четвъртък, 20 април 2017 г.

Садгуру Джаги Васудев за героите от Махабхарата


Когато казваме Кришна, есенцията на това, което е Той – Той е неудържимо дете, ужасен лудетина, очарователен флейтист, грациозен танцьор, неустоим любовник, истински храбър воин, безмилостен победител на враговете си, човек, който е оставил по едно разбито сърце във всеки дом, проницателен и опитен държавник, човек, който сваля и качва, истински джентълмен, йоги от най-висш ранг, и най-колоритната инкарнация. Кришна бива виждан и възприеман, и изживяван по много, много различни начини от различните хора.

Дурьодана. През очите на Дурьодана: За тези от вас, които не знаят историята, aз ще... защото освен ако не разберете цялата тъкан на историята и ситуацията, в която той е съществувал, много аспекти от това кой е той, ще бъдат пропуснати. Затова ние ще навлезем в това. Но сега... Дурьодана е човек - поради определени обстоятелства, в които е бил поставен – несигурен, гневен, ревнив, алчен, и чувстващ, че са постъпили несправедливо с него, през целия си живот. И заради действията, които били предизвикани от неговата алчност и гняв, той станал ключа за унищожението за цялата негова раса. По думите на Дурьодана: „Той е усмихнат мошеник, ако някога е имало някой. Той може да яде, да пие, да пее, да танцува, да прави любов, да се бие, може да клюкарства с възрастни жени, да играе с малки деца – кой казва, че той е бог?“ Това е разбирането на Дурьодана.

Шакуни. Самото въплъщение на измамата и коварството. Шакуни казва: „Да предположим, че той е бог. И какво от това? Какво може да направи един бог? Бог може само да удовлетвори онези преданоотдадени, които го удовлетворяват. Нека той бъде/И да е бог – аз не го харесвам. А когато не харесваш някого, трябва да го възхваляваш.“ Това е измама.

Радхе... Неговата любима от детството. Краварка, обикновена жена от селото. Но... с такава непоколебима любов и посветеност тя е станала толкова важна, че днес не можете да говорите за Кришна без Радхе. Ние не казваме Кришна Радхе. Казваме Радхе Кришна. Тя е станала – една проста селска жена – тя е станала толкова значима, колкото Кришна, или малко по-значима от него. Тя казвала: „Кришна е с мен, Той винаги е с мен, където и да е, с когото и да е, Той пак е с мен.“ Това е нейното усещане.

Вайнтея – младеж, който бил най-големият син на Гаруда, живеещ на планините на Гомантак. Жив младеж, но заради определено заболяване станал изцяло сакат. Този сакат младеж след като срещнал Кришна, Кришна го накарал да ходи. Така Вайнтея казвал: „Той е Бог. Той е Бог. Той е Бог.“

Акрура - чичо на Кришна, мъдро и свято същество, изразявал своето разбиране за Кришна по този начин: „Кришна, щом го погледна, това странно младо момче, аз виждам слънцето, луната и седемте звезди да се въртят около него. Когато говори, той звучи като гласа на вечното. Той е надеждата. Ако има надежда на този свят, той е надеждата.“

Шикхандин – едно измъчено човешко същество, поради определена ситуация вътре в него, още от детството му. Това е абсолютно измъчена душа. Така Шикхандин казвал: „Кришна никога не ми е давал никаква надежда, но когато той е тук, полъхът на надеждата докосва всеки.“
Мога да продължавам така... различни хора виждали различни аспекти от него. За някои той е Бог, за някои е мошеник. За някои е любим, за някои е боец. Толкова много неща е Той. Ако искаме да вкусим есенцията на това какво означава, когато казваме Кришна, съзнанието, което имаме предвид под Кришна, ако трябва да бъдем докоснати от него, имаме нужда от Лила. Ние сме тук за Лила. Лила означава: това е пътят на игривите. Тя не е за сериозните типове. Такива ли сте? Защото когато казвам игривост, ние не сме тук само да играем. Тук сме, за да изследваме най-дълбокия и най-сериозния аспект от живота, но игриво, по игрив начин. Иначе Кришна няма да е тук. Причината защо най-дълбоките измерения на живота са пропуснали... са били пропуснати от огромното население на света, е, защото те не знаят как да бъдат игриви. Ако искате да изследвате този път игриво, ако искате да бъдете игриви, имате нужда от сърце, изпълнено с любов, радостен ум, и жизнено тяло. Иначе няма Лила.


Садгуру Джаги Васудев
Превод sukhpakhi

Няма коментари:

Публикуване на коментар