четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Окултният ученик - 2


Ако ученикът няма препятствия, мъчнотии, значи стои на едно място.

На ученика не се позволява да спи, съзнанието винаги да е будно.

Ученикът сам си помага, той не търси помощ от никого.

От ученика се изисква търпение, мълчание, разсъждение.

Ученикът не трябва да има никакъв недъг.
На ученика не му трябва никаква събота и никакво кръщение.

На ученика не се позволява да се обръща назад. Абсолютно никакво обръщане назад! - Право към целта!

Ученикът не може да бъде беден. Всякога ученикът да мисли, че е богат.

Ученикът сам разчиства своите сметки.

Ученикът няма право да се занимава с живота на другите. Целта трябва да бъде Божията Любов, а приложението - Божията Истина.

Някои спорят и казват: Учителят обича много повече някого, а другиго по-малко. Това е илюзия на вашия ум.

На ученика абсолютно се забранява да одумва.

Старото ще напуснете, тъй както напускате вашата стара и окъсана дреха.

Туй, което вас ще ви въздигне, то е самото учение. Знанието идва постепенно и Любовта ще се прояви постепенно. При сегашното ви състояние, ако Божията Любов се прояви, вашият организъм ще бъде стопен.

Постепенно телата ви, умовете ви ще се приспособят към Любовта.

Не се позволява на ученика да влиза в клас с ненаучен урок. Каквото и да кажат на ученика, каквито и хули да сипят по негов адрес, той върви напред и винаги има предвид Бога в себе си. Никой не може да ви оцапа. Живеете ли в светлина, никой не може да ви заблуди.

Заспали ученици не искам. Спретнати, чисти, умни, добре облечени!

Опитвайте нещата 99 пъти, но не се съмнявайте.

Търпение и послушание - без тези две качества не можете да вземете нито една крачка.

Първото правило: Божественото у вас за нищо и за никого не трябва да го жертвате.

Ученикът във всеки един момент трябва да знае: Волята Божия ли изпълнява или своята воля.

Смирение, пълен мир на душата ще имате тогава, когато сте свързани с Бога.
Искате да бъдете ученици и да приложите новото учение. Ако ви попитат къде е това Бяло Братство, на което вие сте ученици, какво ще отговорите?

Ученикът трябва да има абсолютна вяра в Учителя си.

Ученикът, обещае ли нещо, трябва да го изпълни.

Ученикът е добър, честен, досетлив, доблестен, благороден, в постоянна връзка с Бога.

Хората за вас да кажат: учениците на Бялото Братство са честни, каквото започват го свършват отлично!

"Тези работи са за бъдещето". Тази мисъл е от черната ложа. Вие ще прилагате нещата сега.

Заради Любовта към Бога всичко мога да направя.

Станеш ли министър или друг висок пост заемаш, ученик не можеш да бъдеш. Окултният ученик заема скромни длъжности. От завидни длъжности ще се пазите като от огън.

Ученикът трябва да знае поне едно изкуство или поне един занаят.

Мълчание отгоре, работа - отдолу.

Външната среда в България е чрезмерно груба. При усилията, които правите, тази среда прониква вътре и изменя средата на Школата. Тези хора около вас не могат да помислят нещо хубаво за Школата. Те не могат да помислят, че в Школата се учи нещо велико. Те мислят, че в Школата се вършат оргии. И поради хвърлянето на тази нечиста мисъл, трябва да се направи някоя ограда, щото всички лоши мисли да се отблъснат.

Дисциплина ви е потребна, за да спестявате време.
Експедитивни в мисленето. Казано и свършено, да няма умуване и протакане. Без: ама нямам време. Няма да отлагате работата дори за след половин час, а по божествен начин ще я изпълните веднага.

Учете се от по-старите, но вижте първо дали техният плод е узрял. Ако плодът е хилав, очукан, стипчив — по-добре е от този плод да стоите далеч.

Вие младите ще се стараете да бъдете израз на Божествената Любов - никакво лицемерие, никакво флиртуване. Чувствата ви и сърцата да бъдат благородни.

Когато при вас има една сестра — ученичка, вие трябва да я пазите като очите си; ще бъдете великодушни, нежни в отношенията си, мислите и желанията си. Също сестрите към братята-ученици, да бъдат много нежни и деликатни, да ги почитат и уважават, да бъдат внимателни към техните души. Сестрата да погледне брата в очите и да каже мислено: изпращам ти моята любов, моята светлина и свобода.

В мое присъствие искам да сте искрени и свободни и да се ползвате от моята светлина. Очите ви да не играят. Никакви нечисти мисли! Ще се контролирате.

Да се женим или не?- Тук на земята хората живеят две тела на едно място, в астралния свят живеят две сърца на едно място, в умствения свят живеят два ума на едно място, в духовния свят живеят две души на едно място, а в Божествения свят — два духа на едно място, а като влезете в Бога, съставлявате едно единство.

Ако е по отношение на тялото, днес хората женят телата. Съединят едно тяло с друго и това наричат женитба, както две стаи ги съединяват с една врата, през която господарят влиза от едната стая в другата. Между тези две стаи трябва да има врата. Стаите без господар нищо не са сами по себе си. Да не мислите, че като не сте женени, сте чисти или пък като сте женени - нечисти. Пияницата е нечист. Този, който само яде и пие, е нечист. Страхливият е нечист. За женитбата въпросът е решен: двама души да се съединят и да изпълнят волята Божия на Земята.

Вашите отношения трябва да бъдат чисти, да сте образец на новото учение, да сте свободни, сериозни, скромни по сърце, светли по ум, свободни и естествени.

Ако идвате при мене и сте нечисти, ще се стеснявате и ще криете греховете си. Туй усилие на волята образува дисхармония, дисхармонични вибрации, които се фотографират в моя апарат. Лъжата се фотографира веднага. Всички ваши мисли, чувства, желания и действия, каквито и да са, се отпечатват. Няма скрито покрито.

Докато вършите една работа, ще бъдете сериозни, щом я свършите, ще се веселите. Мълчанието показва работа, голяма деятелност. Веселието показва, че задачите са решени.

Чистотата у вас трябва да бъде атмосфера, в която да живеете, чистотата е условие, абсолютна необходимост за всеки ученик.

Да се движите отмерено, спретнато, стегнато, не отпуснато, да няма никакво клатушкане, главата да е изправена, погледът ясен и чист. В движението на ръцете и краката да има ритъм. Всяко нещо, което правите, да бъде обмислено и красиво, музикално. Кривото рамо, наведената глава, гърбицата да се изправят.

Едно правило: когато двама приятели вървят един до друг, никога да не се втиквате между тях, като клин. Ще стоите настрана. Имате приятелка, не позволявайте никога да се втиква който и да е помежду ви като клин.

По няколко пъти на ден ще се измивате с мисъл: всичко нечисто да се измие, да се махне навън. Ще си кажете: тъй както ръцете (краката, тялото) се измиват, искам моето сърце да се очисти, моят ум да просветне, волята ми да стане диамантена (пръсти събрани, духване встрани и надалеч).

Когато сте вън от града, на чист въздух, гологлави ще ходите, шапките в ръце, но в големите горещини и студове ще носите шапки.

Всякога, когато ученикът дойде до известна фаза на развитие, той се подлага на известни изпитания.

Ученикът се въздържа от изобилно хранене и често пости.

Ученикът никога да не говори за неща, за които не е сигурен дали са верни или не.

Учителят трябва да знае, а ученикът да е подготвен.

Никой Учител не се натрапва на ученика си, но ученикът сам трябва да похлопа на вратата на Учителя си. Тогава Учителят ще отвори Божествената съкровищница и ще му даде от богатствата си, които са в нея.

Ученикът всякога трябва да придобива знания и да работи за трима: първо за Бога, каквото остане, да внесе в банката на ближния си и каквото още остане, да внесе в своята банка.

Ученикът е свободен, когато учи.

Окултният ученик знае закона за примиряване на противоположните елементи в природата, знае как да примирява противоположните сили в себе си.

Ученикът винаги трябва да е разположен.

Като дойде отчаянието - учете.
Като дойде неверието - учете. При всички отрицателни състояния - учете. Страданията са един материал, върху който ученикът работи.

Сега се искат ученици, които помнят и знаят.

Ученикът има за задача да живее без закон. Той е сам закон на себе си. Няма какво друг отвън да го съди.

Един ученик може да работи със своя Учител само когато има постоянни общения с Него.

Три неща са потребни на ученика: разумност, сила, доброта.

Болният не може да бъде ученик.

Окултната школа е система от методи за самовъзпитание. Всяка окултна школа способства човек да познае себе си - какви сили се крият в неговия ум, в неговото сърце и воля.

Във всички религиозни общества и в окултните школи учениците, дойдат ли до Любовта, мъчно се справят с този закон.

Дрехите на ученика са много прости. Не са дрехи като за бал.

Ученикът трябва да бъде готов да се жертва за Учителя си, и Учителят също да бъде готов да се жертва за ученика си.

Учителят е възможност за повдигане на учениците си, учениците са възможност и условие за повдигането на Учителя. Само при такива ученици Учителят може да внесе своето знание и да се повдигне. Внася се тогава една вътрешна хармония между тях.  Няма по-хубаво състояние от това да бъдеш ученик.

Ако един Учител се влюби в ученик или в учениците си, той се е спънал.
Ако един ученик се влюби в Учителя си и той се е спънал.

В новото учение всеки трябва да служи на другите.

„Махар Бену” е песента на ученика, който най-добре учи и прилага всичко.

Ако ти всеки ден се тревожиш за какво ли не, какъв ученик си?

Бог не те е пратил на Земята да се тревожиш. Пратил те е да се учиш.

Ако мислите, че може така да минете, да не се учите, много се лъжете. Като мечка ще ви разиграват и пак ще учите.

Пътят на ученика е път на зазоряване, път на вечна светлина.

На някой от вас като не му върви, казва: аз ще напусна Школата.

В която  Школа и да влезете, законите на природата са едни и същи.

Не мислете, че има лесен път. И в света да влезете, пак ще учите. По-дълго време тогава ще учите. Във всичките школи крайните резултати са едни и същи. Не мислете, че това познание може да го добиете така лесно. По някой път говоря за някой елемент, който ви е даден, да го превърнете в злато. Докато дойдете до положението да превърнете желязото или среброто в злато, изискват се време и познания.

Всеки ученик трябва да бъде на един метър разстояние от другите, да няма друг близо до него. Той да бъде свободен, да няма кому да се сърди. Не трябва да влизаш, нито да ти влизат в мислите и чувствата. Не позволявай да ти се месят, нито ти се мешай в работите на другите. Себе си остави свободен и на другите давай свобода.

Ученици сте на една Божествена школа, а мислите само за обикновени работи, за това, което не може да донесе щастие.

Да имате къща, да градите къща, това е за хората в света предметно учение. За учениците трябва друг градеж. Учениците имат друга работа. Един ученик щом е в училището, а поиска да гради, той нищо няма да научи.

Единственото същество, до което ученикът може да се доближи, е Бог.

Вие от тази Школа засега по-велика никъде не можете да намерите. Тази Школа е десет пъти по-хубава от Питагоровата школа. Опитите и изпитите там ги провеждаха изкуствено, а сега тук всеки ден, още със ставането сутрин, ви изпитват. И час не минава, без да сте минали без изпит. Онзи, когото изпитват, да се радва, че го изпитват.

Тия духове, които са подигравали едно време учениците от древните школи, днес вас ви подиграват. Ще ви кажат, че умът ви не е на място, че сте извеяни, смахнати, че не мислите правилно, че се заблуждавате и вие всичко трябва да изтърпите спокойно, все едно, че не се отнася до вас.

Скръбният не може да бъде ученик.

Скръбният е егоист, той мисли само за себе си.

Самовладеенето е много важно нещо в една Опитна школа. Искаш да кажеш някой път нещо. Имаш право да го кажеш, но нека мине малко време. Обмисли го хубаво от всички страни, че да не съжаляваш, като го кажеш, и казаното да е на място.

Учениците в една Окултна школа са най-добрите правила един за друг. Всеки един ученик е правило за другите. Вие сте необходими един за друг.

И лошите, и добрите условия имат за цел да поставят ученика в положение да преодолява мъчнотиите. Само по този начин той може да расте и се развива правилно.

Като ученици ще следвате новия път без страх и без тъмнина. Който се страхува, ще изгуби светлината си. 

Когато се намери пред прага на Окултната школа, било като редовен ученик или като слушател, той трябва да знае следното. Най-добро време за медитация е сутрин и при всяко хубаво разположение на духа. 

Всички задачи и упражнения, които се дават в Школата, трябва да се изпълняват съзнателно, а не механично. Задачите и упражненията имат за цел да повдигнат съзнанието на ученика, и ако не се изпълняват с любов и разбиране, нищо не може да се постигне. 

Който иска да учи, непременно трябва да има светла и чиста мисъл, за да възприема. 

Така, както ви гледам, всички до един сте ученици, но в забавачницата. Много малко хора виждам духовни.

В забавачницата има всички елементи на бъдещата наука. 

Ученикът на окултната школа трябва да работи, без да очаква похвали. Ако от една страна го хвалят, а от друга го укоряват, това нищо няма да му помогне. 

Окултните ученици трябва да имат положителни качества, за да бъдат истински ученици. Да могат всеки момент да анализират чувствата си, да знаят с какъв материал разполагат и така да предвиждат какви резултати ще имат. Ученикът трябва да разполага с такива чувства и способности, за да познае Учителя си. 


Връзката между Учителя и ученика не е моментална, в даден момент образувана, нито пък е временна. Тя е вечна и съществува от хиляди години. Ако влезете неподготвени в сферата на Учителя си, ще знаете, че неизбежно ви чака смърт. Рибата умира във въздуха - тя не е пригодена към други условия на живот. 


Противоречията в пътя на ученика са необходими за неговото физическо, умствено и духовно развитие. 


Любовта, знанието, чистотата, милосърдието, смирението на ученика ще се подлагат на изпит ежедневно. 


Задачата на Окултната школа е да освободи учениците си от отживели времето си схващания, които миналите векове са наслоили в съзнанието им. 


Една от задачите на ученика е да намери смисъла на живота си. За да постигне това, трябва да започне да работи върху своето тяло. 


Като метод за въздействие срещу гнева, окултната наука препоръчва на ученика да се откаже от многото си желания.


Каквато и погрешка да направите, бъдете готови да се изповядвате. От вас се иска единство на съзнанието, светъл ум, благородно сърце, силна воля, здрав гръбнак, да носи. Хилави, болни ученици тук не се приемат.

Като работите съзнателно и с Любов, като прилагате доброто и сте справедливи, вие може да създадете от себе си каквото пожелаете. 


Ще живеете и работите не както светът иска, а както Бог иска. 


Нито в една ваша мисъл, нито в едно ваше чувство или действие да няма най-малък фалш. 


Окултният ученик трябва да бъде смел, безстрашен, със самообладание, защото като военните ще бъде подложен на престрелки от всички страни. 


Правилно е ученикът сам да се изправя. 

Като ученици трябва да изучавате окултните науки, без да пренебрегвате официалната наука. Тя е предговор към окултната, която е създадена от онези възвишени разумни същества, които ръководят съдбините на човечеството. И официалната наука е окултна, само че изучава външната страна на живота и природата.

Ученикът трябва да бъде винаги буден и изправен в своите прояви, да не изпуща и най-малките моменти за правене на добро - това значи да прояви Божественото съзнание в себе си. Тогава той придобива благ израз на очите си, лицето му става светло. 


Ученикът благодари за всяко изпитание и съзнателно го използва. 


Каквото чуете в клас, не го изнасяйте навън, докато не го обработите, докато не стане ваше. 

Досега в аналите на окултната история няма нито едно изключение, когато ученикът се е усъмнил в Учителя си и да не е пострадал. Законът е строг към ученика, но още по-строг към Учителя. Ако Учителят престъпи и най-малкия божествен закон, и с него е свършено. 


Невъзможно е ученик да бъде поставен на място, което не заслужава. Мястото на всеки ученик е строго определено.

На ученика не се позволява да лъже. Ако си послужи с най-малката лъжа, въпросът с него е свършен. Който не е ученик, не е отговорен дали е казал някоя лъжа или не, ученикът обаче в никакъв случай не бива да си служи нито с бяла, нито с черна лъжа. 


Послушанието е първото качество на окултния ученик, то е условие за уякване, то усилва вярата му във великите закони на природата, чрез които Бог работи.

Към трета част

Няма коментари:

Публикуване на коментар