сряда, 23 март 2016 г.

Шива и Сати

The Master speaks...

Шива имал съпруга - Сати. Това е неговата Шакти, енергията на Шива - Сати. Сати имала баща - казвал се Дакша. Дакша бил порядъчен човек, правил агни пуджи, удовлетворявал всички Богове, бил добър вярващ, обаче не харесвал Шива. Не Го харесвал. Харесвал всички други Божества, но не харесвал Шива. Защото Шива не изглеждал като нормално Божество. С тая пепел, с тия змии, на какво прилича това нещо?
 И Дакша нормално не го харесвал. А дъщеря му е омъжена за този със змиите. Голият със змиите. По какво прилича на Бог този Шива?
Дакша правил пуджа – агни, жертвоприношение, принасял животни на пуджа. В древни времена, това било много отдавна. Дакша пренесъл в жертва овен на Божествата. Поканени били и дошли всички Божества. Индра и компания, обаче Шива не бил поканен. Това е голяма обида, да не те поканят. Канят всички Божества, Него не Го канят. Не е добре. Пеят Ом Намах Шивая, Него Го няма.
И така Дакша не поканил Шива и Сати отишла сама. Поканил само дъщеря си. Когато Сати дошла и разбрала, че Шива не е поканен, от мъка умряла. Тя го обичала много, била негова Шакти - едно с Него. Много обичала Шива, много, безкрайна любов. Като Шива и Шакти. Като разбрала, че Шива не е поканен. Припаднала и напуснала физическото тяло. Поради тази обида към Шива, умряла. Това, което направил баща и, не можела да го понесе. Когато Шива разбрал за това, че Сати е напуснала, неговата Шакти е напуснала, от неговото трето око излязла Неговата страшна форма. Бхайрава. Ужасният.
Бхайрава е име на Кали. Шива е ужасна форма, в която влязъл, когато разбрал, че Сати е напуснала. И тази ужасна енергия отишла и унищожила цялото жертвоприношение на Дакша. Направо помляла всичко. Помляла жертвоприношението. Шива дошъл и взел мъртвата Сати. Такава мъка изпитал, такава тъга по нея, че няма Шакти... Шива без Шакти.
Разнасял мъртвото тяло на Сати навсякъде с Него. Ходел с нея навсякъде. Накрая отишъл на Кайлъш и почнал да медитира, държейки тялото на Сати в ръце. В знак на голяма мъка. Тогава имало голям упадък в света. Защото когато Шакти на Шива е в упадък, демоните почват да добиват сила и добрите действия на хората упадат. Тяхната любов, положителни емоции падат. И целият свят паднал в ужасно безверие, защото Шива няма Шакти и тъгува. Всъщност седи в самадхи, но то е защото вече този свят не Го интересува.
След това светът пропаднал - ужасно положение. Демоните се размножили, тъмните сили започнали да добиват много голямо влияние, защото Шива няма Шакти. И тези същества започнали да влияят на всички.  Вишну трябвало да се намеси. За да спаси положението, пуснал сударшана чакра. Със сударшана чакра разсякъл тялото на Сати на 52 части, за да освободи Шива от мъката.
Това е много тежка езотерика. То има много дълбок езотеричен смисъл. Той разсякъл на 52 равни части тялото на Сати, която била напуснала. За да освободи Шива от привързаността към нейното тяло. Материалното тяло е форма на Сати. Защото Той бил привързан за нейното материално тяло. Вишну я отрязал, той не бил привързан, защото не била негова съпруга....нали... Ако беше негова съпруга, щеше да има проблеми.
Като пуснал сударшана чакра, като хирург извършил операцията върху Сати. Разрязал я на 52 части. На което място паднали тези 52 части, станало най-свещеното място на Индия.
Тези места станали тантристки светилища. Половите органи където паднали, гърдите където паднали, краката – където са тези части на Сати, там станали свети места на тантризма в Индия. И там се обожава Божествената майка. Така се разпространила Божествената вибрация на Шакти. Пак дошла на земята. Разпространила се положителната вибрация, от тялото на Сати. То започнало да излъчва и да издава Божествена вибрация.
Обаче Божествата не били доволни от това, защото демоните пак били силни и тогава се наложило раждането на Сканда. Тогава Боговете решили, че трябва да върнат страстта на Шива, той изгубил страст изцяло. Нямало Кама, нямало желание. Тогава решили, че трябва да му възвърнат желанието, чрез някоя друга форма на Шакти. И тогава Парвати, в която Шива пак да се влюби и да създаде Сканда. После Сканда идва. Раждането на синът на Шива. И възвръщането на Неговата потентност, желание. Защото когато Шива изгуби желание, целия свят губи смисъл. Желанието на Шива, Неговият Кама, прави този свят. Подкрепя го. Ако няма желанието – Кама, няма да съществува този свят.

                                              
 ***
Колко всъщност е дълбоко, ако няма Кама, защо да се раждаш? Няма да правят древната работа мама и тате... обаче поради Кама.... Това е цялата игра. Цялата тази Шива Лила, иска да каже нещо. Не че Той наситина е такъв, защото Шива е Ниргуна Брахма, Той не е привързан. Как може Шива да е привързан? Глупости, не е привързан, обаче заради Лилата, за да ни пренесе нещо на нас. Трябва да стане човек, да каже:
 Аз съм привързан за Сати и Сати е привързана за Шива и цялата тази игра, иначе няма да има пурани, няма да има ни Лила – Лила, значи игра.
Според мен тази легенда е много уникална. Легендата за Сати и Шива, защото все пак казва нещо за нашия живот. Това не са просто глупави работи, нещо станало, нещо измислено. Според мен има много дълбок смисъл. Тези древни пурани за Шива. Обаче въпросът е дали ще можем да прозрем зад тази дълбока символика. Защото тук става дума за много важни неща, които са важни за нашето духовно търсене. И тези намеци за Шива, за Парвати, за Шакти, за Сати са много дълбоки.
Всъщност Тантра е нещо много древно, едно древно учение. Още предведическо. В древните племена, които живеели на това поле, това били племена при които много се обожавала майката.
Култът към майката го имало при всички племена. Имало го при келтите, имало го при германите, траките. Както при древните келти, така и в Индия, даже много преди келтите. Много преди келтите, в Индия бил култът на майката. Тантра всъщност влече корени от този култ към женската форма на Божественото. Култът към богинята майка и от тук Кали, Шакти, Парвати, Дурга, Лакшми, Сарасвати, Ганга Ма.
Ганга също е известна проява на Божествената Майка. Ганга Ма, Ганга Ма. Парвати, Пракрити, тя също е форма на Божествената Майка – Земя.
Майката земя, водата майка, земята майка и бащата слънце, чичо огън - Агни. Агни е Гуру. Всъщност между пърите прояви на Гуру е Агни. Огънят. За това още от древни времена, първите ритуали били свързани с Агни, с огъня. Те правели агни пуджа. На която се предлагат семена – материални, които огънят ги изгаря и ги праща оттатък. Материално ги изгаря и всичко става пепел. За това пепелта е най-съвършената проява на материята. Всичко изгаря и става само пепел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар