петък, 18 ноември 2016 г.

Кое е най-ценното нещо?


The Master speaks...
 
Някога султан Мустафа III питал един суфи:

- Кое е според тебе най-ценното нещо за човека?

Суфито му казал:

- Акането и пикането е по-ценно от твоето царство.

Султанът се засегнал:

 – Как бе, моето царство не е ценно като акането и пикането?

- Ти ще дадеш твоето царство, за да акаш и да пикаешотговорил суфито.

- Ако не бъде така, аз ще ти отрежа главата. Докажи това!

Той бил дервиш, не бил случаен човек. И заключил султанът да не може да ака и да пикае.

Султанът се подул. Няколко дена викали доктори да накарат султана да пикае и да ака - не може, нищо не му излиза. Посинял, се подул целият. След няколко дена, вече готов, казал:

- Потърсете го този суфи, ще умра.

Суфито дошъл и попитал:

- Е, как е?

- Мъка... дай освободи ме!

- А ти какво ще дадеш?

- Ще дам половината царство.

- А, не – цялото царство. Не приемам половинка.

- Добре, цялото царство ти давам...

- Донесете документ и напиши: „Аз, султан тоя и тоя, долуподписаният, давам цялото царство на този и този дервиш.”

 И му дал документа официално пред свидетели. Ето царството се предлага на дервиша.

- Сега отключи ме да ида до тоалетната.

И той отключил султана и султанът отишъл и се изакал. След няколко дена най-накрая се изпикал и изакал, най-накрая освобождение, мокша. Върнал се вече щастлив, по-щастлив назад. Дервишът му казал:

 – Слушай – скъсал документа – не ми трябва царството ти, аз просто го направих заради теб, да видиш, че ще го дадеш за това нещо. Да видиш, че властта, която имаш не струва колкото едно акане и пикаене.

                                                              ***
Душата трябва да се грижи за тялото, както поклонникът по своя път към Мека трябва да се грижи за своята камила. Ако поклонниците минат цялото време хранейки и възхищавайки се на камилата, керванът ще ги изостави и те ще умрат в пустинята.

Така, че да се грижим за камилата, обаче да не забравяме на къде сме тръгнали с тези камили, на къде е посоката. Защо изобщо са тези камили. За това е добре да се погрижим за камилите и после да имаме вяра в Бог.

Всяко его иска власт. Тези, които се хващат за властта - не струва колкото едно пикаене. Пикаенето е по-ценно от властта.

Ако искате власт, значи не осъзнавате колко ви е ценно пикаенето, диханието, онова което Бог ви е дал. Есенциално ако не пикаете, ако не акате, не може да имате власт. Умрели сте, не може да сте тук на този свят. Трябва да акате, да пикаете и да въртите тук някакви игри. Власт, доминация, секс, пари - всичко това се основава върху акането, пикаенето и дишането. Три основни неща, които са ни дадени от Аллах Джелешанум.

И нищо не струва както тези три неща, на които не обръщаме внимание, мислим, че не са важни. Мислите, че не ви са важни тези три неща? Не ги правете и ще видите колко са ви важни.

Суфито му казал нещо есенциално. Дал лекция на султана. Това е лекция за това кое е есенциално по-важно. Когато погледнете царството не е ценно колкото пикаенето, ти ще се обидиш нали? Ако ти кажат твоята кола не струва колкото една пикня. Имаш мерцедес и ти кажат - не струва колкото една пикня. Иии, моят мерцедес? Не струва колкото една пикня? Това е деградация, обида, моята велика университетска диплома, моята голяма глава, надуто его, това не струва колкото една пикня? Цялата твоя дипломация не струва колкото пикаенето. Или като един дъх! Един дъх, не го ценим дъха, а ако ни хване някой за гушата и тръгне да ни убива, да ни задушава, да видите как ще  цените дъха.

Няма коментари:

Публикуване на коментар