айде не ми трябваш. 

Обикновено тези хора губят вяра в Гуру, защото той не им изпълнява желанията. Гуру не е някой, който ни изпълнява желанията. Гуру е някой, който трябва да счупи това его, за да видим какво е скрито зад тази илюзия на съня на егото. Обаче тази роля на Гуру обикновено никой не иска да я вземе. Хората мислят, че човек ако има сидхи да вижда, само той е Гуру. Това е дълбока грешка. Гуру не е този, който ти спасява егото. Гуру е оня, който те учи как да се освободиш от егото. Помага ти, слага те в тежка ситуация, понякога може да предизвика ситуация, която е трудна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар