неделя, 11 февруари 2018 г.

Вземи болката като благословия



The Master speaks...
Най-големият враг, на това да минеш болката е отрицателната мисъл. Тя не ти дава да минеш болката. Трябва въпреки болката да имаш положително отношение и тогава ще я минеш. Отрицателната мисъл те връща назад.
Когато си в криза, когато ти е зле... трябва да разбереш, че това, което се случва е добро. Това е благословия, не е като проклятие. Ако я виждаш като проклятие, ти си прокълнат. От теб зависи. Искаш да си прокълнат – бъди ако искаш. Трябва да решиш, че не си. И, че това е благословия.
Когато я приемеш като благословия, тогава ще излезеш от нея. Само тогава. Докато мислиш, че е лошо, тя още повече се подсилва. Подсилваш я с твоето отношение. Ако не си промениш отношението, няма да се промени. За това вземи болката като благословия, мини през нея смело, няма от какво да се страхуваш. Човек трябва да мине през болка, никой не се спасил.
Христос Го разпънали на кръст, да не мислите, че Му било лесно. Да ти слагат пирони насам натам, да те бият, мъчат, тормозят, мъките Христови. Защо Христос страда? За да разберат хората, че трябва да се мине Голгота. Всеки трябва да мине през своята Голгота. Със своя кръст – трябва да те разпънат. Трябва да се изкатериш на Голгота, на хълма, и там ще ти сложат пирончета. И после Бог ще те изостави. Това е пътят на Христос.
След това Бог ще те изостави и ще останеш сам. Сам, без Бог, без Божията милост, изоставен. И тогава това е всъщност агонията на Христа, когато вика:
Аба, Аба защо ме остави. Защо, защо ме остави?
Защото цяло време е в Него. И е изпълнил всичко, по волята Божия пристига на кръста. По волята Божия, Бог собствения Си син Го разпъна на кръста. Христос знаеше Волята Божия и отиде на кръста. И въпреки, че следеше волята Божия, Бог на кръста Го изостави. Собственото си чедо.
Влюбения Го изостави да страда. Това е най-голямото страдание. До тогава цялото физическо страдание не беше нищо, Той го понасяше, но когато Бог Го изостави на кръста, а всички хора са в това състояние изоставени от Бог. И не страдат, не осъзнават клолко са всъщност нещастни, защото не са в единство с Бог, със себе си с Божественото.
 Ако не си в единство с Божественото, естествено, че страдаш и естествено, че си на кръста разпънат. Обаче след това каза:
Нека бъде Твоята воля.
И когато се предаде, когато прости и се предаде каза:
Отче прости им – вече връзката беше направена.
Животът на Христос е послание за всеки човек. Това не е нещо, което се случило само на някакъв младеж Исус. Това е послание за всеки човек. Ти само трябва да разбереш. Христос е за всички.

Из лекция на Кану

Няма коментари:

Публикуване на коментар