сряда, 16 ноември 2016 г.

Кратко представяне на турската музикална формация Тюмата


Турската музикална формация Тюмата изпълняват традиционна суфи музика на класически музикални инструменти. Ансамбълът през последните четиридесет години изнася концерти в десетки държави, както в Европа, така и в Азия. През 1976 г. се сформира ансамбъл Тюмата под партонажа на проф. д-р Оруч Гювенч. През тези четиридесет години Тюмата изследват как се заражда и как се развива турската музика, как през вековете тя се разпространява и ползвайки богатството й допринесено от различните музикални инструменти, които взимат участие в песните и мелодиите, музикантите представят широк спектър на композиции в турската музикална традиция.
Самият професор и музикант Оруч Гювенч казва: "Ориенталската музикална терапия от древността представлява доказана система от практически терапевтични, профилактични и лечебни методи, за които има записи повече от хиляда години насам. Корените на тази музикална терапия могат да бъдат открити в шаманските традиции и мъдрост, както и в суфизма. Запазена и ползвана през вековете, тя днес намира практическо приложение в модерната психология и медицина."
По време на концертите в София и Пловдив публиката ще има възможността да преживее силата и въздействието на различните музикални стилове. Заедно с музикантите ще можем да се запознаем с древните фолклорни и суфи танци. Ще чуем различни музикални интерпретации и ще открием връзката между Ориенталската музикална терапия от древността с нашето сърце и душа.
Тюмата стават известни през последните десет години и с плодотворната си инициатива да провеждат открита Сема (дервишко въртене-танц) за хора от цял свят в продължение на месеци.
от Амрита Мели


Няма коментари:

Публикуване на коментар