четвъртък, 18 май 2017 г.

Когато всички ваши мисли, проблеми, противоречия угаснат напълно, тогава ще откриете, че самата природа на вашия ум е медитация


Според тибетската традиция Нингма.

Началото на медитацията е много просто.

Позволете на своето тяло и ум да се отпуснат колкото се може повече, отпуснете мускулите си, не се привързвайте към мислите си – дайте им пълна свобода.

Дишайте естествено и спокойно; вие трябва да чувствате своето тяло, дишане и ум естествено и непринудено.

„Естествено" означава ненатрапчиво, без фиксация, без принуда и очаквания, без интерпретации и предварителни планове.

Когато медитацията се задълбочи, няма нужда да я затвърдявате, да я подобрявате или усъвършенствате.

И въпреки че нетърпеливото желание да се напредва, да се прогресира по един или друг начин отсъства, това естествено движение продължава. Състоянието на медитация е състояние свободно от привързаности, очаквания или психологически зависимости и в същото време – то е естественото състояние на всеки един от нас.

И така медитацията започва с успокояване на цялото ни същество, с разрешаването на нашето тяло и ум да се отпуснат напълно. Ако съумеете да станете съвършено умиротворени и безмълвни и да се вслушате в безмълвието на своя ум – това безмълвие ще се превърне във вашата медитация.

Но дори и да не медитирате в буквалния смисъл на думата, ако подхождате към своето ежедневие просто и естествено, оставайки непривързани и свободни, вие също практикувате медитация.

Когато действително приемете себе си и своята ситуация, вие ще можете да медитирате на всяко място и по всяко време.

В каквото и положение да се окажете, вместо да бягате или да отказвате да се занимавате с него, опитайте се да се поучите от него. И без това, в действителност не съществуват начини за успешно и окончателно бягство от себе си и от поемането на отговорност за своите действия и за качеството на своето ежедневно съзнание.

Уравновесеността е по-важна от щастието, защото няма нищо по-ценно от равновесието между вашето тяло и ум, между вас и вашия свят.

 
Най-простият начин да откриете „секрета" или „ключа", който ще ви отвори пътя към по-дълбоките, по-висши нива на медитация се състои в това да не се отъждествявате с нищо, да не се привързвате към никаква поза, да не се фиксирате по време на медитация върху каквото и да било.

Ако си мислите: „Аз не трябва да мисля за каквото и да било!" – тази мисъл може да предизвика във вас вътрешна блокада; вашите мускули, нервна система или вътрешни органи могат да станат напрегнати, сковани. Ето защо когато медитирате приемайте всичко просто такова, каквото е; не се опитвайте да подобрявате каквото и да било. Вие не трябва да се стараете да правите нищо по-съвършено. Какъвто и вид деятелност да продължава – просто я опознайте и след това останете безмълвни.

Този, който знае как директно да навлезе в медитация, ще успее много скоро да излезе извън рамките на общоприетите шаблони и схващания.

Това „тайно" познание за същността на истинската медитация ще стане за вас източник на подхранващо само себе си вдъхновение; вдъхновение, което не зависи нито от думи, нито от гледни точки.

Това са твърде прости наставления, но тяхната ценност е неоспорима.Наистина не е чак толкова трудно да влезем в медитация – та нали тя вече е съставна част от самите нас. Но за да продължим да навлизаме все по-дълбоко в нея се изискват проницателен ум и прилежност – в противен случай ние ще изградим още по-голям брой представи, вътрешни диалози и възгледи на тази тема.

Когато всички ваши мисли, проблеми, противоречия угаснат напълно, тогава ще откриете, че самата природа на вашия ум е медитация.


Тарсанг Тулку Ринпоче, Из "Да донесеш учението живо"

Tarthang Tulku Rinpoche, From "Bringing the Teachings Alive"



Няма коментари:

Публикуване на коментар