неделя, 28 февруари 2016 г.

Кришна бхактата и домакинята


The Master speaks...
В Индия преди много години един бхакта, един влюбен в Кришна,  вървял и просел от врата на врата. Те вървят и просят и цяло време - Харе Кришна, Харе Кришна, Кришна Кришна, Харе Харе… Мантруват, молят се...
Така дошъл в една къща, където жената тази сутрин просто станала на левия крак. В индийските къщи има по десет деца, на едното му сменя пелените, другото се изакало там, третото пипа нещо по печката, просто една лудница. Жената била сама и не можела да се оправи. Трябвало да има ръце като на индийските божества, обаче тя нямала и се ядосва жестоко. Точно в този момент, на върха на ядосването, пристиганал този със светнала физиономия и викнал:
– Харе Кришна матаджи – имаш ли нещо за Кришна.
Това са Божествени просяци. Нямат нищо и просят, който каквото им даде ядат. Имат много малко вещи и така пътуват. Тя както бършела, имала един мръсен парцал в ръката, като го видяла тоя с тази физиономия, казала:
- Ох, още само ти ми трябваше, с всикчите тези десет деца, само тебе те чаках. Ето ти една и му пляснала парцала в лицето.
Той бил истински бхакта, не бил шоубизнес бхакта и се израдвал. Взел парцала и казал:
- Благодаря, благодаря!
 Почнал да танцува с парцала. Занесъл го на реката Ямуна, измил го във водата, и после го сложил на слънце да се суши. Когато парцалът изсъхнал, отишъл с него в храма, намерил гхи – масло, и натопил парцала в маслото. Вечерта имало обожение на Кришна, на Неговата форма и той предложил запаления парцал на Кришна. 
В същото време жената все още не можела да се оправи с домакинството. Толкова деца, работа, не може да се справи. Мъчела се, обаче не можела. Посред цялата тази суматоха се появил образът на бхактата пред нея усмихнат и я кани:
- Хайде, ела насам.
После й се явила формата на Кришна, който леко усмихнат казал:
- Хайде заповядай, ела…
Както работела, тя оставила къщата и така излязла, с едно малко раздърпано сари, което висяло от тук от там, даже не била съзнателна, за това как точно изглежда, и тръгнала в един транс към храма. Когато влязла в храма, какво да види. Бхактата танцувал пред муртито на Кришна със запаления парцал и му отдава почитание.
В този момент жената изпитала огромна радост и щастие. Сърцето и се отворило и тя забравила за целият този нещастен живот. В онзи момент изпитала огромно щастие, получила благословия и станала негова ученичка. Той и дал посвещение.

                                               ***
За влюбеният в Бог няма лошо. Защото влюбеният няма его. Той има екстаз, и през цялото време общува с Любимия. В тази екстатична любов, той забравя за привързаностите, страховете го напускат.
„Истинският влюбен не се бои от пътя. Бъди сигурен в това.”
Не се страхува да изживява Любовта. Да изчезне в тази Любов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар