сряда, 31 май 2017 г.

Муладхара чакра


ЧЕРВЕН
1-ият основен енергиен център
Санскритско име - Муладхара чакра.
Други имена – Коренна чакра,
Първа чакра.

"Научете се да давате свобода.
Това е ключът към щастието."
Буда

Осигурява здраве, физическа сила, сексуалност, издържливост, устойчивост, увереност в себе си. Всичко това е необходимо за оцеляването на човека. Червената енергия оказва най-вече влияние на еритроцитите, които са основна съставка на кръвта. Хората с добре развита червената енергия с удоволствие спортуват и достигат добри резултати. Те са естествени и добродушни, но същевременно могат да бъдат много сексуални и страстни.
Ако такъв човек бива физически или морално потискан, то червената чакра започва да протестира и червеният цвят се замърсява. Външно това се проявява като мощен и безразсъден гняв. Отключва се инстинктът за самосъхранение, чиято главна задача е оцеляването на всяка цена. Ако външното въздействие се окаже много силно или продължително, то червената чакра може „да се пречупи“ и човекът да започне да вехне, да боледува и да губи интерес към живота.
Процесът на „пречупването“ на червената чакра може е продължителен и да трае няколко години. Отначало на външното потискане чакрата реагира с мощна, но кратка негативна агресия. След това мощността отслабва, но продължителността се увеличава. С времето това преминава във вечно недоволство от живота и раздразнителност по всеки повод. Състоянието се допълва с различни заболявания, най-често се засяга пикочно-половата система, развива се синузит, появява се хронична умора.

Предназначение
Коренният енергиен център свързва човека с физическия свят. Той пренася космическата енергия на телесно-земно ниво, като едновременно с това енергията на Земята преминава посредством този енергиен център във фината енергийна система на човека.
С помощта на Червения център ние влизаме в контакт със земната енергия, усещаме нейните елементарни сили, нейната любов и търпеливост.

Разположение: в основата на гръбначния стълб, между аналния отвор и половите органи.

Физическо съответствие: Гръбнак, зъби и нокти, а също и право черво, дебело черво, простата, кръв и изграждане на клетките. Ръководи областта на половите органи, краката, основата на гръбнака, кожата, костната система и кръвта. Център на оцеляването и раждането на деца.

Жлеза. Надбъбреци. Отделят адреналин като реакция на заплашващи живота ситуации.

На психологично ниво: този център е свързан с чувството за реалност и общите жизнени функции.

Девиз: Аз имам!
Енергия на червения цвят: сила, мощ, градивност, живот, страдание, гняв, радост, дарява с качества като: решителност, смелост, веселие, безразсъдност, настойчивост, напористост, целеустременост, праволинейност, откритост, откровеност, мускулна радост.

Ако центърът е прекалено отворен, то се наблюдават:

Неконтролируем стремеж към физически и материални удоволствия, жажда за печалба, прекомерно натрупване на богатства, преяждане, пиянство;
Егоизъм, авторитарност, жестокост, изключително материалистично отношение към живота, фанатизъм, безнравственост, агресия, липса на великодушие
На физиологично ниво: повишено артериално налягане, повишено съдържание на холестерин в кръвта, затлъстяване, ревматизъм, сърдечна аритмия, артрити.

Ако центърът е частично затворен (блокиран), то се наблюдават:
мършава конституция;
липса на инстинкт за самосъхранение;
склонност към мечтателност, към необмислени постъпки, лоша памет, разсеяност, леност, апатия, страхливост, пасивност;
наличие на значителни материални проблеми, неумение те да бъдат решавани, бягство от действителността;
проблеми в половата сфера: недоразвитие на матката, новообразувания, фиброми, импотентност, фригидност, загуба на обоняние, недостиг на калций, проблеми с гръбнака.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ХАРМОНИЗИРАНЕ

Начин на живот
Ако за придобиване и усещане на цялостност на личността не ви е достатъчен само един цвят, включете в ежедневния си живот препоръчаните по-долу действия. Ако искате да промените нещо в себе си и в своето обкръжение, психолозите препоръчват отначало да променете обичайните маршрути, по които стигате до работата си. Прекарайте почивните дни така, както не сте го правили преди.
Почувствайте се в движение! Каране на колело, бягане, танци – всичко подходящо, ако Ви носи радост.

Физически упражнения
Работата с червения енергиен център предполага „заземяване“. Излети сред природата, градинарство, и даже просто гледане на цветя в саксии дава чувство за сигурност, безопасност и стабилност – повече, отколкото една банкова сметка.

Йога
Йогата е метод за работа с тялото, дишането, съзнанието, постоянното изучаване и промяната на самия себе си. Йогата усъвършенства тялото. Чрез изпълняването на определен брой асани (или поне на една асана), човек придобива физическо и психическо здраве и сила. След това той се учи да управлява емоциите си, да контролира колебанията на ума си и да достигне състояние на равновесие и самообладание. Това му помага успешно да преодолява трудностите, да възпитава в себе си удовлетвореност от съдбата и значително да повиши качеството на живота си. Човек може да се занимава с йога във всяка възраст.
Хатха-йога:
Развитие на съзнанието чрез определени физически упражнения и пози, заедно с дихателни упражнения.
Кундалини-йога: Пробуждане на сила, която преминава по гръбначния стълб от опашката нагоре, като активира и оживява всички други чакри.
Чакрасана („мост“) и шалабхасана - „поза на скакалеца“ (легнали по корем, вдигнете правите си крака възможно най-високо, и бавно ги пуснете надолу).
Мантра-йога: мантрите са медитативни срички, в които благодарение на специфичната форма на вибрациите се отразява определен аспект на Всевишния. В мантра-йогата те се повтарят наум, четат се на глас или се изпяват. При това вибрациите на мантрата постепенно променя мисленето и усещанията на упражняващия се. Всички звуци и думи, използвани от човека, изразяват влиянието на разума върху материята. Мантрата не е молитва, в нея най-важно е точното възпроизвеждане на звуковете. Това е начин за регулиране и настройване на ума. Всяка мантра притежава особености, ритъм и въздействие. При произнасянето на определени звуци тялото резонира с определена честота. Повторението на мантрата възпроизвежда вибрациите, които имат хармонизиращо въздействие върху енергетиката. Когато практикуването на мантрата започне да носи удоволствие и радост, ще настъпи хармонизиращият й ефект. 

Мантра ЛАМ – избавление от страха (да се произнася минимум 3 пъти) (АМ ААМ ИМ ИИМ УМ УУМ РИМ РИИМ ЛРИМ ЛРИИМ ЕМ АИМ ОМ АУМ и с две вдишвания AM AHM)

Звукотерапия
Още през 18-ти век е била открита взаимовръзката между звуковете и цветовете. На всеки цвят съответства определена нота. Съвременната звукотерапия се основава върху това, че всеки звук с определената си дължина на вълната въздейства на съответен енергиен център. На всеки цвят, включен в палитрата от седемте «аз» на човека, съответства определена нота на октавата от «до» до «си». Разберете, как звучат тези тонове. Нота До. Музика с монотонен, силно изразен ритъм. Архаична. Танците на древните народи помагат за влизане в контакт със силите на природата. Може да използвате естествени звуци на природата (на СD).
На Мулдахара съответства гласната „У“. Пейте!!! Звукът „у“ предизвиква движение надолу, към Вашите корени, достигайки дълбоките нива на подсъзнанието и активирайки първичните земни сили на чакрата.

тибетски пеещи купи- освобождават човек от стрес, събуждат
творческите сили и радостта от живота, въстановяват аурата,
прочистват от негативната енергия, чистят пространството,
привличат успех.

Хармонизация
За попълване на недостига на енергия, позволете на необходимия цвят и на усещанията, свързани с него, да навлязат в живота Ви.
Гледането на кърваво-червено, изгряващо или залязващо Слънце, сияещо с аления цвят на разсъмването или залеза, дава живот и носи хармония за структурите на коренната чакра. За контакт с успокояващите, стабилизиращите и конструктивните сили на планетата, седнете в позиция на лотос или полулотос върху влажна земя, и осъзнато вдишвайте аромата й. Обединяването на тези преживявания дава оптимално цялостно въздействие върху коренния център.

Активиране на центъра
Центърът се активира от ярък сияещ червен цвят. Той стопля и оживява, дава вътрешна сила и смелост. Червеният цвят със светлосин оттенък може да даде сила на духа на стремежите Ви.

Физическо ниво. Червеният цвят активира дихателната и кръвоносната система, обостря зрението, повишава имунитета, активира обменните процеси на организма. Освен това, подобрява апетита, прави човека по-работоспособен и целеустремен.

Терапия с кристали, скъпоценни и обикновени камъни
Както в известно, кристалите са съставени от атоми, чиято плътност варира. Ако кристалите се подложат на въздействието на топлина или налягане, възниква поток от електрически колебания. Така кристалите се явяват както проводници, така и абсорбатори на енергия. Затова не е случайно, че кристалите са способни да възприемат и да реагират на нашите мисли и чувства. Още повече, те могат да възстановяват баланса в тази част от тялото, която боледува и чиято хармония е нарушена. Освен това въздействие кристалите и камъните въздействат върху човешкия организъм и със своя цвят. На всеки енергиен център на човека съответства определен набор от скъпоценни и обикновени камъни и минерали. Носете украшения, приемайте като подаръци сувенири от тези камъни, купете си талисман от съответния минерал.

Ахат. Прави човека сериозен, стабилен и уравновесен. Помага за уравновесяването на негативните емоции, защитава вътрешната същност, пробужда уважение към собственото тяло и действа конструктивно на половите органи. Плочки от ахат с кристални петънца дават безопасност и защита, доверие и улесняват взимането на решения.

Хематит. Дава издържливост и сила, действа укрепващо на тялото, мобилизира скритите сили. Поддържа при възстановяване след заболяване. Помага за производството на кръв и растежа на клетките.

Зелено-червен яспис. Свързан е със силата на първичните елементи, и с търпеливата любов на „Майката Земя“. Учи на безкористност и скромност, укрепва кръвта, придава виталност, стабилност, търпеливост. Пречиства и трансформира физическото тяло, придава усещане за безопасност в естествения ход на живота, от което може да се черпи сила и покой.

Гранат. Предлага движеща сила, сила на волята, доверие към себе си, успех. Той дава виждане за скритото, даже ясновидство. Активира сексуалността, като я превръща в градивна сила. Помага при заболявания на половите органи и кръвообращението.

Червен корал. Дава жива, лееща се енергия и сила. Действа възбуждащо, активиращо, ускорява производството на кръв. Придава стабилност, увеличава гъвкавостта, помага да се запази постоянството в потока на живота.

Рубин. Дава топлина и творческа енергия, водеща към пречистване и промяна. Възвръща хармоничната връзка между физическата и духовната любов, сексуалността и духовността.

Ароматерапия
Етеричните масла усилват фините вибрации и благотворно въздействат на фините тела. Те могат да укрепват аурата и да оказват стимулиращо въздействие върху чакрите, като подпомагат тяхното пробуждане, изцеляване и разкриване. Чакрите могат да бъдат стимулирани и разкрити и по други начини – в частност, чрез масаж, акупунктура, хиропрактика, дихателни упражнения, визуализации и техники за насочване на енергетичните потоци към дадена част от тялото. Но етеричните масла могат да изиграят решаваща роля за разкриването на чакрите, тъй като етеричното масло е дъхът или праничната сила на растението. Това е дарът на растението за нашата прана. Чакрите могат да се стимулират с етерични масла преди медитация, а също така, с чужда помощ – след масаж или преди сън. Тръпчивата миризма на кедрово масло се асоциира със земните сили и съществуването на природата. Помага за натрупването на енергия, дава покой, чувство за безопасност.

Карамфиловото масло помага за освобождаването на натрупана енергия в чакрите. Поддържа готовността да се отворим за нови свежи енергии. След приемане неговите вибрации водят към промяна и обновление. Сладки и горещи тонизиращи аромати, като роза (защитава от завистта, възстановява целостта на аурата), хвойна, камфора, кокос (създава енергия на уют, топлина и лекота в семейните отношения). Опиум, мускус (дават топлина, светлина, пулсация на енергийния слой при любовни и еротични контакти).

Цветна храна

Човекът възприема цвета на храната не само с очите. Цветната храна съдържа много витамини. Съгласно древноиндийските учения, самият цвят съдържа минерали и микроелементи. Също както водата, всяка храна може да се подложи на соларизация. Благодарение на цвета си, хранителните продукти възбуждат апетита ни и стимулират слюноотделянето. Освен това ние инстинктивно избираме тази храна, чиито свойства се асоциира с цвета й. Възможно е този цвят да отсъства в аурата.

Семантика и психологична функция.
Областта на действие на Червения център са базовите, както индивидуалните, така и глобалните потребности на живота и опита. Съответства му стихията на Земята. Неговият цвят е пурпурът на енергията и активността, на най-дълбокото ядро на нашата планета. Тя дава земна стабилност и „твърда почва под краката”, върху която можем да строим живота си, и същевременно ни снабдява с енергия,
необходима на тялото за творческата му активност. Освен това тя ни дарява с настойчивост и издържливост. Изграждането на собственото ни съществуване.

Продукти:
Ягоди Вишни Бобови Домати Репички Червено цвекло Диня Червено грозде Червени чушки ЧервеноЗеле

Есенция:
масло смирна жасмин кедър пачули ветивер дъб джатамамси  aнгелика тамянка роза карамфил камфор кокос

Минерал: 
Гранат Рубин Тъменкварц Черен турмалин Хематит Обсидиан Пирит Цирконий Огнен опал Ахат Яспис Червен корал Огнен опал.

Материалното осигуряване и „поддържането на вида” посредством създаването на семейство също влизат в областта на действие на първата чакра, както и сексуалността като функция на тялото и способност да се възпроизвеждат деца. Червеният център създава фундамент и източник на сила за всички останали центрове. Като сърцето във физическото тяло, така и Червеният център е център на
системата за циркулиране на фините енергии. Освен това той е вместилище на колективното несъзнателно, в което се съхранява цялото достъпно ни знание. За придобиването на вътрешно равновесие се изисква човек да уравновеси първия (червения) и седмия (виолетовия) си център.

Червено настроение.
Аз имам всички възможности, за да живея и да се чувствам добре без особени проблеми. Имам стабилна опора под краката си и знам на кого мога да разчитам. Аз получавам удоволствие от живота, от общуването с приятели, от спортуването. В живота ми за кратко време се случват толкова много неща, че изобщо няма кога да се огледам назад. Нямам желание да си почивам сега, а искам да живея пълноценен живот. Стремя се към нови впечатления. „Който е успял да го хване, той го е изял!”

Възраст. 0-7 години.
Първите седем години са „мастурбиращ” период, по време на който детето е насочено към себе си. Най-вече го вълнува въпросът: „Кой съм аз в това тяло?” Останалата част от света просто му служи. Самото дете заема централно място в своята собствена вселена. Първите седем години от живота на човека преминават под знака на червения цвят на инстинктите и на стремежа към стабилност.
Основните мисли на човека се свеждат до концепцията ”аз имам”. Човекът осъзнава, че има живот, има тялото си, има дом като място за живеене, има родители като създатели на живота му и негови покровители в този свят, има чувства, има потребности. Съзнанието на човека във възрастта от 0 до 7 години му диктува разбирания за нуждите му. Човек има нужда от помощта на родителите си, от храна, от място, където да се чувства защитен, нужда от внимание и общуване.

Година.
Обикновено годината е оцветена от някакви смутни преживявания, безпокойство, тревожна неопределеност. Във вътрешния свят зреят промени, на фона на застойните явления на външния живот. Постепенно, все по-ясно се усещат силни емоционални импулси, сигнализиращи за началото на цикъла, интензивността им тласка човека към опити да се освободи от условията, пречещи на развитието.

Червени години на живота: 0-1, 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63, 70, 77, 84, 91
Афоризми, които помагат по-добре да разберем програмата на Червения тип: „Мъжът трябва да върви, докато не се умори, а след това да върви още два пъти повече” или „Успехът е преминаване от един неуспех към друг с нарастващ ентусиазъм”.

Физиология и цвят: стимулира нервната система, освобождава адреналин, подобрява кръвообращението, повишава количеството на червени кръвни телца в кръвта, повишава сексуалността и сексуалното влечение.

Лекува заболявания: ниско артериално налягане, анемия, лошо
кръвообращение, простуда, настинка.

Не се препоръчва: при високо кръвно налягане, кървене. Да не се използва от сприхави и склонни към агресия хора. Червеният цвят е по-добре да се използва в съчетание със зелен или светлосин цвят, а при лекуване с червен цвят сеансът винаги да завършва с действието на тези студени цветове.

Комуникация
Представителите на червения тип предпочитат дрехи, които подчертават фигурата и са богато украсени. В общуването те са резки, прями, честни и са способни да изстрелят всичко, което мислят, без да отчитат последствията. Те са лоши дипломати и са склонни да обострят разногласията. В отношенията си се стремят да доминират. За сметка на силната си енергия са способни да поведат околните, но понякога могат и да ги потискат. В този случай биват смятани за надменни, властни, даже жестоки. С безтактността си те могат да засягат чувствата на другите хора. Когато техните чувства са засегнати, това ги кара да изпитват досада, злоба, гняв. За представителите на червения темперамент е полезно да се намират в компанията на мъдрия Виолетов тип. Най-привлекателни за Червения тип са отношенията със Светлосиния тип. За отношенията им са характерни бурните емоции, страстната увлеченост, но им е трудно да намерят взаимно разбиране заради разликата в темповете на живот, нивото на активност, насоката на интересите. Те са склонни да се изказват едни за други доста незавидно и често да са в конфликт. Но това, обаче, не пречи на повечето представители на Червения тип да избират за съвместен живот хора от противоположни типове: Светлосин или Син.

Много добри отношения могат да се формират с представители на Зеления тип, които са достатъчно умни, за да не отнемат индивидуалността на представителите на Червения тип. Комбинацията от Червен и Зелен тип е една от най-ефективните, когато е необходимо да се въздейства но околния свят. Зеленият притежава широчина на погледа, а Червеният е способен да действа бързо и да продължава да действа, докато не постигне целта си. Заедно те могат да станат непобедима двойка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар