вторник, 30 май 2017 г.

Ценностите, които движат света, са на път да го затрият


— Цивилизацията ли? На кое викаш цивилизация? Западният свят не е цивилизован. Може да се каже, че е научно и технически по-напреднал, но чак пък цивилизован.
— Все пак не казваш, че предпочиташ да се завреш в някоя пещера, преследвайки някаква духовност, вместо да живееш в света, нали?
—Не знам. Това което виждам в света все по-малко ми харесва.
— Какво имаш предвид?
—Примерно това, че светът се интересува само от пари, власт, секс, манипулация, контрол. Цялата цивилизация е построена върху такива „ценности”. Развива се техниката, внедряват се нови технологии, но то е, за да се получават повече пари, които да осигурят повече власт, повече контрол, повече секс и възможност за повече манипулация. За да се получи повече комфорт и много често без оглед на това, за сметка на какво се прави. По този начин отровихме планетата. Озоновата дупка расте, изсичат се масово големи площи гори, всяка година изчезват десетки, а може и стотици животински видове, замърсяват се води с петрол, унищожават се цели екосистеми. Извратени, первертирали, нещастни, отегчени хора от скука и заради търсене на евтини забавления отиват на сафари, за да убиват животни, и наричат това лов вместо убийство, каквото всъщност е. Заради няколко цветни хартии в джоба ти или някакви златни обеци на ушите се отнема човешки живот. Ценностите, които движат света, са на път да го затрият. В момента има толкова много атомно оръжие на планетата, което може да се активира дори без да искаш, поради минимална грешка, трус на правилното място или нечие невнимание. Това е тази цивилизация, за която говориш. Ние сме по-зле и от неандерталци. Развиваме науката, техниката, създаваме си повече удобства и комфорт, но не развиваме никакви духовни ценности, не развиваме любов едни към други, приятелство, взаимопомощ, грижа. В отношенията между хората няма любов, отнасяме се едни към други като към предмети, опредметяваме ближния, гледаме го като нещо, което може или не може да ни върши работа. Това е такъв упадък... Може би най-тежкият на всички времена.

Из "Рая отвъд голямата вода"

Книгата е налична и може да бъде поръчана от формата за контакт тук, на фейсбук страницата Premananda mandir или на plovdivchanka @ abv.bg
Цена 17 лв. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар