събота, 25 февруари 2017 г.

Вайраджа

Когато знам, че този свят е нереален, и един ден или друг аз съм обречена да го напусна, защо да не го отрека сега? Приемайки Pati Seva (служба на съпруга, семейството) като мое задължение, аз го правя много честно и вярно. Но знам, че нито Pati, нито син, нито баща или майка могат да ми помогнат в достигането на реалната цел. Мира не е ли срещнала Bhagavan, като е напуснала съпруга си? 
ОТГОВОР : За дамата, съпругът й е картина на Бог. Тя ще трябва да осъществи Бог с него и само чрез него. Тя не се нуждае дори да ходи по храмове за богослужение. Вашата Vairagya (безстрастие) е моментно мехурче. Тя няма да ви помогне по никакъв начин в духовния ви прогрес. Вие може да казвате, „Този свят е нереален”, но в дълбините на сърцето си да сте привързани към някои обекти. Vairagya, която идва временно от семейни трудности и неприятности, е подобна на светкавица в нощта. Тя ще премине за нула време. 
В кой смисъл светът е нереален? Светът не е нереален,  в смисъл както рогата на заека или синът на бездетна жена. Този свят е емпиричен, на оптиности, или с относителна реалност (Vyavaharic Satta). Той не е така реален,  както Brahman е. Когато се сравни с Brahman или Вечността, той няма истинско съществуване. Светът е един феномен или проява. Brahman е noumenon или абсолютен. Само за джнани светът е нереален, когато почива с своята собствена Svarupa (вътрешна същност). За огромното мнозинство личности се бърка с термина ‘Mithya’ (нереален, илюзорен). Така те се опитват да напуснат безцелно света, без никаква дисциплина и без развиване на каквито и да е качества. Това е жалка, тъжна грешка. Като приемате света само за една проява, вие трябва да работите в света с неуморно търпение без егоизъм, но с Atma Bhav и с чистото разбиране за noumenon-а като основа на този свят. Ако аспирантът напусне света без пречистване на сърцето с Nishkama Karma Yoga (безкористна служба) и без да притежава четирите средства за освобождение, той не ще бъде и най-малко облагодетелстван от отказването му. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар