вторник, 10 юли 2018 г.

Гмуркачът за перли



Когато станах влюбен, аз мислех, че съм спечелил Перлата на Целта; глупав, аз не знаех, че тази Перла лежи на дъното на океан с безброй вълни, които да бъдат посрещнати, и огромни дълбини, които да бъдат изследвани. – ХАФИЗ

В началото търсачът на Истината е като човек, който, чул, че ще се сдобие с безценна перла от дълбините на океана, отива на брега и отначало се възхищава на необятността на океана, а после шляпа и се плиска наоколо в плитчините, и опиянен от това ново вълнение, забравя за перлата.

От многото, които правят това, един след известно време си спомня за своето търсене и се научава да плува, и започва да плува навътре.

От многото, които правят това, един става майстор плувец и достига открито море; останалите загиват във вълните.

От многото, които овладяват плуването, един започва да се гмурка; другите, радвайки се на майсторството си, отново забравят за перлата.

От многото, които практикуват гмуркане, един достига дъното на океана и хваща перлата.

От многото, които се сдобиват с перлата, един плува обратно към повърхността с нея, другите остават залепени за дъното и гледат перлата в почуда.

От многото, които плуват нагоре към повърхността, един се връща на брега. Той е Съвършеният Учител (Кутуб) и Той показва Своята перла на другите – на гмуркачите, на плувците, на гребците, и така ги окуражава в техните усилия. Но Той може, ако пожелае, да накара друг да стане притежателят на перлата, без да трябва да се учи да плува и гмурка.

Но Човекът-Бог или Аватарът е Учителят на Учителите (Кутуб-ал-Актаб),
и може да даде притежание на Перлата на толкова хора, на колкото пожелае. Кутуб е съвършеното Съвършенство, но е ограничен от Своя дълг по отношение на помощта Си към хората. Аватарът е отвъд границите на длъжността; Неговата сила и последиците от силата Му са безгранични. Абсолютното Съвършенство на Съвършения Учител е същото като на Човека-Бог. Разликата между тях е в обсега на тяхната дейност. Единият е ограничен, а другият е неограничен.



Всичкото и нищото
Мехер Баба

Няма коментари:

Публикуване на коментар