петък, 1 септември 2017 г.

Фестивал Ратха Ятра


Мистичната история на фестивала Ратха Ятра започва някъде в далечното минало, преди повече от пет хиляди години. По това време царството Пури било управлявано от мъдър и благороден цар.  Той от все сърце копнеел да срещне Бог в облика Му на Джаганатха (в превод от санскрит: Господарят на вселената).
Царят се молел денонощно накрая от небето се чул глас:
"Скоро ще се появя пред теб, мой скъпи царю, в специална скулптурна форма "арча виграха". Направи ритуално къпане в океана. До тялото ти ще се докосне голям дънер, нека от него Ме резбоват и Аз завинаги ще остана с теб, в храм, който ти ще построиш".
Радостта на царя била неизразима. Той последвал съветите на Джаганнатха. Така и станало. Дърво, изпъстрено с божествени знаци, докоснало тялото на царя и скоро той събрал майстори от цялото царство. Но уви, всеки инструмент, докоснат до дървото се разпадал на фин прах. Тогава се появил мистичен майстор - някои казват, че това бил Вишвакарма, архитектът на райските селения, други казват, че бил самият Бог, преобразен на белобрад мъдрец. Но майсторът поставил едно условие - да го затворят в работилницата и никой да не влиза при него докато работи.
Работил дни наред, а сърцето на царя пеело с всеки удар на инструментите. Един ден работната какафония секнала и сърцето на царя се свило. Ами какво, ако на майстора му е прилошало или дори.. още по-лошо! Не успял да се възпре и разбил заключената врата! Уви, майсторът изчезнал в миг, а пред очите на царя стояли три недовършени скулптури. Отчаян, царят бил готов да се раздели с живота си. Но отново божествен глас го утешил: "Царю, това беше Моят божествен план, да се появя в тази форма. Чрез нея Аз изразявам своята най-голяма радост от срещата с чистите души!"
 И така царят построил храм и за да бъде достъпен за всеки, веднъж в годината, храмът тръгвал на колела, в огромни колесници, по улиците на града. Този парад се нарича Ратха Ятра - или фестивалът на колесниците. Самият цар и неговите наследници метяли, а и до ден днешен метат пред пътя на колесниците. Защото древната мъдрост казва: пред Бог всички сме равни. Но бихме допълнили - Неговата любов е равна за всички нас!
Оттогава Джаганнатха е любимец на всеки! Почитат Го всички социални прослойки, различните духовни пътеки, та дори и различните религии в Индия. Защото всеки вижда в Неговата голяма усмивка и широко отворени очи онзи бог, който пази дълбоко в сърцето си!


Ратха Ятра фестивал събира сърцата по начин, по който нито един друг фестивал по света не успява! В оригиналната си форма, така, както възниква и се чества в град Пури, фестивалът представлява акт на духовност, равенство и хуманност. Начин да изразим любовта си към Божествения принцип, заедно и обединени – без значение различията, които ни водят в ежедневието. В процесията участват представители на всички духовни течения и социални касти в Индия. Офицери в парадни униформи, красиви танцьорки, акробати и музиканти, майстори на бойни изкуства, брахмани и дългобради йоги водят пъстрата тълпа от поклонници, стекла се от цяла Индия. Защото Джаганатха със своята неугасваща усмивка, раздава благословиите Си на всички!

Как фестивалът Ратха Ятра излиза извън пределите на Индия!? 
През 1967 г. Свами Прабхупада разпалва в сърцата на своите млади западни ученици любовта към този фестивал. Все повече хипита, отколкото бхакти-йоги, младежите с плам и непринуден ентусиазъм провеждат първата Ратха Ятра в емблематичния за ъндърграунд културата Сан Франциско.
По това време, в ерата на свободната любов и употребата на наркотици, мотото на хипитата е Stay High. Но Прабхупада казва, че иска да ги научи на друго: чрез чист живот и мантра медитация: Stay High Forever. Той често се шегува, че от Hippy ще ги превърне в Happy.
На първия исторически фестивал няма богати колесници или пищни церемонии, изтънчени сценични програми и ВИП гости. Но искрената радост, дълбоката вяра и жаждата за духовност повеждат пъстрата тълпа по улиците на града.
Платформа от камион се превръща в импровизирана колесница за Бог Джаганатха, всеки пее и танцува, както може, но от сърце!
51 години по късно, Ратха Ятра е един от официалните празници на града, а красивият фестивал – наследство от Прабхупада, вдъхновява хората по света. Защото, както твърди „Бхагавад Гита“, делата на великите личности и техният пример се следват от целия свят!
„Въвеждането на фестивала Ратха Ятра ще сложи началото на нова глава в историята на света – толкова могъщо е неговото влияние. Във ведическата литература се казва, че всеки, който вижда Бог Джаганатха, седнал на тази колесница, никога повече няма да се роди в този, изпълнен с нещастия, материален свят.“ Писмо от Шрила Прабхупада от 1969 г., след третата Ратха Ятра в Сан Франциско.

Всяко лято в десетки градове по цялото земно кълбо, Ратха Ятра - Фестивалът на колесниците разцъфва като хилядолистен лотос. Червени, жълти и зелени копринени балдахини се извисяват над колесниците и се люлеят ведро. Сребърните им декорации блестят на слънчевата светлина. Колосални дървени колела проскърцват на валовете си, докато пеейки и дърпайки дебелите въжета, празнуващите теглят древните превозни средства по протежение на целия параден маршрут. С вдъхновеното си служене те призовават милостта на Джаганнатха, Господаря на Вселената.
Макар тази традиция да е непозната на запад, радостните и мелодични песнопения, вкусните пирове, танцуващите предани, колоритните колесници и усмихнатият Бог Джаганатха, пробуждат настроение на радост, мир и духовност у хората по целия свят. 
Тази година в София фестивалът ще се проведе на 17-и септември.



Няма коментари:

Публикуване на коментар