четвъртък, 1 януари 2015 г.

Медитация, бхакти, тантрически секс


Ние се нуждаем се от достатъчно фокусирано желание, за да започнем да медитираме. Процесът на гмурване дълбоко в чистото екстатично съзнание при медитация извиква тихо осъзнаване и инстинктивно признание в нервната ни система. Това разпознаване резонира с натрупването на повече знание и след това имаме повече желание за божественото, което води до повече практикуване. Това нарастващо желание за повече божествено преживяване са нарича бхакти. Бхакти е продукт на нашето желание, комбинирано с пречистването, което става в нервната ни система. И е преднамерено от наша страна – навлизаме в желанието за божественото по наш собствен избор. С продължаването на ежедневното практикуване бхакти отива нагоре като спирала, като ни подкарва напред към все по нарастващи нива на практикуване на йога и божествени преживявания.
Какво общо има това с нашето предстоящо разглеждане на тантрическия секс?
За начало, ако подходим към т.нар. „тантрически секс“ търсейки само по-добър секс, при най-добро стечение на обстоятелствата, това е най-многото, което ще получим – малко по-добър секс. Кратко живееща победа. Ако дойдем до тантрическия секс на вълните на бхакти извикана на живот от ежедневното рутинно практикуване на авангардни йогапрактики, тогава нещата са съвсем различни. Тогава ще бъдем изпълнени с постоянен божествен екстаз. И така, първата препоръка по отношение на тантрическият секс е той да се постави здрава основа състояща се от ежедневна медитация, пранаяма и други авангардни йога практики. След това, тантрическият секс ще стане естествен и ще има истински духовен потенциал, дори преди да започнете да го практикувате.
Същото беше и когато започнахме с ученето на авангардните йога практикикато мулабандха и сидхасана, и двете с цел стимулиране на сексуалната енергия да се изкачи нагоре в нашата нервна система. Ако бяхме започнали с мулабандха и сидхасана, преди медитация и пранаяма, щяхме да се опитваме да пратим енергия през задръстени тръби, така да се каже, с малка надежда за успешен изход. По-добре е, първо, да почистим къщата, и да продължим да го правим ежедневно когато започваме да движим сексуалната енергия нагоре във по-висшите реалности на нашата нервна система. Същото важи и за започването на тантрическия секс.
По какво ще познаем, че сме готови за тантрическите сексуални техники? Много просто. Ще поискаме да направим нещо обновяващо със сексуалния си живот. Той ще стане важен за нас. Колкото повече го искаме, толкова по добре. Нивото на бхакти в нас е лесно да бъде усетено и лесно се забелязва от другите. Появява се докато нервната система се само-пречиства в резултат от практикуването на напредналите йога практики. Става въпрос за вид магннетизъм, който нараства и ни вика за още. Нуждаем се от силен зов, за да навлезем в нов начин на духовно ориентирана сексуална активност, защото трябва да направим нещо радикално. Нуждаем се от радикално желание, за да предприемем тантрически секс. Захващаме се с пътуване, целящо да измени хода на мощна река. В тантрическия секс ние се учим да правим секс с цел да култивираме потока на сексуалната енергия нагоре. И да поставим на второ място дълбоко впечатаното желание за оргазъм на второ място. Духовното култивиране на сексуалната енергия първо, оргазмът второ. Голяма промяна в нашите аспирации. Ако нашата бхакти е силна, ще бъдем в състояние да разширим сексуалното си функциониране в култивираща нагласа, по същия начин, по който тренираме възбудата възникнала при сидхасана да извършва по висша функция с времето. Същото е и в танрическия секс – постепенно трениране за продължителен период от време. Тантрически секс не се постига за една нощ. Това е еволюция, която настъпва с времето – в продължение на месеци и години. С усилването на нашата бхакти това ще стане, защото тя (еволюцията) ни е нужна, за да изпълним нашето пътешествие към просветлението.
Сексуалното пътуване през йога няма да бъде еднакво за всички. Ще бъде различно за всеки, тъй както сексуалните ни нагласи (склонности) са различни.
За тези, които са леки до умерени в техния сексуален живот, няма голяма нужда да се въвеждат йогически методи в сексуалните взаимоотношения, макар, че научаването на тантрически секс със сигурност ще подобри качеството на любенето, а също така и останалите авангардни йога практики.
За тези, които са много активни в секса, историята е съвсем различна. Макар и запасът от прана в таза да е огромен, има известна граница колко може да бъде изхвърлена и все още да бъдеш духовно вибриращ. Това особено важи за мъжете, при които големи количества прана се освобождават по време на оргазъм с еякулацията на семето. Това донякъде важи и за жените, но изобщо не в такава голяма степен, както за мъжете. Мъжът е този, който пази ключът към тантрическият секс, тъй като той е който преживява най-голяма загуба на прана по време на оргазъм. Поради това, той също така определя продължителността на сексуалното съединение и поради това степента на култивиране на сексуалната енергия, която се случва по време на любенето. И жената може да бъде пълна с бхакти да доведе сексуалната енергия по-високо и по-високо в себе си и своя партньор, но именно бхакти на мъжа определя до каква степен това може да бъде извършено това при сексуалното обединение. И така ролите на мъжа и на жената в тантрическия секс са донякъде различни и донякъде еднакви. За да се случи тантрически секс, и мъжът и жената трябва да са въвлечени в интелигетното управление на еякулацията на мъжа. Това важи за началните стадии на ученето на тантрически секс и остава вярно за известно време.
С напредването на времето и с практикуването мъжът става господар на семето си и вече не зависи от помощ от партньора си, за да си контролира еякулацията. След като се достигне това ниво на компетентност, и двамата партньори са свободни да култивират сексуалната си енергия практически неограничено – еквивалент на една постоянна супер-сидхасана. Всички ние сме виждали азиатско визуално изкуство показващо тантически любещи се двойки свирещи на музикални инструменти, четящи поезия, медитиращи, и или включени в дълъг любовен разговор. Това обикновено не е нещото, което си представяме на запад като секс или дори тантрически секс. Въпреки това, това е реалният тантрически секс – дълго преорагизмично култивиране на сексуалната енергия по време на любенето.
Важно е да се споменат още няколко неща.
Първо, тантрическия секс не е добра крайна цел сам по себе си. Не е достатъчен като единствена йога практика. Сам по себе си тантрическият секс е слаба практика за глобално пречистване не нервната система. Медитацията и пранаямата са първичните инструменти за това. След като се е случило известно пречистване, традиционните бандхи и мудри, сидхасана и кумбхка са много полезни за стимулиране на сексуалната енергия нагоре. Това води до надигане на екстатичната проводимост в сушумна (спиналния нерв) и хилядите нерви в тялото. Тантрическият секс може да играе роля в това, особено за сексуално активините йоги и йогини. Тантрическият секс не е нещо, което правим, за да станем по-активни сексуално. Това е нещо, което можем да правим, за да подобрим нашата йога, ако вече сме сексуално активни. Така, че това обсъждане не е за да агитираме някого да прави повече секс по тантрически начин. Ако сте леко до умерено активни и щастливи със своите напреднали йога практики, вие сте в много добра форма. Не навлизай в сексуални забежки само заради тези уроци. Тези уроци са за хора, които вече са сексуално активни и търсят как да въведат тяхната сексуална активност в общия спектър на практиката си на йога.
Второ, на някой може да му изглежда като лоша идея, че оставяме оргазмът на задната полица, докато разработваме способността се да култивираме сексуалната енергия безспир нагоре. Изглежда, че изхвърляме бебето навън заедно с водата. Все пак, оргазмът е най-дълбокото удоволствие което познаваме в живота. Това е нормална и валидна загриженост, и правилният въпрос е:
“А какво става с оргазмът? ”
Тези уроци не са анти-оргазмични. Всъщност пътят на авангардните йога практики е път на удоволствието, пътят на екстаза. Оргазмът е екстатичен отговор на тялото, които се предизвиква от определен вид стимулиране – сексуално стимулиране, който екстатичен отговор е ориентиран биологически – към възпроизвеждане. Състоянието на нервната система, което наричаме просветление също така е екстатичен отговор на тялото чрез специален вид практики – чрез авангардни йога практики, които са ориентирани към раждането на нашето съзнание в неспирно чисто екстатично съзнание и божествен екстаз.
Просветлението за сметка на оргазъма ли е? Не, просветлението е процъфтяване на оргазма, разширяване на оргазма в безкрайно пълно разцъфване в цялото тяло.
Рамакришна е казал, че божествения екстаз е като безброй йони (на санскрит – женски полов орган) в постоянен оргазъм във всеки атом и пора на тялото ни.
И така, в началото може да изглежда, че поставяме нещо важно на задната полица, това което наистина правим при авангардните йога практики е постепенно разширяване на нашият оргазмичен отговор в космическите реалности чрез пречистване и отваряне на нервната система. Там откриваме, че екстазът е безграничен по размер и продължителност. Само въпрос на култивиране на нервната система е за да разкрием, че вече е вътре в нас.
И всичко това се постига чрез нашето желание. Всеки ден избираме отново пътя си.



Няма коментари:

Публикуване на коментар