сряда, 15 юли 2020 г.

Гуру Гита на български!!!




Гуру Гита - песен за Гуру е част от по-голям текст, на име - Сканда пурана и е съставен между VI и XV век. Счита се, че автор на древния текст е Вяса.
Оформен като диалог между Шива и Парвати, той разкрива тайната на отношението гуру-чела и показва пътя към окончателно осъществяване на непоклатимия мир на нашия истински Аз - посветеност и предаване на Бог, във формата на Гуру.
Какво е Гуру. Етимологията на думата са двете срички: гу - тъмнина и ру - този, който премахва тъмнината. Гуру - този, който премахва тъмнината и ни води в светлина. Този, който чрез своето съществуване ни показва как можем да бъдем напълно хора, едновременно с това напълно Божествени.
Специфичното в отношеието гуру-чела е, че това не е връзка на търсача с друга личност, а връзка на търсача с Божествената светлина и любов манифестирана в тяло.  
Бог идва при човека под множество форми за време на неговия живот, но безусловно най-милостивата, състрадателната и любящата форма, която Той взима, за да го извлече от океана на невежеството е формата на Гуру.
Бидейки в човешко тяло, Гуру е човек, точно като теб, но бидейки изцяло просветлен и реализирал върховното Себе в това тяло, Гуру е безкрайната и безначална светлина във форма.
Гуру е формата, в която се стопяват всички форми.
Гуру е врата към необятното.

Гуру е персонификация на Безкрая, мостът между два свята.
Гуру е живо доказателство за това как крайната материя и Безкрайният Дух могат да съществуват в едно и също пространство и време, в един индивид.
Гуру е изходът от страданието и вечното лутане в самсара.
Гуру е възможността за зрелия търсач, който осъзнавайки неспособността на този свят да даде трайно удовлетворение, искрено и от сърце е готов да се хвърли в последното отношение - свещеното отношение гуру -ученик. Отношението, с което излиза от света на отношенията и влиза в едно изцяло ново измерение на съществуването.
Гуру е нашата възможност да обичаме Бог във форма, да имаме отношения с Бог във форма.
Гуру е запаленият огън, чиито искри могат да прехвръкнат и към твоята свещ, ако се доближиш достатъчно близо...
Ето от къде ни говори Гуру гита - от мястото, където крайното и безкрайното се сублимират в едно.
Тя ни кани да спрем да разсъждаваме върху тайните, които не могат да бъдат разкрити чрез философия и не могат да бъдат решени от ума.
Тя отваря сърцето, успокоява неспокойния ум и поетично, образно и със чудна символика ни показва пътя към мира, който търсим.
Пътя, който е всеотдайност, безкористна любов, посветеност и медитация.
Преводът на този текст е вдъхновен от Кану - Перица Георгиев

И нека Гуру Гита, пренасяна през вековете, да донесе благословиите си и на теб, в момента, в който сърцето ти се докосне до нея!
Поръчайте сега.
<3

Няма коментари:

Публикуване на коментар