вторник, 7 февруари 2017 г.

Какво е тантра йога? Определено оргазмична, но не сексуална...


Търсач пита Садгуру какво е Тантра. Садгуру поглежда към тантричната традиция и обяснява как връзката гуру-ученик със сигурност може да бъде оргазмична, но не сексуална.

Въпрос: какво точно е Тантра? Казано е, че в тантричната традиция, когато връзката между гуруто и шишя стане интимна и свещена, може да има близост която би могла да е дори сексуална. Привличането между шишя и гуру, което се вижда ясно в кришна-гопи традицията на страстта - може да се представи като сексуално единство. Следователно какво е Тантра наистина и как тя се свързва с нашата сексуалност.

Садгуру: За нещастие в западните държави Тантра е представена като секс без задръжки. Тя е представена много погрешно. Това е защото книгите за Тантра са написани от хора, които просто искат да продават книги. Те не са тантрични по никакъв начин.
Думата Тантра в превод означава техника или технология. Това е една вътрешна технология. Това са субективни методи, а не обективни. Но в сегашното разбиране на обществото, думата Тантра говори за много неортодоксални или социално неприемливи методи. Тя е част от йога, наречена Тантра йога.
Човешкият механизъм е съставен от физическото тяло - сбор от приета храна, менталното тяло - софтуерната и паметна част, която кара индивида да функционира по определени начини, и енергийното тяло - фундаменталната част, върху която се държат другите две. Всичко отвъд това не е физическо.
Натрапчивата и циклична природа на тялото и ума, създава бариера за по-висши възможности. Тантра трябва да отиде отвъд, така че тази натрапчивост на тялото и ума да не ни държат в капана на нашите ограничения. Всичко се върти около научаването как да използваме тялото не като наша същност, а като стъпало, което помага на съществото да премине в най-високото възможно измерение.

Тантра йога: път към върха

Тантра не се отнася за необуздана сексуалност, както много хора предполагат. Сексуалността е фундаментален инстинкт, внедрен в нашите тела, за да подсигури продължаването на вида ни. Това е базово изискване. В същото време човек трябва да познава ограниченията, отвъд които тя не може да ни заведе. Точно в разпознаването на тези ограничения и в желанието за докосване на други измерения Тантра става приложима.
Хората мислят в насока "имам сексуални нужди, следователно следвам тантричния път", но това са глупости. В Тантра хората не използват просто сексуалността, за да израстват. Те използват всеки аспект, за да израстват. За жалост има много хора, които са привлечени към тази пътека по грешни причини. Те я поемат, защото търсят спиритуално задоволяване на сексуалността им. Защо искаш да се заблуждаваш относно духовността? Отнасяй се към биологията като към биология, не е нужно да й се дават други имена.
Сексуалните нужди могат да бъдат задоволени чрез формирането на връзки за тази цел. Използването на духовния процес за задоволяване на сексуалните подбуди е осъдително и неотговорно. То може да доведе до различни нива на загуба, понеже тантричния процес не се използва само за духовното израстване на индивида, но и за да се създаде енергетично пространство, което да даде ход на други възможности, които донасят благополучие на мнозина.
Простия принцип на Тантра йога е: това, което може да те бутне, може също да те издигне. Начините, по които човек потъва в живота си, най-често са храна, алкохол и сексуалност. Тантра йога използва същите три возила за издигане. За разлика от сексуалността, която търси освобождение на по-ниско ниво от енергийната система, Тантра се уповава на изграждането на нашата енергия до фонтана - главата на най-горното измерение на енергийната система, за да може енергията на човека да се излива от върха. От различните проявления на енергията в тялото - наричани 114-те чакри - изливането от най-горните три се счита за най-висше. За да стигне човек до него, всеки базов инстинкт, включително сексуалния инстинкт, емоциите, интелекта и процеса на оцеляване трябва да бъдат използвани, за да се изгради и зареди енергийната система. Целта е да бъдат пуснати в действие всички инстинкти, за които определено количество енергия бива посветено в тялото. Ако човек встъпи в истински сексуален акт, изграждането и целта за него ще бъдат изгубени.
Но веднъж, когато хората започнат да използват определени вещества, те трябва да бъдат в определено състояние, иначе се изгражда пристрастяване. За това е нужна екстремна дисциплина, вид дисциплина, към която повечето хора дори не могат да опитат да се стремят. Ако 100 човека тръгнат по нея, 99 биха се оказали пияници.

Лява и дясна тантра йога

Въпреки всичко, това е което е познато като лява тантра йога е по-груба технология. Тя включва различни ритуали. Има също и десен път, който е много по-пречистена технология. Тези две са напълно различни в основата си. Десния път е по-вътрешен и ориентиран около енергията, той е изцяло свързан с теб. Той не включва никакви ритуали или външни действия. Тантра ли е той? В известен смисъл да, но думата йога включва всичките заедно. Когато казваме йога ние не изключваме никоя възможност - всичко е там в нея. Просто няколко перверзни хора са видели определен тип процес, който е чиста лява тантра, където има известно използване на тялото. Те просто са взели тази част и са я увеличили, и написали книги за нея с всякакви видове странен секс. Това не е Тантра.

Така че Тантра не е някаква странна небивалица. Тя е определена способност. Без нея няма никакви възможности.
Тантра означава, че ти си способен да използваш енергиите си, за да правиш неща да се случват. Ако можеш да направиш ума си остър като бръснач, така че да прорязва през всичко, това също е вид Тантра. Ако накараш енергиите си да работят върху твоето сърце, за да станеш съвършено любящ и да изригнеш с огромна любов, която обзема всички, това също е Тантра. Ако направиш физическото си тяло удивително могъщо, така че то да извършва немислими постижения, това също е Тантра. Или ако можеш да накараш енергиите си, да правят неща сами по себе си, без да използваш тялото, ума или емоциите, това също е Тантра.
Въпросът е "колко пречистена е твоята Тантра?". Ако искаш да накараш енергиите си да се движат, нужно ли е да извършваш 10 000 ритуала, или можеш просто да стоиш и да го направиш. В това се крие голямата разлика. Ниска технология или висока технология е въпросът, но без Тантра, няма духовен процес.

Тантра йога: не е важно пуфтенето

Връзката Гуру-шишя има за цел да изведе шишя до по-високо измерение на съзнанието, а не да го хване в капана на подбудителната натура на сексуалността. Над всичко, тази свещена връзка със сигурност е оргазмена, но не сексуална. Става дума за подобряването на твоята технология. Не е нужно да пуфтиш докато стигнеш до оргазмично състояние. Ако седнеш със затворени очи, можеш да окъпеш в оргазми всяка клетка от тялото си. Тези, които не са успели да постигнат оргазменото състояние на съществуването, биха могли да асоциират едно състояние на екстаз със сексуалността, понеже тя може би е най-висшето ниво на преживяване, което някога са познавали.

Хората винаги прибягват до връзката Кришна-Гопи. Както казва легендата, Кришна дал огразмично изживяване на 16 000 жени едновременно. Това не може да се случи със сексуален съюз. Шишя може да установи много интимна връзка с Гуру. Интимността обикновено подразбира докосване на две тела. Тялото не е достатъчно интимно за човек, който е поел по духовен път. Физическото тяло е акумулирано от външното, затова в тантричните и йога системи, то не е считано за интимна част на човека. Само когато енергиите се срещнат и смесят, и енергиите на Гуру завладеят и заменят тези на шишя, се стига до оргазмено преживяване - съюз, но не от сексуален тип.

Ако всичко, което искаш да правиш е медитация или духовна практика, не ти е нужен Гуру. Гуру е тук за да те засипе с неназовими екстази. Затова Тантра е технология на свобода, а не на заробване,

Превод: Дурга


Няма коментари:

Публикуване на коментар