неделя, 5 февруари 2017 г.

Брахма саття, Джагат миття - Светът е лъжа, а Бог е Истината


The Master soeaks...
Ади Шанкарачария казва:
Ти не си тялото, умът, ти си атма. Ти си нещо, което всъщност не е ум. Тяло, мисъл, форма. Обаче и на Ади Шанкарачария му дадоха урок.
Ади Шанкарачария бил не само учен, той бил просветлен - цялостно просветлен, реализиран. Той казвал така:
Брахма саття, Джагат миття.
Джагат е светът, миття е лъжа, илюзия. Този свят е мит. Лъжа, измама. Брахма сатя – Бог е Истината.
 Светът е лъжа, а Бог е Истината.
 Той бил брамана и се къпел в Ганг. Един ден излиза от Ганг и един шудра, най-долната каста на недокосаемите, го докосва. Той трябвало пак да се къпе в Ганг и да се изчисти от това докосване с този шудра. Отива пак да се къпе в Ганг, излиза и пак тоя същия го докосва. Учениците искали да го набият този шудра, защото замърсява Учителя им. Някакъв шудра докосва тяхната Светлина. Тогава шудрата го питал:
 - Ти нали си Шанкарачария.
 - Да.
 - Ти ли казваш, че този свят е илюзия и само Бог е Истината?
 - Да.
 - Ако този свят е илюзия, какъв е проблемът, че те докосвам? Защо трябва да се къпеш? Нали всичко е илюзия? Илюзия е докосването, илюзия е смъртта, илюзия е животът, илюзия е, че те наранявам, няма нищо реално - всичко е илюзия. Какво се притесняваш за такава проста работа, някакъв недокосаем те докосва. Нали си душа? Нали и аз съм душа? Каква разлика има между нас? Има ли касти между душите? Ако този свят е илюзия и само Бог е Истината, как може да има касти? Ние сме едно, всички сме едно. 

                                               ***
Това е много опасна философия. Тя руши всички кастови системи, всички религиозни предразсъдъци отпадат.
 Казват, че този шудра бил Шива. Шива взел тази форма на недокосаем, за да даде урок на Шанкарачария. Защото още не бил на чисто с тази работа, още не бил просветлен напълно тогава. Много пъти Божественото под някаква форма идва и изпитва човека. Дава му някои изпитания, за да може той да разбере, че това е илюзорно. Да види, че това е теоретично казано, а практически не е така.
 Тази миття, ако те ударят по главата, ще те боли. Ако се случи нещо гадно, ще плачеш. Ще имаш голяма мъка. Това е митя, мая, не плачи това е илюзия. Не се ядосвай, ама ахаааа, боли.
На теория и философия сме много яки, но на практика.... Духовността е  нещо живо. Човек трябва на практика да го изживява това, не да философства. Философии всеки може да разправя. Философски лекции всеки може да изнася. Не всеки, но много хора ще прочетат някоя книга и после ще пълнят главата на други с това. Защото на тях не им е ясно и трябва да го практикуват върху някой друг.

Знанието е като косата. То е нещо, което излиза от тебе, но е мъртво, не си ти. То е като сопол. То е като нещо, което излиза от тебе, което е мъртво, умира и виси от тебе. Това е знанието. То не е твое. Имаш го, но... 

Кану

Няма коментари:

Публикуване на коментар