петък, 25 ноември 2016 г.

Приказка за лудия селянин и нормалните

The master speaks...

Имало едно време един човек, който бил луд. В селото всички му се смеели, всички го майтапели, всички му се подигравали. Децата го замеряли с камъни, хората го обиждали, имали много отрицателно отношение. Той много страдал. Бил различен от тях, хората не го приемали в селото. Всички го тормозели. Един ден в селото дошъл един суфи - пътешестващ  дервиш. Той го питал:

- Можеш ли да ми помогнеш, тези хора ме тормозят в селото, нямам никакъв мир, иде ми да побегна, какво да правя?

 Дервишът му рекъл:

- Слушай сега, ще почнеш да ги критикуваш.

- Ама как да ги критикувам?

- Ами така – каквото да ти кажат, питаш: Защо това го правиш така?

 Каквото и да прави го критикувай, намирай му кусури на тоя човек. Ако почне нещо да прави – не, не, не е така, как може да го правиш, това е ужасно!

 Започваш да го критикуваш. Започни да критикуваш всички в селото, ама за какво ли не, за всичко! Ако прави нещо, каквото и да прави – критикувай!

 Той послушал суфито, върнал се в селото и почнал да критикува всички. Започнат да правят нещо:

  – Защо го правите това? От къде знаете дали е правилно? Защо го правите така?

 Те почвали да се обясняват… След някое време човекът пак дошъл при суфито и казал:

- Благодаря, наистина работи.


                                                  ***
Защото този лудият не е просто лудият, лудият е някой, който знае. Докато ти си онзи, който не знае, те ти казват кое как е. В момента, в който ти почнеш да знаеш...
 Иначе не могат да те разберат тези хора, те са в еготрип. Могат ли да разберат безкрайна любов, благословия от Всевишния, моля се за тебе. Аз не те мразя, нека Бог те благослови…? Не, просто критика. Абсолютно и безусловно критика. Това не значи, че не ги обичаш.
Няма компромис с невежеството. Докато правим компромис с невежеството, няма духовен напредък. В обществените отношения не е въпрос на любов, а е въпрос на мощ и сила, защото те не знаят за любов. Ако хората знаят за любов, няма да има никакъв проблем. Те не знаят за любов и за това има проблеми.
Кану

2 коментара:

  1. Да Благодарим от <3 !...
    ...и да не забравяме както ни е учил
    и така ни Отворя очите и сърцата и никога не ни затваря ни най малко или много душата а даже понякога ( е не винаги ама ... )) устата ...
    <<< Нашия ЛЮБИМ Учител КАНУ Баба >>>
    БЛАГОДАРИМ _ТИ_ НЯМАМЕ НИКАКВИ ОПЛАКВАНИЯ <<<<
    и нека всички луди са вечи влюбени и никой от тях няма какво друго да изгуби или друг някой покрай себе си така да погуби - щом вечи един път са стъпили на правия Път за тях да няма вечи друг Път освен по_Учителския път !!!
    ДЖАЯ КАНУ ДЖАЯ САТЯМ ЕВА ДЖАЯТЕ

    ОтговорИзтриване
  2. ✓_Истината винаги надделява ,,✓
    - @_ незнай_но,_хората си мислят че побеждават...

    ОтговорИзтриване