вторник, 28 февруари 2017 г.

Тайната е в ритъма

Един Шейх казва на един муршид, че ще се разходи из града.
Излиза на разходка и като се връща, ученикът го пита:
- Шейх Баба, как беше разходката?
- Прекрасна - казва шехът - Божието присъствие е навсякъде. Любов, щастие, светлина, хармония, прекрасно.
Ученикът се заинтересувал: „дай да ида и аз да се поразходя щом има такива работи”.
И отишъл да се разходи. Връща се нещастен. Шейхът го пита:
- Как беше разходката?
- Не е много добре. Хората се карат, двама се сбиха, една кофти атмосфера, хората са като зверове. Ужасен е този град, не разбирам Шейх Баба, къде видя тази светлина, това присъствие. Аз нищо не видях само щуротии. Къде видя тази светлина, тази любов навсякъде. В какво е тайната, не разбирам? Учителят му отвърнал:
- Тайната е в ритъма на стъпката.

                                                 ***

The Master speaks...
Тук има една много голяма дълбочина в тази история. В суфи историите са закодирани много дълбоки и възвишени послания, обаче трябва да сме зрели да можем не да го разберем, а да го изживеем това, за което се говори в тази история.
Тайната е в ритъма на походката. Тайната е в ритъма. Всеки човек има ритъм: ритъм на сърцето, ритъм на дишането, ритъм на промените на енергиите, много ритми текат през нас. Ние сме просто една река от ритми.
Целият свят е една ритмика. Всичко, което се случва в нас е в различни ритми. В зависимост от това в кои ритми ще влезем, в зависимост от това с какви ритми ще се свържем, там ще отидем. Така, че шейхът предал на ученика една много дълбока тайна. Тази тайна е за ритъма. Ако разберем тайната за ритъма, ще видим, че самият ритъм има много нива, през които влизаме в едно друго ниво на съзнанието. Ритъмът ни води.

Това е от най-древните шамански методи за влизане в пътешествие. Шаманът пътува с ритъма. Влиза в транс с ритъма на барабана. Това е най-древният метод - пътешествие на шаманите. Още от преди да съществуват религиите хората имали барабани и с ритъма на барабаните влизали в транс. Напускали това поле. И отивали някъде, виждали нещо друго, откривали им се много тайни, пътували с ритъма.

Кану 

Няма коментари:

Публикуване на коментар