неделя, 2 юли 2017 г.

Сурова торта с лайм


За блата
1/2 чаша белени бадеми предварително накиснати 12 часа във вода
2 чаши орехи
12 фурми обезкостени
1/4 чаена чаша сусамов тахан
5 супени лъжици разтопено кокосово масло
2 – 3 супени лъжици кокосови стърготини
стевия на вкус

За крема
3 чаени чаши кашу киснато 3 – 4 часа във вода
6 супени лъжици агаве
стевия на вкус
сока на един лимон
сока на 3 лайма
настъргана кора на 2 лайма
5 супени лъжици кокосово масло
1 чаша кокосова сметана
щипка сол
4  чаени лъжици агар агар
Кокос и настъргана кора от лайм за поръсване отгоре.



Приготовление

За блата – в блендер се смилат бадемите, добавят се фурмите и орехите. След това сместа се обърква с останалите съставки. Ако тестото ви се стори по меко от необходимото добавете лъжица две овесени трици. Ако е прекалено твърдо добавете още масло и мляко. Разстила се във форма с незалепващо покритие 26 см подмазана с кокосово масло и поръсена с кокос за по-лесно отделяне на тортата. Стои в хладилник докато правим крема, за да стегне.
За крема – кашуто се отцежда, смила се в блендер, заедно със сока на лимона и лайма, кокосовото масло и агавето. Добавят се на две три части кокосовата сметана и останалите съставки за крема. Бъркат се до получаване на кремообразна смес. 150 мл. вода се кипват и се добавя разтворения в малко студена вода агар агар. Ври около половин минута и се излива в кремовата смес. Разбърква се и се изсипва върху блата на тортата. Поръсва се с кокосови стърготини и настъргана кора от лайм и се слага в хладилник за няколко часа.
Количествата могат да се коригират според вкуса и фантазията на готвача. Водете се от това че блатът трябва да не е прекалено мек, но да може да се разстеле по формата на тавата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар