събота, 12 ноември 2016 г.

Пепел от стъпалата на истински бхакта

The Master speaks...

 Кришна Го боляла главата. За да го излекуват извикали доктори, докторите го прегледали и казали:
 - Знаем как да лекуваме обикновени хора, ама как да лекуваме аватар. Всевишната Божествена Личност? Най-добре да питаме Него, Той да ни каже как да го излекуваме. Какво може да му помогне за спиране на главоболието. Имал много силно главоболие.
Кришна казал:
- Само прах от стъпалата на мой бхакта на моето чело, ако се сложи може да ме излекува.
И така тръгнали да търсят бахкти на Кришна, да вземат прах от стъпалата им, за да сложат на челото на Кришна. Обаче никой бахкта не искал да даде прах на Кришна от своите стъпала.
- Как – прах от моите стъпала – ще отида в ада, това е грях, как ще дам прах от моите стъпала върху челото на Кришна.
Не искат. Тъй като Кришна го боляла много силно главата, те продължили да търсят. Накрая се върнали при Кришна с празни ръце и  казали:
- Отидохме при Нарада Муни, при тоя, при оня, никой не иска да даде прах от своите стъпала. Страхуват се от ад, от наказание.
После и Нарада Муни питал Кришна:
- Можеш ли да ни кажеш къде са твоите бхакти и как да ги намерим?
- Много просто, отвърнал Кришна, във Вриндавана отивате при гописите, те са мои бхактини, те ме обичат, прах от тяхните стъпала ще потърсиш.
И така Нарада Муни отишъл във Вриндвана при гописите и поискал прах от стъпалата, за да излекуват главоболието на Кришна.
- Трябва ми прах от вашите стъпала за Кришна, защото има главоболие. Само това може да го излекува. Само прах от стъпалата на истински бхакта, истински преданоотдаден. Фалшив преданоотдаден не работи, само истински. Може да му излекува главоболието.
Нарада разпънал един плат пред тях и те всички скочили на плата, за да си изтърсят праха от стъпалата. Без да питат нищо, нищо не казали, нищо не питали, просто го направили. Нарада Муни самият не искал да даде прах от своите стъпала за Кришна. Зачудил се как такава посветеност, от къде такова тотално доверие, просто скачат и ... А те му отговорили
- Скочихме всички върху този плат, защото кой от нас е бхакта не се знае. Така, че ако всички скочим, сигурно ще има поне една бхактини, която е истинска. И ще можеш да излекуваш Кришна.
 Той се зачудил:
- Добре, не ви ли е страх нещо, че може да стане грях, ако прах от вашите стъпала иде на Кришна. Можете да идете в ада.
Защото другите от това се страхували.
- Хайде бе, бегай бе, носи праха, излекувай го. Какъв страх за какво?

                                                             ***
Когато обичаш някого, ти го обичаш, ако не го обичаш, не го обичаш. Ако обичаш Кришна, какъв ти е проблемът. Ако трябва ще идеш в ада заради Него. Ще се жертваш, не да си егоист и да планираш само твоето его да бъде удовлетворено.

Истински бхакти има преданост и няма страх. Само любов. Не се страхуват за себе си. Щом се страхуваш за себе си, за своя личен задник, значи си обикновен егоист. Не си никакъв бхакта. Не си излязъл от обусловеността на егото. Просто си най-обикновен егоист. Само имаш духовно мнение за себе си. Трябва да имаш отдаденост.

За това само пепелта от стъпалата на истински бхакта може да лекува главоболието на Кришна. Не може фалшиви учени само, които нямат любов към Него да Го излекуват. Кой може да го излекува? Този който има любов. Чист преданоотдаден. Пепелта от Неговите стъпала е свещена. Там където Той докоснал земята, това е свещено място.

За това един човек, който е съзнателен за Любовта на Кришна, там където Той стъпва - земята става свещено място. Цялата земя е свещена. Защото има Любов. Неговата Любов прави земята свещена. Прави я красива - прави живот. Иначе земята е нещо мъртво. Не е нищо свещено за тебе.

На хората им са по-свещени парите, мебелите, вещите, колите. Земята не им е свещена, нямат такова изживяване. Земята е свещена, защото е докосната от Божественото. И от тези, които били влюбени, просветлени. Те са направили земята да е свещена. Дали са такова присъствие тук, спуснали са го това нещо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар