петък, 6 май 2016 г.

Посланията на Баба


Привържи се към Господ и тогава привързаността към преходните неща ще изчезне.

Не изоставяй своите светски задължения, но ги изпълнявай с името на Бога на уста.
Бъдете искрени, говорете само за това, което действително сте изпитали. Не изопачавайте, не преувеличавайте и не лъжете.
Отначало спаси самия себе си, а после спасявай другите.

Молитвата трябва да излиза от сърцето, където обитава Бог, а не от главата, където се сблъскват доктрини и съмнения.

Помни, че най-святото нещо на земята е името на Бога, което може да преобразува и да очисти ниската природа и да я превърне в нектар.

Моли се,преди да пристъпиш към работа,по време на работа и след нейното свършване,за да не бъдат унищожени всичките ти усилия от язвата на егоизма.

Чистото сърце е най-доброто огледало за отразяване на Истината. Затова дисциплината е нужна за почистване на сърцето и щом то стане чисто, Истината ще засияе в него мигновено.

Предложи на Господ не цветовете, които за няколко гроша си купил в магазина, а благоухаещите цветове на своите добродетели.
Нека сълзите на щастието бъдат свещената вода, с която би искал да измиеш краката на Господ.
Не бързайте!…Единствената сила, от която се нуждае човек, е търпението. Няма по-силно оръжие от него.
Вие намирате това, което търсите, вие виждате това, към което се стремят вашите очи. Виждайте само доброто в другите, не обръщайте внимание на лошото. Очите не трябва да търсят зло.

Добрият живот е пътешествието от „аз“до „ние“. „Заедно“– това е ключът към успеха.

Преди да проповядваш – практикувай!

Чистите слова водят до чист разум. Затова говори спокойно, говори нежно и малко…

Животът се губи в мечтаене, а битието се губи в ставане.

Ако не можеш да правиш добро на другите, поне не им вреди и не наранявай чувствата им.

Разумът ни е даден, за да можем да осъзнаем, че всичко, което виждаме в света, е временно, и че само Бог е постоянната реалност.

Истината е Бог. За да достигнем Истината, трябва да се придържаме към истината.

В думите, мислите и делата ти трябва да има единство.

Приятелството не трябва да се основава на съображения за страх и придобивки.
Единственият приятел, който ще продължи да бъде с теб завинаги, е Божественият приятел - Бог.

Можете да се прекланяте пред изображение на Бога, но не бива да се прекланяте пред Бога като пред изображение. Можете да издигнете всичко до нивото на Бога, но не трябва да принизявате Бога до нивото на изображение.

Аватарът не върши никога нищо без напълно основателни причини. Бог никога не проронва думи, които са без значение. Каквото и да направи, види и каже Той, то има дълбоко вътрешно и духовно значение.

Където е Дхарма, там е Бог, там е победата. Без милостта Божия успехът е невъзможен.

След като сме получили свещената възможност да се родим като човешки същества (което е много трудно), ако се държим като животни, ще пропилеем живота си и няма да оправдаем този дар Божий.

Шарангати - оставяне всичко на Божията воля - е най-висшата форма на бхакти. Вярата ни трябва да остане непоклатима, независимо дали губиш или печелиш, дали страдаш или се радваш. Каквото и да дойде, възприеми го като дар от Него.

Можем да достигнем мокша дори когато изпълняваме светските си задължения, ако умът ни винаги остава потопен в Божественото. Каквато и работа да вършиш, върши я като приношение на Бога.

Безусловната вяра в Божественото е пътят към духовен успех.

Няма значение дали живееш в този свят; не позволявай светът да живее в теб.

Животът не е еднопосочно движение. Ние трябва да бъдем подготвени и да даваме, и да вземаме.

Умът е единствената причина за щастието, както и за нещастието - за привързаността или за свободата.

Ако няма два момента на болка, човек няма да изпита радост, защото радостта е само интервал между две преживявания на болка.

Твоята реалност е атма, вълна от Параматма. Единствената цел на това човешко съществуване е да видиш тази реалност, тази Атма, тази свързаност между вълната и Морето.

За такива индивиди, които са се освободили от ограниченията на личността, единствената задача е издигането на човечеството, благоденствието на света и спускането на любов.


Дори и да са в мълчание, състоянието на блаженство, в което са, обсипва с блаженство света. Любовта е във всичко, любовта е за всичко, любовта е всичко.

Интензивността на любовта, която Бог има за добрите хора, е такава, че идва самият Той. Бог е самата любов. Той идва в човешка форма, за да можеш да говориш с Него, да се движиш с Него, да Му служиш, да Го обожаваш и да Го постигнеш, да припознаеш своята свързаност с Него.

Аз заявявам, че съм във всекиго, във всяко същество. Така че не мрази никого, не се карай с никого. Винаги и навсякъде разширявай любовта.

Не търси начин да ме измерваш или оценяваш. Аз съм отвъд твоето разбиране. Моли се и обожавай за свое собствено удовлетворение.

Помоли се и аз ще бъда до тебе, за да те пазя като очите си, моето око ще бди над тебе. Аз отговарям на всяко име, което използваш; аз отговарям на всяка молба, която отправяш с чисто сърце и свят мотив.

Сигурно си чувал за хора, които търсят мокша и са получили мокша? Много хора може да са останали с впечатлението, че това е една твърде рядка чест, която само неколцина постигат, или че това е някое място, като рай или колония на избраните, или висота, която само някои героични души могат да изкачат. Не! Мокша е нещо, което всички трябва да постигнат, независимо дали са героични или не.

Човек има съмнение само докато не познава Истината. Веднъж щом преживееш Истината, съмнението ще изчезне. Истината е една и за всички времена Истината е Истина. Всичко, което се променя, знай, че не е Истина.

Без концентрация ти не можеш да направиш нищо. Дори и за малките неща в света ние използваме концентрация. Но когато се опитваме да мислим за Бог, ставаме разсеяни и умът ни е нестабилен. Когато имаш дълбока любов към Бога, концентрацията ще дойде автоматично.

Толкова много неща животът ни дава външно, но той не се променя; той остава същият. Този живот е Истината и той е Бог. Непроменливото е Истината.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар