понеделник, 23 октомври 2017 г.

Хата йога е основа, много важна част от йога


Йога е нещо много важно и според мен много е добре хората да играят хата йога, защото хата йога подготвя тялото. А тялото трябва да бъде подготвено, за да можеш да седиш в една асана. Ако не можеш да седиш в една асана три часа без да се мъчиш, без да сменяш позицията и да спиш, ти не си никакъв йоги. Три часа минимум неподвижен в една асана – това се смята асана сидхи. Съвършенство на асана. Една асана.

Всички йога асани ги правим, за да дойдем до едната асана. Правим всички тези йога упражнения, за да можем когато седнем в една асана да останем три часа неподвижни, да няма мисли. И ако можем да бъдем концентрирани, когато не ни е никакъв проблем да седим, можем лесно да се концентрираме.

Ако имам проблем да седя, ако имам проблем с тялото, аз не мога да се концентрирам. Тялото ми отвлича вниманието, затова не мога да се концентрирам. Аз ще се концентрирам, тялото ми казва – „тук те боли, там те боли“, мрънка през цяло време. Затова много е важно тялото да го доведем до едно състояние на спокойствие. Да няма болки, да няма нищо, което да отвлича вниманието. Тялото да не ни бъде проблем. Затова правим хата йога.

Всички тези осемдесет основни йога асани са затова. Всички тези пречистващи техники, шат карма крии са за да можем да седим в една поза и умът да не ни прави проблеми. Умът да не ни отвлича. Да можем да се концентрираме.

Дхаран – концентрация.

Това, за което говоря сега е чиста йога инструкция. Предавам ви инструкция за йога, която е много логична и много естествена. Това са логични, прости неща, човек първо учи да осъзнае тялото. После учим как енергията да бъде проточна, да тече из тялото, да не е блокирана. Да освободим енергийните блокове в тялото. Това е целта на хата йога.

Хата йога ни помага да деблокираме някои части от нашето тяло, които поради погрешно седене са се блокирали. Ние седим погрешно, гледаме в компютъра по цял ден и се сгъваме. Врата, раменете… Трябва да правим йога асани, с които ще отпуснем врата, с които ще създадем условия енергията да тече из тялото. Защото всичко в тялото е свързано. Ако вратът е блокиран, ще блокира корема; ако коремът е блокиран ще блокира врата. В тялото нищо няма само за себе си. Всичко е свързано. Затова трябва да внимаваме на всичко което правим. Затова – хата йога.

Хата йога е основа, много важна част от йога. За нас хората, описани с тялото много е важна тази подготовка на тялото, за да можем после да останем без тяло. Да дойдем до тоя момент, когато тялото ще изчезне първо трябва тялото да го доведем много добре в ред, за да бъде готово да изчезне. Затова се прави подготовка на тялото чрез хата йога.

Първо е криите. Шат карма крии се правят преди да започнем с хата йога. Защото имаме много токсини в тялото. Поради погрешен начин на живот – ядем много години неподходяща храна, пържоли, алкохол, щуротии, затова тялото ни е натоварено и плюс имаме неподходящи емоции. Много, много години. Дразним се, гневим се, бием се, мразим, ревнуваме, злобеем. Всички тия емоции са вид токсин – отрова. Всички тези емоции са отрова за тялото. Вид субтилна отрова. Затова първо учим детоксикация. Дератизация. Да махнем плъховете, мишките, хлебарките, от тялото. Трябва да се изчистят енергийните канали. Трябва да дойдем до една вътрешна чистота. Енергийното тяло трябва да пречистим чрез хата йога.

Пранаям е много важен и много помага за пречистване на енергийното тяло. „Пранаяма“ е метод, с който изчистваме праната. Контролираме праната. Пранаяма не значи само да дишаме. Някои мислят пранаяма - дишаш и това е. Пранаяма значи – прана, жизнена енергия и яма контрол. Да контролираме нашата жизнена енергия. Много е важно. Ако не контролираме жизнената енергия нямаме начало на йога. Оттук първо много важно е яма и нияма. После пранаяма. Десетте правила. Яма и нияма.

Питат Саи Баба: „Какво е нужно да правим за Мокша? Да получим просветление, освобождение?“. Баба казва: „Спазвай яма и нияма. Живей яма и нияма – мокша“. Да контролираш вътрешното същество, да го имаш под контрол и тогава можеш съзнателно да имаш отношение към хората, към света.


Из лекция на Кану

Няма коментари:

Публикуване на коментар