петък, 4 януари 2019 г.

Premananda theatre: Из пиесата "Кришна напуска Гокул"


Кришна: В каквато степен някой Ми се отдаде, в такава степен Аз ще го възнаградя.
Човек, който Ме вижда навсякъде и вижда всичко в Мен, никога няма да остане без Мен, нито пък Аз някога ще го изоставя.
На тези, които постоянно са посветени в служене на Мен с любов, Аз давам разбирането, посредством което могат да дойдат при Мен.
(Кришна излиза. Идват разказвачите.)
Наистина, забавленията на Кришна са удивителни, чудни; но все пак сладки и изпълнени със смисъл. Те не са замърсени от желанието да се изтъкне Божествената Природа. Обикновеният човек е привлечен от външното великолепие и видимите мотиви. Затова той съди забавленията на Кришна като обикновени и дори неприлични. Вътрешното им значение и цел не са лесно достъпни за всички. Но Господът никога не може да се ангажира в безцелни и низки дейности. Той трябва да вземе предвид заслугите, придобити от всеки в предишните му животи и да излее съответно Милостта Си. Неговите забавления или божествени дейности са така изваяни, че да пасват на времето, на човека, на стремежа. Затова кой може да разбере и да обясни правилно тези забавления?
Казва се, че удивителните забавления на Хари са познати само на Хари. Той може да бъде обяснен само от Себе Си, не от друг. Едно наблюдение обаче може да бъде направено с увереност. Проявените Инкарнации на Бог няма да действат ни най-малко за своя собствена изгода или заради изпълнението на някакви лични предпочитания! Цялата им дейност е заради доброто на света! Въпреки че без тях светът не може да съществува и да оцелее, те се движат и действат така, като че светът няма нищо общо с тях. Във всяка една тяхна дума и действие човек може да види скритото течение на пълното отречение. За тях, които държат световете в дланта на ръцете си, какво може светът да даде или да не даде? Те могат да го оформят, както искат.
Бог се е въплъщавал често и е демонстрирал по време на всяко идване много неземни чудеса; но в това въплъщение като Кришна, Той показва уникална привлекателност. Неговото движение, Неговото ходене, Неговият говор, Неговата усмивка, Неговият смях, Неговият жест, Неговата реч, Неговата песен – всичко е очарователно с неповторимо майсторство.
Където и да отиде, Той прави една или друга беля. Като тайфун, фучащ по земята, той оставя във всеки дом, който посещава, серия от катаклизми, кавги, ридания и сълзи!
Той е най-скъпият роднина на всички, най-близкият приятел. И най-малкото Му действие е напоено с върховна сладост. Дори страданията, които причинява на онези, които иска да накаже, са сладки. Затова никой не чувства и най-малък гняв към Него. Вместо това, те копнеят да се срещат с Него по-често, да играят с Него по-дълго, да говорят с Него и да остават с Него колкото може повече.
Причината е: Према, скритото течение на Любовта, което мотивира всички Негови думи и действия.
Той повдига момчетата и момичетата в екстатични настроения чрез Своите игриви шеги и Своята мелодична музика на флейтата.
Чрез Неговото виждане, докосване и разговора с Него, човек може да постигне Освобождение. Той дарява безсмъртие на онези, които си спомнят Неговото Име. Краварите, сред които живее и се движи, вкусват нектара на екстаза всеки път, когато са свидетели на Неговите дела или си спомнят за тях.
Деликатен чар, ненадмината сладост, несравнима любов – Формата на Кришна е проявлението на всички тях. Тази Форма е съкровищницата на блаженството. Тя е Океанът на Добродетелта. О, каква невинност! Какво свръхчовешко Съвършество! Само да Го видиш е достатъчно. Само да чуеш Неговите думи е достатъчно. Само едно Негово докосване е достатъчно. Животът на човека ще намери своята цел.
Тези момчета и момичета гопи не са просто обикновени хора. Те имат с тях огромно съкровище от разкрита мъдрост, която само малцина могат да оценят и разберат. Казва се, че гопите са по-големи щастливки от цариците на Кришна. Тяхната добра съдба е плод от добрите дела, извършвани от тях през не само един, а през три предишни живота!
Мъжете и жените на Враджа може да са ангажирани в своите ежедневни дейности; но нека само видят Кришна веднъж, докато са толкова заети – те стоят в транс, очаровани от Неговата Красота, вкоренени на място, като образи, издялани в камък. Жените на Враджа предават умовете си, самия си дъх на Кришна, когото те познават като въплъщението на любовта и състраданието. Никой учен, колкото и високи да са неговите постижения, не може да намери адекватен език, за да опише тяхната природа и изживяване. Всъщност, езикът трябва да е ням; той може само да се провали. Посветеността и предаността на гопите, изпълнени с възвишени емоции, няма граници или край.
Само чистите по сърце могат да разберат забавлението на Кришна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар