вторник, 28 февруари 2017 г.

Всичко се променя. Добрите времена може да отминат, но лошите също ще отминат

Четирите напомняния - Рингу Тулку Ринпоче

Първото е – Животът е ценен

Колко щастливи сме, колко задоволени сме зависи от това до колко оценяваме това, което имаме. Не зависи от проблемите, които имаме, а от това до колко се концентрираме върху проблемите, които ни правят нещастни, тъжни и депресирани. Затова едно от основните напомняния е, че трябва да ценим онова, което имаме. И това е първият принцип, с който да трансформираме живота си. И ако наистина работите върху това, дори само това може да промени начина, по който усещаме нещата.

Второто напомняне е – Преходност

Че всичко се променя. Няма нищо, което да не се променя. Добрите времена може да отминат, но лошите също ще преминат. Затова, дори когато преминавам през най-трудни периоди, трябва да си напомням, че няма нищо, което да трае вечно. Всичко се променя. Това е природата на живота. Това е природата на феномените. Колкото по-ясно виждаме това, толкова по-ясно знаем, че нищо в действителност не съществува по същият начин през цялото време, така че колкото повече разбираме това, толкова повече можем да позволим на нещата да бъдат. И също така разбираме, че животът е промяна. Ако няма промяна, няма живот. Няма развитие. Няма живеене. Затова трябва да позволим на нещата да се случват. Няма полза да се вкопчваме твърде много нито в негативните, лошите неща, които ни се случват, но също и в добрите и позитивни неща, които може да са с нас понякога. Ако наистина разберем дълбоко това, преходността, фактът че всичко се променя, и ако наистина го интегрираме в живота си, това също може да трансформира живота ни. Това е второто напомняне.

Третото напомняне е това, което наричаме Самсара

Самсара означава, че всички ние, човешките същества, имаме слабости и проблеми и трябва да разберем това, че никой не е съвършен. Има много болка и много страдание, има много проблеми около нас. Когато разберем това в дълбочина, вече не очакваме всичко да е непременно перфектно. Колкото повече разбираме това, толкова повече оценяваме малките добрини, които хората правят за нас. Ако открием някой малко-по-приятен малко по вежлив, ние го оценяваме повече, защото знаем, че хората могат да бъдат понякога зли, да имат проблеми да имат множество негативни чувства и други такива неща, така че колкото повече разбираме тези слабости, самсаричното състояние на ума, това че има проблеми болки и слабости в хората, повече мисля, че можем да разберем, как да оценяваме положителните неща. И също, ако хората вършат понякога негативни неща, можем да сме състрадателни към тях, можем да им прощаваме, защото в този самсаричен начин на съществуване, в който всички ние носим всички наши негативни емоции, всичките слабости, всичката себичност – всички ние имаме завист, всички ние имаме агресия, всички ние невежество, и това ни прави по-състрадателни към хората, дори към тези, които вършат не толкова положителни неща. И колкото повече разбираме самсара толкова по-лесно ни е да живеем с други хора, защото не очакваме толкова много от другите и също не очакваме прекалено много от самите себе си. Това е третото напомняне.

Четвъртото напомняне е това, което наричаме Карма

Това, че всичко има причини и обстоятелства. Причините и обстоятелствата, всичко се случва взаимно свързано. Всичко се случва обусловено, относително. Това, че аз съм отговорен за себе си, това което съм сега, е заради моето минало. Това, което ще бъда е заради настоящето ми. Така че един вид моето бъдеще е в мои ръце. Затова трябва да мисля, да съм отговорен, трябва да поема отговорността за себе си. Затова трябва да мисля и действам по правилен начин. Какво правя и как действам с тялото, речта и ума ми е много важно за моето бъдеще, но също и как влияя на света около мен, как влияя на хората около мен, затова трябва да съм много внимателен и отговорен за това, което съм. 
Така че ако ни е напомнено за тези четири неща и ако наистина интегрираме тези четири разбирания, ако наистина променим нашето отношение по тези четири неща, това самото по себе си, може да трансформира живота ни. Можем да станем по-отговорни личности, по-радостни личности, по-осъзнати разбиращи хора. Затова тези четири напомняния са първото нещо, което да се опитаме да осмислим, ако искаме да променим себе си.




Няма коментари:

Публикуване на коментар