четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Животът е космическа сцена на която ние сме актьорите

Днес се навършват 91 години от рождението на Сатя Сай Баба.
Premananda theatre подготви пиеса в негова чест, която ще ви покажем скоро. Предлагаме няколко цитата от книгата „Разговори с Багаван Шри Сатя Сай Баба“ на доктор Джон Хислоп.
Нека милостта на Баба да е с вас. Амин!


Животът е предизвикателство – борете се до края. Животът е песен – пейте я. животът е божествен – реализирайте го. Животът е характер. Има само един път – цялостен живот.
Сай към младеж от запад, 16 годишен: Ти какво искаш.
Момче: Освобождение.
Сай: Какво е освобождение?
Момче: Краят на пътя.
Сай: Безсмъртието е смисълът. Премахването на Безсмъртието е единственият път към безсмъртие. Кой си ти. Не си външното, не си тялото. Кой си ти? Изследвай. Любовта е всичко. Разширяващата се любов. Не егоистичната любов. Безсебичната любов на аза. Не его-любовта. Всички са жени. Няма мъже. Жената е слабост, а не сила. Сансктирската дума за жена носи значението за слабост. Никаква сила. Всички хора са така. Ненавист гняв ревност тъга. Мъжете може по-добре да ги контролират, но вътрешното им чувство е същото. Само Бог е над чувствата. Всички други са еднакво афектирани. Бог е единственият мъж.
Животът е космическа сцена на която ние сме актьорите. В една сцена един актьор приема една роля. А в друга сцена – различна роля. Нищо не е неизменно. Във всеки момент има промяна.
……………………….

Хислоп: Има ли нещо уникално в това да си в човешко тяло?
Сай: Човешката форма е неповторима с това, че божествената сила е до 80% присъстваща. В животното има само 15%. Човек може да издигне себе си до единство с Бога, докато животното никога не може да се освободи от своето естествено състояние. Например на котката може и да й дават хубави неща, но види ли мишка, дори и да си яде храната тя я изоставя и отива за мишката. Тигърът може да бъде дресиран но зърнените храни не го удовлетворяват. Инстинктът на тигъра е да убие и да изяде тялото. Тялото на човека е необходимо, защото то може да разкрие невидимия Бог. Тялото служи за да се разкрие присъщата му божественост. В цялата вселена няма друга планета, на която да има човешки живот или аналогична форма на живот. Прераждане не е възможно в другите части на вселената. Винаги прераждането е на земята. Проявлението на живота на земята е през човека нагоре към божественото. Чрез добродетелта на човешкото раждане, следващата стъпка е пълната реализация на Божественото. Човешкият живот е свещен и трябва да бъде високо ценен. Той има най-голяма стойност.
Само чрез човешкото раждане е възможно Бог да бъде осъзнат. Да си пилееш времето е най-голямата глупост. Ти си тук и сега. Сега и тук е благоприятната възможност да реализираш абсолютната цен на живота. Кой може да бъде сигурен в условията и нивото на своето следващо раждане. Дори и за момент този живот не трябва да се пропилява.

…………………………..

От гледна точка на Божественото, няма добро или лошо – всичко е божествено. Но умът гледа едно нещо като добро, а друго като лошо. Едно като правилно а друго като погрешно. Умът е този, който трябва да се възпита да вижда божественото във всичко и във всяка трудност.
Светите хора виждат винаги доброто и не се заплитат в лошото.
Доброто и лошото не са в човешкото същество, а в начина, по който се използва умът. Не изпълвай ума с мисли за злите деяния, които могат да се видят в света. Целта на всички видове садхана е да се възпита умът да вижда божественото във всичко. Това е истинската садхана за хармонизиране. Това можеш да практикуваш във всичко, което правиш.

Om Sai Ram

Няма коментари:

Публикуване на коментар