вторник, 4 април 2017 г.

Зеленчуков шницел (кюфте)

1,5 кг. картофи
1 глава броколи
2 – 3 моркова
1 настъргана тиквичка
1 връзка магданоз
100 гр. елда
2 - 3 яйца (за веган вариант се заменят с ленено брашно 2- 3 ч.л. разтворени в гореща вода)
Сол
Кимион
Пипер
Няколко лъжици олио


Картофите се сваряват и намачкват с преса. Добавят се броколите - също сварени. Към това се добавят настъргани останалите зеленчуци. Омачква се добре зеленчуковата смес. Добавя се сварената елда и яйцата. Някъде между тези дейности, овкусете с подправките. После олиото. Разбъркайте всичко добре. Оформете кюфтенца и изпържете на слаб огън. Или пък печете на 220 градуса до порозовяване.
В тази рецепта водещ е вкусът на картофите. Той се усеща най-силно. Разликата с класическите картофени кюфтета обаче е заблежителна. Заради елдата, тези имат по-рехава структура, заради броколите и тиквичката имат по-специфичен аромат и не на последно място са по-готини за перисталтиката (пак заради елдата).  :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар