сряда, 3 май 2017 г.

Четирите аспекта на любовта



Според будизма, има четири елемента на истинската любов.

Първият е маитри, който може да се преведе като любяща любов или благоволение. Любящата любов е не само желанието да направиш някого щастлив, да се донесеш радост на любимия човек; Това е способността да донесете радост и щастие на човека, когото обичате, защото дори ако вашето намерение е да обичате този човек, вашата любов може да го накара да страда.
Обучение е необходимо, за да се обичаме правилно; И за да можете да давате щастие и радост, трябва да практикувате дълбоко гледане, директно в човека, когото обичате. Защото, ако не разбирате този човек, не можете да го обичате правилно. Разбирането е същността на любовта. Ако не можете да разберете, не можете да обичате. Това е посланието на Буда. Ако например съпругът не разбира най-дълбоките проблеми на своята съпруга, най-дълбоките й стремежи, ако не разбира страданието й, той няма да може да я обича по правилния начин. Без разбиране любовта е невъзможна. Какво трябва да направим, за да разберем човек? Трябва да имаме време; трябва да практикуваме да гледаме дълбоко в този човек. Трябва да сме там, внимателни; Трябва да наблюдаваме, трябва да гледаме дълбоко. И плодът на това дълбоко гледане се нарича разбиране. Любовта е нещо истинско, ако е направена от субстанция, наречена разбиране.

Вторият елемент на истинската любов е състраданието, каруна. Това не е само желанието да се облекчи болката на друг човек, но и способността да се направи това. Трябва да практикувате дълбоко гледане, за да придобиете добро разбиране за естеството на страданието на този човек, за да можете да му помогнете да се промени. Знанието и разбирането винаги са в основата на практиката. Практиката на разбирането е практиката на медитацията. Да медитираш е да погледнеш дълбоко в сърцето на нещата.

Третият елемент на истинската любов е радостта, мудита. Ако в любовта няма радост, това не е истинска любов. Ако страдате през цялото време, ако плачете през цялото време и ако накарате човека, когото обичате да плаче, това всъщност не е любов - това е дори обратното. Ако в любовта ви няма радост, можете да сте сигурни, че това не е истинска любов.

Четвъртият елемент е upeksha, уравновесеност или свобода. В истинската любов постигате свобода. Когато обичате, давате свобода на човека, когото обичате. Ако обратното е вярно, това не е истинска любов. Трябва да обичате по такъв начин, че човекът, когото обичате, да се чувства свободен, не само отвън, но и отвътре. "Скъпи, имаш ли достатъчно място в сърцето си и около теб?" Това е един интелигентен въпрос, който проверява дали любовта е нещо истинско.

Превод: Durga

Няма коментари:

Публикуване на коментар