четвъртък, 14 април 2016 г.

По волята на Рама

The Master speaks...

Някой човек много обичал Рама. По цяла нощ се молел пред муртито на Рама. Цяла нощ само Рама, Рама, Рама.

Една вечер, едни крадци крадели от една къща, която била в близост до неговата къща. Откраднали няколко чувала вещи. Била доста богата къща. Напълнили три чувала вещи. Те били двама крадци и им липсвал трети човек за третия чувал. Видели, че при него светело, цялото село спяло... Влезли при него и му казали:

- Ела тука, да ти дадем да носиш един чувал.

- Добре...

 По волята на Рама..., той тръгнал с крадците да носи чувала с крадените стоки. Внезапно пред тях се появил един полицай с бамбукова пръчка:

– Стойте...

Един босоног полицай, те са босоноги, с едни пръчки, но имат униформа.

- Къде сте тръгнали?

- Ами...

- Хайде идвайте с мен...

Затворил ги в полицията. На сутринта ги завели при съдията. Съдията ги гледал гледал...  и двамата крадци ги знаел.

-  Аааа, тези крадци... знам ги.

Гледа този третия:

- Ти какво си правил с тях?

- Ами аз по волята на Рама се молех и в това време тези влязоха в стаята ми. Казаха ми - ела има един чувал да се носи. По волята на Рама ми казаха да нося чувала и аз по волята на Рама тръгнах с тях. Обаче по волята на Рама дойде полицай и по волята на Рама ни спря и ни вкара в затвора. И сега по волята на Рама съм тук при теб. 

Съдията се изсмял и казал:

– Сега по волята на Рама, хайде махай се от тука. Ти не си крадец. По волята на Рама, отивай си, не си направил нищо, не си виновен. 

                                                                ***
Волята на Рама те освобождава. Божията воля освобождава човека от егоизма. За това това е една от най-великите молитви. Не моята воля, а Твоята да бъде. Това което Христос на кръста казва.

Той правеше всичко за Бог и накрая на кръста, за благодарност Го сложиха на кръста. Накрая каза: Не моята воля, а Твоята да бъде.

Това е последното. Не моята а твоята воля. В крайна сметка какво имаме ние? Ние сме едни преходни същества, които ще остареят, ще се разболеят и ще умрат. Нямаме съзнание за нищо вечно и за нищо трансцедентално и ако не го изживеем това трансцедентално нещо, нищо нямаме в този живот буквално. Само това е, което имаме. Това, което е истинско. Ако това не го изживеем, нямаме нищо. Ни пари, ни власт, нищо не ни грее. Недейте да се лъжете с тези неща. Пари, секс, власт. Три любими играчки. Най-любимата сексът - властта и парите са за нея. И от тук гневът. Някой иска да ти вземе това, и се гневиш на него, защото той ти забранява. Иска да ти вземе удоволствията. Ти ли ще ми вземеш удоволствието, майка ти твоя...

Няма коментари:

Публикуване на коментар