вторник, 5 юли 2016 г.

Кришна и Дрона на Курукшетра


 
Кришна: Това оръжие може да унищожи цялата планета, Гуру Дрона!

Преди да решите да стреляте, отговорете си на един въпрос: Ако Ви кажа, че Ашватама, когото убиха, не е Вашият син, а слон; ще се върне ли у Вас разбиртането за ценността на живота? Ще се върне ли в сърцето Ви състрадание към хората и света?

Дрона: Истината ли казвате Васудева? Значи синът ми не е убит?

Кришна: Вашият син така или иначе ще загине днес или утре. В този свят всички умират, Гуру Дрона. Но нима Вашият живот, цялото Ваше щастие и мъка, надежда и разочарование, знание и съмнение и всичко останало е свързано единствено с Вашия син? Нима в това е най-великата цел на Вашия живот? Цялата Ваша сила, цялото Ви знание е предназначено само в служба на сина Ви?

Дрона: Разбира се, той се появи на света благодарение на мен. Раждането му ме дари с щастие и почит. За мен той е най-важният човек измежду всички хора. По-ценен от живота ми. Нима бащата не може да обича сина си повече от всичко на света?

Кришна: Тогава помислете Гуру Дрона, Вашата любов към сина Ви е толкова силна, но какво в действителност сте му дали?

Дрона: Богатство, щастие, корона...!

Кришна: А що се отнася до истинските ценности? Дадохте ли му знания? Научихте ли го на Дхарма, учителю? Можахте ли да му дадете нещо такова, с което да не зависи от Вашата защита?  Съгласен съм, че не всеки може да стане такъв, какъвто е Арджуна или Ангарадж Карна, но вие можехте да научите Вашия син на истинските ценности и да му дадете мъдростта на живота. Ако бяхте направили това, то днес Вашият син нямаше да стане враг на Дхарма, и нямаше да Ви се наложи да се сражавате на страната на грешните.

Дрона: Исках да дам на моя син Ашватама цялото щастие на този свят Васудева. Моята любов към моя син не знае граници, аз...

Кришна: Не, любовта дава на човека щастие. Отваря очите му за това какво е лъжа и какво е истина учителю. Ако Вие наистина имахте любов, нито Вашия син, нито Вие бихте станали нарушители на Дхарма. В действителност Вие нямате любов към сина си, а само сляпа привързаност. Любов и привързаност силно се различават, някога мислили ли сте за това?

Дрона: Любовта е привързаност Васудева...

Кришна: Не, там където има любов, там няма привързаност. Любовта се събужда от състрадание, а привързаността от гордост. Любовта казва: „На моя син, Всевишният ще му дари цялото щастие на света“, а привързаността казва – „Само аз мога да дам щастие на моя син“. Любовта учи да се гордеш със сина си, а привързаността иска синът ти да се гордее с теб. Любовта дава освобождение учителю, а привързаността е окови. Любовта е Дхарма учителю, а привързаността е против Дхарма. На Вас Ви беше мъчно да гледате как синът Ви се храни с оризово брашно, разтворено във вода... Ако Вие не му говорехте, че е достоен за най-доброто и го научехте да се задоволява с това, което има, ако вместо завист, вие го научехте да се сдобива с всичко благодарение на своя труд, нима щяхте да се окажете днес в такава ситуация? Вас ви интересуваше единствено материалното благополучие на Вашия син, но никога не обърнахте внимание на качествата му. Вашата привързаност прегради пътя му към праведността. Алчност, страх и корист - ето на какво научихте сина си. Истината е в това, че заради тази привързаност, Вие така и не можахте да станете истински Гуру. Вашето обучение донесе само вреди.

Дрона: Защо говорите така Васудева. Цял живот се стремя да направя своите ученици най-добри в света. Аз съм ги възпитавал в необичайна преданост към своя Гуру.

Кришна: Гуру е този, който дава на учениците си всичките си знания. Той дава, но не продава знания. Гуру е доволен, когато учениците му дават скромно пожертвование. Той не жадува за богатства. А вие назначихте немислима цена за тяхното обучение. За получените знания, Вие поискахте от учениците си да отмъстят за Вас, с това отровихте не само своя живот, но и живота на всичките Ви ученици. И всичко това заради Вашата привързаност и гордост. Какъв гуру сте вие, Дроначария? Този, чийто ум е обхванат от гордост и в чието сърце има корист и привързаност, никога няма да може да живее праведно. Поради това синът на великия Бхарадваджа, като човек във време на наводнение се спасява хващайки се за дърво, така и Вие в последните мигове на живота си трябва да търсите спасение в Дхарма. Днес Вие трябва да вземете правилно решение. Отхвърлете Вашата привързаност. Мога да взема живота Ви още сега, но искам да Ви дам възможност да вземете поне едно правилно решение.

Дрона: Вие сте абсолютно прав, аз въм виновен за това, че моят син Ашватама бе наказан. Сега е време и аз да получа наказание...
 
Диалог из фима Махабхарата

Няма коментари:

Публикуване на коментар