Рецепта за бадемов кейк без глутен и без мляко, подходящ за пролетните
празници (и молитви), представителен е и е много вкусен:
1,1/2 чаша сурови
бадеми
4 големи яйца
1/2 чаша мед
1ч.л. ванилов
екстракт
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол
Фурната се нагрява
на 350F ~ 180C
Кръгла форма с
диаметър 22 см се намаслява добре, като на дъното се поставя предварително един
лист пергамент за печене.
Бадемите се смилат
и полученото грубо брашно се препича леко във фурната, само да порозовее, не
повече. Изстива малко.
Жълтъците се
отделят от белтъците. Прибавят се с миксер към бадемовото брашно, после
ванилата, солта, содата и меда.
Белтъците се
разбиват на сняг и с една силиконова шпатула (или обикновена лъжица разбира
се!) се прибавят на ръка внимателно към бадемовата смес.
Изсипва се във
формата и се пече около 25-30 мин., като центъра го боцваш с една клечка, преди
да извадиш за да провериш дали е изпечено всичко равномерно.
Оставяш го за 10
мин. да изстине във формата, а после с един нож минаваш по стените, за да го
отделиш, ако има нужда. Обръщаш в красива чиния и воала!
Можеш да украсиш
отгоре с филирани бадеми, като преди да ги поръсиш намазваш сладкиша с 2-3
лъжици мед. Поднасяш добре охладен, парченца плодове отстрани му придават
свежест.
Можеш да го
замразиш във фризера, само го нарежи на порции предварително, за да ти е лесно
като го изваждаш. Това е! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар